Ion Iliescu: Se incearca scindarea PSD

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 17:48
3584 citiri
Ion Iliescu: Se incearca scindarea PSD

Ion Iliescu este de parere se incearca scindarea PSD prin formarea, in jurul unei persoane ca Gabriel Oprea, a unui alt partid care sa se declare de stanga. In opinia presedintelui de onoare al social-democratilor, PSD are nevoie acum de o analiza a evolutiei dupa 2005, moment dupa care formatiunea a pierdut statutul de partid de guvernamant.

Iliescu precizeaza, insa, ca numai viitorul congres va decide asupra performantei actualei echipe.

"E nevoie de o analiza a ceea ce s-a intamplat in PSD din 2005 incoace, din momentul in care a pierdut pozitia de partid de guvernamant si a intrat in opozitie, si apreciate ca atare punctele slabe si erorile savarsite pe parcursul acestei evolutii", a declarat Ion Iliescu, care a admis ca punctul de plecare al analizei - anul 2005 - coincide cu debutul preluarii sefiei PSD de catre Mircea Geoana.

Intrebat daca analiza noii strategii a PSD incepe cu analiza performantei actualei echipe, Iliescu a raspuns: "E firesc. Si acest lucru se va intampla la congres, e misiunea oricarui congres, e forumul suprem care analizeaza performantele conducerii".

Ion Iliescu mai spune ca pana la Consiliul National structura executiva trebuie sa elaboreze "un proiect de teze" in vederea elaborarii unei platforme politice si ideologice a partidului, care sa indice directiile de actiune ale PSD, dar si ale tarii, care sa fie asumate apoi de congres.

"Eu cred ca e un lucru bun ca au inceput sa apara lansari de teme pentru o dezbatere de fond. Am vazut postarea pe blogul dlui Nastase, pe blogul meu, numerosi interlocutori abordeaza situatia confuza economica, sociala. Toate aceste chestiuni formeaza obiectul unei discutii necesare si pentru PSD, acesta va fi sensul pregatirii unui viitor congres, pregatire care sa fie facuta cu seriozitate, nu la repezeala, cu superficialitate. Cred ca se vor impune niste teze care sa anime o discutie despre situatia care s-a creat dupa alegerile prezidentiale si care sunt constrangerile si problemele care sunt in fata partidului", a adaugat Iliescu.

Social-democratii trebuie sa dea raspunsuri si solutii la probleme precum: situatia muncitorimii, structura social-economica, structura fortei de munca, migratia, problemele statului, sau dificultatile cu care se confrunta stanga in toata Europa, a mai declarat liderul onorific al PSD.

"Toate acestea trebuie sa formeze obiectul unei analize serioase din partea singurului partid de stanga, care trebuie sa-si asume clar pozitia de partid social-democrat modern", a mai spus Iliescu.

O situatie ca cea din 1996

Ion Iliescu a mai spus ca PSD a trecut printr-un moment asemanator in 1996, cand a pierdut alegerile, iar partidul s-a scindat dupa formarea APR. Iliescu a avertizat ca acum exista acelasi pericol, reprezentat de Gabriel Oprea si grupul sau din Parlament.

"Acum se incearca ceva similar, scindarea PSD prin formarea unui partid care sa se declare de stanga. In fata PD-L care a devenit un partid paramilitarizat, in fata atacurilor la adresa Parlamentului, e nevoie de adunarea fortelor, crearea unei platforme nu numai pentru partid, ci si pentru tara", a declarat fostul sef de stat.

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, scrie pe blogul sau ca PSD a devenit un partid mic, de rangul doi, destructurat, incapabil sa castige alegerile, cu prea multe centre de comanda si ca, in aceasta situatie, risca sa ramana in continuare in opozitie.

"Am ajuns un partid mai mic, capabil, eventual, sa produca surprize, nu sa castige, in mod natural, competitiile electorale. Mai mult, daca in 2004, stanga reprezentata de PSD era la egalitate de voturi cu intreaga Alianta DA (PD+PNL), acum voturile dreptei depasesc cu mult voturile noastre. Daca am folosi termeni fotbalistici, semanam cumva cu Romania anilor '90. Atunci castigam grupele eliminatorii fara nicio emotie si mergeam, de fiecare data, la turneele finale. Acum ne clasam pe la mijlocul grupei unde din cand in cand mai facem un egal cu Franta, la Paris, furnizand un meci urat si doar o surpriza pentru casele de pariuri", scrie liderul PSD.

Nastase spune apoi ca PSD este un partid dezorganizat si cu multiple centre de comanda, spre deosebire de PD-L care a acumulat, in afara de pozitia dominanta detinuta de PSD pana in 2004, si calitatile care inainte ii propulsasera pe pesedisti.

"De aceea, cred ca inainte de a discuta de nume si de alegeri, trebuie sa vedem unde am ajuns si ce ne propunem pentru viitor. PD-L, exceptand excesele antidemocratice si lipsa de ideologie, este copia noastra de mai demult. Un partid organizat, cu forta teritoriala, cu verticala decizionala, unit in jurul unor teluri comune. Prin comparatie, noi suntem dezorganizati, cu zone geografice descoperite si cu multe, prea multe centre de comanda care genereaza incapacitatea unirii pentru atingerea unui scop si, de asemenea, neputinta sustinerii si a impunerii unor proiecte. Cel mai grav nu este ca am ajuns din nou in opozitie ci, ca in felul in care ne miscam acum, nu o sa iesim foarte repede din ea", avertizeaza Adrian Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Ion Iliescu scindare PSD, #Iliescu Oprea scindare PSD, #Iliescu congres PSD, #PSD platforma noua, #Iliescu teze PSD , #PSD
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Crotalul rosu stalinist cu limbă in formă de seceră si ciocan, această dihanie manjită de sangele atator copii nevinovati, mai coace o diversiune invătată la institutul "Molotov" Moscova fiindcă nu vrea să spună ce ii tine uniti pe gangsterii din PSD.