Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Iliescu: Taxa de solidaritate pentru bugetari e in principiu o idee buna

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 17:38
1991 citiri
Iliescu: Taxa de solidaritate pentru bugetari e in principiu o idee buna
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat vineri ca taxa de solidaritate pentru bugetari este in principiu o idee buna, el adaugand ca personal este pentru impozitarea progresiva, care, in opinia sa, este "corecta, democratica si conforma cu functionarea normala a societatii".

Iliescu a aratat ca el nu a fost de acord cu principiul cotei unice, mentionand ca nicaieri in lume, in tarile dezvoltate, nu exista acest sistem de impozitare linear.

El a invocat afirmatiile unui cunoscut economist american care spunea ca este antidemocratic principiul linear si ca este democratic principiul progresiv al impozitarii.

"Cei care castiga mai mult trebuie sa sustina mai mult cheltuielile la buget, pentru ca ei sunt si beneficiari mai mari ai serviciilor publice. Merge pe sosea cel ce are masina, nu cel care merge cu metroul si foloseste si alte servicii publice - apa, energie si asa mai departe - in mai mare masura decat amaratul acela care calculeaza sa nu aiba mai mult de un bec" , a mentionat social-democratul.

El a apreciat ca este vorba de o pornire antidemocratica a promotorilor principiului cotei unice de impozitare.

Intrebat in legatura cu stabilirea unui prag de 4.500 de lei salariu pentru aplicarea taxei de solidaritate, Iliescu a raspuns ca pragurile acestea sunt chestiuni de ordin tehnic.

Impotriva cotei unice

Ion Iliescu a sustinut ca renuntarea la cota progresiva si introducerea cotei unice au creat greutati bugetului sa mai obtina fondurile necesare.

"De ce aceasta protectie a celor care castiga, chiar daca castiga pe merit, castiga mai mult? De ce sa nu contribuie mai mult la sustinerea serviciilor publice? Nu-i inteleg, pur si simplu", a subliniat Ion Iliescu.

Pe de alta parte, el a remarcat ca liberalii se opun acestei idei. "Ce are cu conceptiile liberale aceasta aliniere a taxei unice, a impozitarii procentuale unice? Nu are nimic cu liberalismul treaba aceasta si cu functionarea democratica a statului", a adaugat el.

Ion Iliescu a participat vineri, la Bookfest, la lansarea de catre Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a volumului "Constitutia Romaniei 1991. Documente" (vol. II), de Teodora Stanescu Stanciu si Gheorghe Neacsu.

Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei/luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar, declara, marti, premierul Victor Ponta.

El amintea ca Guvernul USL intentioneaza sa aplice de anul viitor cote diferentiate de impozit, in functie de nivelul salariilor.

"In plus fata de acest sistem fiscal, daca va fi cazul si daca se va dovedi o idee buna, in special in zona bugetara, pentru ca nu vreau sa dam semnale negative in zona privata care deja a suferit destul de multe in urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate. O taxa de 16 plus inca 16 peste ceea ce depaseste 1.000 de euro pe luna", spunea Ponta.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, joi, la Arad, ca "nu vede bine" cresterea unor impozite sub forma unei taxe de solidaritate si ca o astfel de masura "excede" intelegerile de pana acum din USL privind fiscalitatea, dar subiectul va fi discutat in PNL.

Copresedintele USL Crin Antonescu a adaugat, raspunzand unei intrebari referitoare la taxa de solidaritate anuntata de premierul Ponta, ca nu crede ca marirea unor impozite este o solutie.

"Eu nu o vad bine, in sensul ca nu cred ca este o solutie. Nu am crezut niciodata ca marirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atat de scurte, este de natura sa rezolve ceva. Filosofia, principiile si formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la suta ramane cea mai mare cota de impozitare (...) Taxa asta de solidaritate e totusi o formula care excede intelegerea noastra pe formula fiscala si din punctul asta de vedere, daca nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu sustin o asemenea masura", a spus Antonescu.

Liderul PNL a mentionat ca vor exista totusi discutii in PNL pe acest subiect, pentru a se lua o decizie daca va fi sustinuta sau nu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ulterior ca presedintele PNL are o pozitie corecta in privinta taxei de solidaritate pe veniturile mari ale bugetarilor, deoarece tema nu a fost discutata in USL, dar a aratat ca este nevoie de masuri prin care aceste venituri sa fie aduse "intr-o zona normala".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Iliescu taxa solidaritate, #Iliescu supraimpozitare venituri, #Iliescu cota unica, #Iliescu impozit progresiv , #PSD