Ion Iliescu, intaiul fripturist al tarii?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 18 Martie 2010, ora 23:57
7952 citiri
Ion Iliescu, intaiul fripturist al tarii?

E usor sa faci morala copiilor atunci cand tu ai trecut prin viata si ti-ai facut de cap cum ai vrut si cum ai putut, fara sa te intrebi, atunci cand ar fi contat, daca e sau nu de bun simt comportamentul tau.

Iliescu a ajuns in punctul acela al vietii cand nu mai are nevoie nici de functii, pentru ca le-a avut oricum prea mult pe cele mai importante, nici de vreun alt privilegiu, pentru ca le are oricum pe toate cele care conteaza. Acum Ion Iliescu isi permite extravaganta sa tina lectii de etica aplicata fostilor colegi de partid.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus ca demisionarii din partidul sau sunt niste "fripturisti" si "oportunisti", care vor functii si posturi pe care nu le puteau obtine atat timp cat ar mai fi ramas in partid.

Fostul presedinte isi continua peroratia moralizatoare si numeste gestul "fripturistilor" drept "o diversiune" a unor fugari carora nu le mai place ca nu sunt la guvernare si sunt gata de orice pentru niste pozitii avantajoase. Intr-un singur punct are dreptate Iliescu, in critica sa dura asupra fugarilor din PSD - "oameni care nu mai stiu ce sunt din punct de vedere ideologic".

Intr-adevar, aici Ion Iliescu nu greseste si nici nu este ipocrit. El are toate argumentele si drepturile din lume sa stigmatizeze pierderea busolei ideologice a mai tinerilor sai fosti colegi, pentru ca el este si a fost aproape singurul politician cu o ideologie clara si bine conturata dintotdeauna. Niciun alt politician din Romania nu a fost mai consecvent si mai constant in gandire si in exprimarea ideologica decat Iliescu.

Inadaptat la ideea de democratie, Ion Iliescu a continuat si dupa 1989 sa modeleze bruma de libertate castigata atunci cu inflexiunile sale comunistoide si ideologia sa curat socialista. Niciodata probabil Ion Iliescu nu a avut sinceritatea suficienta cu sine insusi pentru a se intreba cat "a profitat" el de schimbarea din decembrie 1989, de cat "oportunism" a dat dovada in primele zile cand a acaparat puterea.

Ion Iliescu are dreptate sa isi condamne fostii colegi de partid, si pentru oportunismul lor si pentru fuga dupa bani si functii, cu diferenta ca, atunci cand a trebuit, si el a facut acelasi lucru, amplificat doar la o scara atat de mare, incat "friptiurismul" sau nici macar nu a putut fi sesizat prea bine de popor.

Cele trei mandate de presedinte pe care Ion Iliescu le-a obtinut si pentru care s-a zbatut si a facut toate compromisurile posibile, in ciuda erorilor uneori tragice din perioada lor, sunt cea mai buna dovada a dorintei enorme de putere a fostului presedinte. Daca etica ar fi fost atat de activa in mentalitatea lui Iliescu, ea ar fi trebuit sa opreasca de la a mai candida a treia oara pentru functia de presedinte, chiar daca legea a fost interpretata si, la limita, ii permitea sa faca acest lucru.

Simtul moral care acum este in exces la Iliescu nu l-a oprit atunci din fuga sa dupa cea mai inalta functie in stat.

O alta diferenta a fost ca tinta pe care Iliescu a vizat-o a fost mereu la cel mai inalt nivel, el nu s-a incurcat niciodata pentru "averi" pamantesti, a luptat in schimb mereu direct cu istoria si, din acest punct de vedere, "oportunismul si fripturismul" lui Iliescu transcend prezentul si se infig direct in cursul mare al istoriei.

Fripturismul lui Iliescu a influentat la scara mare cursul istoriei Romaniei si se va deconta intr-un timp in care "oportunistii si fripturistii" cei mici condamnati moral de presedintele de onoare al PSD nu il vor mai putea influenta.

Dincolo de ironia si ipocrizia declaratiei lui Ion Iliescu se ascunde insa un mare adevar, dar care nici el nu a fost macar rostit pe de-a intregul. Intreaga clasa politica din Romania este o gasca de oportunisti si fripturisti, ahtiati dupa putere, influenta si bani, si care este in stare, pentru a-si implini dorinta, sa realizeze cele mai compromitatoare compromisuri posibile.

La nivel si mai inalt, cu totii suntem o mare comunitate de oportunisti si fripturisti, gata oricand sa inselam, sa mintim si sa tradam pentru a ne implini dorintele si visurile de o viata. Din acest punct al inaltimilor eticii, atunci cand il auzi pe Ion Iliescu vorbind despre oportunismul politicienilor nu iti mai ramane de facut decat sa razi sau sa plangi. Dupa caz, dupa putere...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Ion Iliescu fripturisti, #Ion Iliescu oportunisti, #demisii PSD , #PSD