Opinii: Patriarhul rosu al PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 20:50
5022 citiri
Opinii: Patriarhul rosu al PSD
Foto: Ziare.com

La mai bine de doua decenii dupa decembrie 1989, apoteoza unui congres al unui partid cu sanse reale de a guverna de unul singur Romania, tara a Uniunii Europene, a fost atinsa printr-un discurs autentic comunist, tintit impotriva fundamentelor economiei de piata si ale democratiei.

Discursul lui Ion Iliescu a fost cutremurator. Fostul presedinte a identificat cauzele raului din tara, dincolo de clientelismul generalizat al clasei politice si de slaba performanta a actualei guvernari, tratate chiar cu o oarecare indulgenta.

Cauza istorica a raului este, in viziunea lui Ion Iliescu, retrocedarea proprietatilor. Alta ar fi fost soarta Romaniei daca in loc de aplicarea principiului restitutio in integrum, desavarsita de Monica Macovei, fostii proprietari ar fi primit niste bani acolo, dar nu prea multi, pana intr-o suta de mii de euro, indiferent ce si cat au detinut ei si parintii lor inainte de jaful comunist! Nu era mai bine ca noul regim sa consfinteasca furtul, pentru ca potentatii comunisti, tovarasii lui Ion Iliescu, sa-si pastreze prada smulsa, adesea cu sange, celor care si-au cladit averea cu munca lor?

Ion Iliescu are un cui si impotriva garantarii constitutionale a proprietatii, stabilita la presiune externa, dupa cum recunoaste domnia sa. "Garantam dreptul de proprietate, dar cum sa garantezi si masina aflata in proprietate?", se intreaba iritat Ion Iliescu. Exact asa cum, tot in viziunea domniei sale, nu este garantat doar dreptul la pensie, ci si cuantumul acesteia. Dar cu masini sunt mai putini si in general cam imburgheziti, in vreme ce pensionarii sunt multi, in general saraci si cu drept de vot.

Dar exista ceva ce-l enerveaza pe Ion Iliescu chiar mai tare decat proprietatea: "Pacatul originar al acestei situatii in care ne aflam acum este masura luata de Alianta DA prin introducerea cotei unice. Ei spun ca asa au castigat alegerile. Oamenii habar nu aveau ce-i aia".

E drept, electoratul pe care-l iubeste cel mai mult Ion Iliescu si pe care PSD se straduieste sa-l mentina inapoiat si dependent de pomana guvernamentala n-o avea habar. Si pentru el Ion Iliescu s-a lansat intr-un sir incredibil de aberatii: "bogatii trebuie sa plateasca mai mult pentru ca folosesc mai multa apa, mai mult curent si infrastructura. Cine consuma mai mult de la buget, cel care merge cu masina sau cel care circula cu tramvaiul?".

Am o veste proasta: cel care circula cu tramvaiul, pentru ca foloseste si el o infrastructuctura construita din bani publici si beneficiaza in plus de subventionarea transportului public. Da, cei bogati consuma probabil mai mult curent si mai multa apa, dar acestea sunt platite individual prin facturi purtatoare de TVA care se varsa la buget. In schimb, bogatii pe care-i uraste Ion Iliescu se incalzesc cu gaze nesubventionate, spre deosebire de saracii care primesc subventii pentru caldura si de la primarie, si de la guvern. Iar cei saraci primesc de la buget tot felul de ajutoare sociale de care bogatii lui Ion Iliescu nu beneficiaza, ci le sponsorizeaza prin impozitele lor.

Daca tragem linie, Ion Iliescu se inseala voit sau nu, in mod fundamental: si in sistemul cotei unice tot bogatii platesc mai mult la buget, iar saracii, de grija carora lacrimeaza, consuma mai mult de la bugetul de stat. Iar bogatii lui Ion Iliescu nici macar nu sunt doar marii magnati, ci orice roman din clasa medie care-si poate permite o casa sau o masina mai buna. Dar cine castiga mai mult, probabil si gandeste mai mult, iar cine gandeste mai mult este periculos pentru comunisti.

Dar Ion Iliescu are si viziune de viitor si stie care model i s-ar potrivi acum cel mai bine Romaniei pentru iesirea din criza. Nu cel suedez, a depasit etapa aceea. Cel chinezesc! Viitorul e la Beijing, de-acolo vine speranta. Daca ar fi vorba despre elucubratiile comuniste ale unui batran invitat mai de mila mai din obligatie la congresul unui partid de stanga reformat, un batran care sa fie ascultat fara entuziasm, dar cu politeste in numele trecutului sau, n-am avea de ce sa ne ingrijoram. Dar nu e deloc asa.

Ion Iliescu este liderul de facto al PSD. Este omul care in primavara a intors in cateva zile soarta ca si pecetluita a alegerilor din partid si smulge cu discursul sau ropote de aplauze. La congresul de sambata domina prezidiul inconjurat de fidelii sai, l-a mangaiat parinteste pe cap pe Victor Ponta, dar i-a si aratat pisica numita Sorin Oprescu, pentru ipoteza vreunei neascultari.

Ultimul mare comunist roman ar putea pune mana din nou pe Romania, pentru a incerca sa o transforme intr-un paradis chinezesc al celor saraci, multi si dependenti de marele Deng Xiaoping din soseaua Kiseleff.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ion Iliescu PSD, #Ion Iliescu comunist, #Ion Iliescu presedinte Romania , #PSD
Comentarii
Poza vasile_sf
vasile_sf
rank 2
Cum se impaca tampeniile PSD cu numaruld de magnati pe care-i are? Cum poate Nastase sa reprezinte amarasteni?