Opinii: Ion Iliescu conduce dansul

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 01:58
7149 citiri
Opinii: Ion Iliescu conduce dansul

PNL da evidente semne de enervare in operatiunea de coordonare cu PSD pe tema motiunii de cenzura si a celor ce vor urma eventualei caderi a guvernului Boc. Nu au obtinut deocamdata decat mentinerea temporara a cotei unice, insa punctul cel mai nevralgic, al premierului comun post motiune este in aer.

Liberalii au toate motivele sa fie iritati, ba chiar foarte suspiciosi, in primul rand aducandu-si aminte de propriile lor aventuri la guvernare. Crin Antonescu stie foarte bine ca in Guvernul Romaniei premierul are ultimul cuvant si drept de veto.

Deciziile cabinetului nu se iau prin vot, iar singura semnatura care nu poate lipsi de pe orice act guvernamental este a primului ministru. Seful Cabinetului decide asumarea raspunderii guvernamentale si tot el poate cere presedintelui revocarea oricarui ministru.

Liberalii n-au uitat probabil sau bine ar face sa nu uite felul in care Calin Popescu Tariceanu i-a dat afara din Guvern pe ministrii PD. Li se poate intampla si lor, oricand, daca premierul este unul PSD. Iar acest premier foarte puternic nu poate fi inlocuit decat daca demisioneaza sau este dat jos prin motiune de cenzura. Tot istoria lui Calin Popescu Tariceanu ne arata ca ambele cai sunt foarte dificile.

In plus, liberalii ar trebui sa fie foarte ingrijorati de ceea ce se vede cu ochiul liber: dansul in PSD pare a fi condus de Ion Iliescu, un politician extrem de versat fara niciun fel de aplecare catre principiile liberale si care, in mod evident, nu urmareste decat un singur lucru: o viitoare guvernare in care PSD sa fie singur la butoane sau, cel putin, sa aiba un rol covarsitor.

Asa se face ca, de-abia se starnise Crin Antonescu anuntand ca motiunea ar trebui depusa saptamana aceasta, ca Ion Iliescu i-a taiat elanul: graba strica treaba, cu fiecare zi care trece, tensiunile se acumuleaza, iar sansele de reusita ale demersului sunt tot mai mari. La finalul discutiilor dintre cele doua parti a cam ramas cum a zis patriarhul PSD, caci pana luni de-abia ar urma sa fie definitivat textul motiunii de cenzura.

Despre premier, nicio vorba oficiala concreta, cu exceptia unei asigurari ca ambele partide vor sustine acelasi premier de criza. Adica o banalitate, caci daca nu vor sustine acelasi premier nu au cum sa instaleze un nou guvern. Numele e important si el lipseste, caci nici PNL nu-l vrea pe Victor Ponta, nici PSD nu il mai doreste pe Klaus Iohannis.

Nici Victor Ponta insusi nu pare stapan pe jocurile partidului. De-abia se lansase micul Titulescu vitejeste spre o noua suspendare a presedintelui, ca acelasi Ion Iliescu i-a pus piedica, precizand ca ar fi vorba mai mult despre o avertizare a lui Traian Basescu, caci suspendarea e treaba grea si serioasa, iar in 2007 initatorii ei s-au cam grabit.

Daca ar avea de negociat doar cu Victor Ponta, Crin Antoenscu nu ar avea de ce sa-si faca mari probleme, caci tanarul presedinte social-democrat este un partener/adversar de calibrul sau. Ion Iliescu este insa prea mult pentru inconsistentul lider liberal.

Riscul pe care si-l asuma PNL in aceasta combinatie este sa serveasca drept vehicul pentru atingerea obiectivelor PSD, dupa care fie sa ajunga dispensabil, adica pur si simplu evacuat din jocurile puterii, fie in situatia de accepta concesii care sa-l anuleze ca partid de dreapta.

"Nu doresc sa schimb regimul lui Traian Basescu si Emil Boc ca sa ma intorc la Adrian Nastase din 2004", sustine Crin Antonescu. Deocamdata insa, nu da niciun semn ca ar sti cum sa impiedice exact revenirea la hegemonia PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ion Iliescu alianta PSD PNL , #PSD