Ion Iliescu la 80 de ani

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Martie 2010, ora 12:40
7517 citiri
Ion Iliescu la 80 de ani

Ion Iliescu implineste astazi 80 de ani. Un "batranel neputincios", nu-i asa, dupa cum se autocaracteriza cu ironie muscatoare la congresul PSD. Vi se pare?

Ne place sau nu, Ion Iliescu, chiar ajuns la varsta aceasta, este unul dintre cei mai vigurosi politicieni ai Romaniei. Iar demonstratia de forta pe care a facut-o la recentul congres i-a aratat cu prisosinta forta si influenta. A reusit sa intoarca in cateva zile un rezultat deja transat, a ales calul castigator si i-a dat impulsul decisiv spre victorie, fara ca macar sa ii pronunte numele. Si asta pentru ca este singurul care mai reuseste sa induca in PSD o stare de transa, izvorata dintr-o profunda dependenta.

Credeati cumva ca dupa aceasta demonstratie de forta s-a retras la vatra d-nei Nina? Nici gand! La sfarsitul saptamanii trecute a convocat cateva piese grele al PSD in sediul din strada Atena si le-a instruit sa se astepte la ani buni de opozitie si la aproape un deceniu fara prezidentiabil cu sanse, iar luni s-a prezentat la primul CEx din domnia lui Victor Ponta, pentru a-l sprijini pe "acest tanar nou presedinte al PSD". Nu, Ion Iliescu nu a iesit la pensie si nici nu se gandeste sa o faca. De-abia acum a ajuns ce visa: un autentic Deng Xiaoping a carui autoritate excede orice functie. Pentru aceasta pozitie a luptat, de fapt, la congres si a invins.

Si daca ne utiam la palmaresul sau din ultimii 20 de ani, vom vedea ca Ion Iliescu a pierdut batalii politice doar in fata unor adversari la fel de puternici: in 1996, direct, in fata coalitiei media si a mitului Corneliu Coposu, si mai apoi, indirect, in fata lui Traian Basescu, sigurul om politic roman de acelasi calibru.

De unde aceasta forta?

As zice ca, in primul rand, dintr-o combinatie de inteligenta politica si cinism fara margini. Ion Iliescu este un om politic foarte inteligent, foarte calculat si foarte prudent. Un exemplu: in seara de 6 decembrie a fost unul dintre putinii lideri PSD care nu a participat la penibila euforie ce avea sa evapore pana in zori. Sigur ca aceasta inteligenta este accentuata de experienta, pentru ca este omul politic cu cea mai indelungata activitate, inainte si dupa 1989.

Iar cand inteligenta si experienta ii dicteaza o anumita miscare, este in stare sa sacrifice orice si pe oricine cu un cinism fara margini, indiferent ca victima se numeste insasi Romania sau cel mai apropiat aliat, cum era Petre Roman cand capul sau a fost aruncat minerilor.

Al doilea motor al lui Ion Iliescu este o sete infinita de putere. Domnia sa traieste numai pentru putere, se hraneste din ea, o iubeste ca pe copilul pe care nu l-a avut, o tezaurizeaza asa cum altii aduna banii care pe Ion Iliescu nu l-au interesat niciodata. Iar pentu putere este in stare de absolut orice, inclusiv sa arunce Capitala in razboi civil.

Si, in al treilea rand, Ion Iliescu este unul dintre putinii polticieni romani care chiar are convingeri. Este un batran comunist, care niciodata nu s-a dezis total de aceasta doctrina ale carei idealuri au fost intinate - va amintiti, nu-i asa - de regimul Ceausescu. Are credinte ferme de stanga, le formuleaza si le promoveaza de cate ori are ocazia, in acelasi limbaj lemnos de activist. Dar toate acestea, practicate consecvent, l-au transformat intr-un absolut necesar punct fix pentru un anumit tip de electorat, multa vreme majortiar si pentru care timpurile s-au miscat cu mult prea repede dupa 1989.

Dar tocmai combinarea acestor ingrediente esentiale ale fortei sale, l-au transformat pe Ion Iliescu intr-un persoanj profund malefic pentru istoria ultimilor 20 de ani ai Romaniei.

Ion Iliescu, un comunist inteligent, cinic, avid de putere si tatuc etern al celor mai inapoiati dintre romani, a fost bolovanul legat de piciorul acestei tari tocmai atunci cand ar fi avut nevoie sa zboare mai sus pentru a recupera decalajul imens fata de restul Europei.

Dar daca ar fi sa uitam toate pacatele comise de-a lungul celor 20 ani, Ion Iliescu nu poate fi iertat in veci pentru episodul iunie 1990, sangeros, traumatizant si umilitor, care a aruncat Romania pentru multi ani la periferia lumii civilizate.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ion Iliescu 80 ani, #Iliescu aniversare 80 ani, #Ion Iliescu aniversare 80 , #PSD
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Să-ti dea Dumnezeu cel putin incă pe atat, dar la ocnă, hydră rosie blestemată!