Ion Iliescu, pentru Le Figaro: PSD trece prin cea mai grava criza politica UPDATE Fostul presedinte dezminte declaratiile

Luni, 17 Decembrie 2018, ora 22:33
8579 citiri
Ion Iliescu, pentru Le Figaro: PSD trece prin cea mai grava criza politica UPDATE Fostul presedinte dezminte declaratiile
Foto: Mediafax/Hepta.ro

PSD trece prin cea mai grava criza politica a sa si principalul responsabil este Liviu Dragnea, ale carui probleme juridice au creat fracturi in partid, a declarat Ion Iliescu pentru publicatia franceza Le Figaro.

PSD a dominat Romania timp de 22 dintre cei 29 de ani care au trecut de la caderea comunismului, se arata intr-un articol cu titlul "Romania, tara unui singur partid", publicat de Le Figaro sub semnatura lui Thierry Portes si Paul Cozighian.

"Este o perioada dificila, confuza pentru partid, care trece prin cea mai grava criza politica a sa", a declarat pentru publicatia citata Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, fost lider al partidului si fost presedinte al Romaniei.

PSD a castigat alegerile parlamentare din 2016, dar in cele 22 de luni care au trecut de atunci au existat numeroase manifestatii ample de strada, generate de atacurile Puterii la adresa Justitiei, iar PSD a avut de suferit.

Ion Iliescu il invinovateste pentru asta pe Liviu Dragnea a carui "pozitie personala, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne" in PSD.

"Ca multi dintre membrii PSD, Ion Iliescu crede fara indoiala ca, pentru a se conserva, partidul trebuie sa intoarca pagina Dragnea", scrie Le Figaro.

La 85 de ani, fostul presedinte prefera sa sublinieze in declaratiile sale forta mostenirii politice lasate de el, afirmand, printre altele ca astazi, in Romania "nu exista alternativa, alta forta capabila sa raspunda la nevoile societatii" decat PSD.

Articolul face o trecere in revista a schimbarilor puterii politice din ultimii ani, incheiate cu revenirea PSD la putere, sprijinita si de baronii locali ai partidului, legati prin diverse afaceri, "in buna si vechea logica comunista".

"Evident, legaturile intre lumea politica si mediul de afaceri explica de ce PSD, care a fost cel mai mult la putere dintre toate partidele, a fost si cel mai vizat de anchetele anticoruptie", mai puncteaza, printre altele, autorii articolului.

De aici si atacurile impotriva DNA si a magistratilor.

In ciuda opozitiei presedintelui tarii si protestatarilor, in ciuda numeroaselor critici venite din partea Uniunii Europene (pe care, "ce ironie, Romania o va prezida de la 1 ianuarie"), insensibil la toate acestea, Liviu Dragnea a mers mai departe, cu ajutorul conducerii partidului, convocate saptamanal pentru a stabili ordinea de zi pentru perioada urmatoare, noteaza publicatia franceza.

"Asa se stabilesc proiectele de legi, asa se decid excluderile si remanierile, precum cel mai recent vals ministerial prin care au fost ejectati 7 membri ai guvernului, inclusiv cel insarcinat cu afacerile europene", scriu autorii articolului citat, mentionand schimbarile dese de premieri si zecile de ministri care s-au perindat pe la Palatul Victoria, inclusiv demiterea prin motiune de cenzura a propriului guvern, condus de Sorin Grindeanu.

La sfarsitul lunii septembrie, mai multi lideri ai PSD, printre care si primarul Capitalei, au contestat autoritatea lui Liviu Dragnea.

"Cu problemele sale penale, presedintele nostru are o enorma problema de imagine, si partidul de asemenea. Toate actiunile guvernului nostru sunt eclipsate de aceasta dezbatere publica pe justitie", a declarat Marian Neacsu pentru publicatia citata.

Fostul secretar general al PSD, unul dintre artizanii victoriei in alegeri obtinute de partidul condus de Liviu Dragnea, era de parere ca trebuie facuta o schimbare rapida a liderului ca sa nu existe riscul unui esec electoral in 2020.

Insa, cel care a plecat a fost Marian Neacsu, exclus din partidul in care domneste o "disciplina stalinista", noteaza publicatia franceza.

"Prin diverse manevre, Liviu Dragnea ramane stapanul PSD, deci al Romaniei. Tara care va prelua in curand presedintia Uniunii Europene", reamintesc la final autorii articolului din Le Figaro.

UPDATE 1 Intr-un articol pe blog-ul personal, Iliescu acuza "fake news" si dezminte declaratiile citate de publicatia franceza Le Figaro.

"Am citit cu uimire amestecata cu dezgust un soi de compilatie despre PSD si despre situatia politica din Romania, aparuta in Le Figaro. Uimire, pentru ca Le Figaro a fost intotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru ca sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodata, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber sa creada ce doreste despre PSD, despre situatia politica din Romania, despre istoria post-decembrista. Insa nu pot accepta sa fiu implicat in lupte politice pentru putere absurde, fara nicio miza nici pentru PSD, nici pentru Romania.

Realitatea prezentata in articol este caricaturala, iar declaratiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intentia mea sa particip la asa ceva. PSD este un partid matur si responsabil, care isi va rezolva problemele conform statutului sau si legilor tarii", scrie Iliescu pe blog-ul sau.

De asemenea, fostul sef al statului mai noteaza ca "avem in fata un razboi mediatic", iar daca va dori sa le spuna ceva social-democratilor, o va face direct.

"In ultima perioada, am ales sa fiu cat mai putin implicat in viata politica din PSD si din Romania. Iar cand voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fara mijlocirea presei, romane sau straine.

Nu cred ca avem in fata un fake news, ci un act de razboi mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca si atribuirea unor afirmatii care nu-mi apartin. Regret ca lucrurile au ajuns atat de jos in presa. Mi se pare ca jurnalul imi datoreaza scuze si rectificarea respectivelor afirmatii", conchide Ion Iliescu.

Foto: Captura ecran/ ioniliescu.wordpress.com

UPDATE 2 Paul Cozighian, unul dintre autorii articolului, precizeaza ca are inregistrarea cu interviul integral oferit de fostul presedinte si ca o va face publica in cursul zilei de marti.

Iata aici detalii - Autorul interviului cu Ion Iliescu din Le Figaro: Nu sunt inventii. Interviul este inregistrat si il voi difuza

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iliescu Dragnea PSD Le Figaro , #PSD