Pohta ce-a pohtit Ion Iliescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Mai 2009, ora 18:12
3866 citiri
Pohta ce-a pohtit Ion Iliescu

"Domnule Iliescu, am capacitatea sa invat, sa ascult si sa respect. Nu voi ezita nici o secunda sa va cer sfatul in momentele grele pe care Romania le va avea de parcurs", a spus Mircea Geoana la (re)lansarea candidaturii sale pentru Cotroceni.

Aceasta nu este declaratia unui prezidentiabil, adica a unui om care se considera si pretinde sa fie considerat suficient de puternic si de pregatit pentru cea mai inalta demnitate in stat.

Aceasta nu pare declaratia unui politician ajuns la un pas de varful carierei, pe deplin matur si titular al unui proiect propriu, bine articulat care sa-i legitimizeze pretentiile.

Aceasta este o declaratie de vasalitate. Inchinarea unui candidat disperat.

Nu e greu de inteles de ce Mircea Geoana a pupat in public inelul suzeranului. Avea nevoie de binecuvantarea acestuia pentru a capta voturile PSD care-i lipseau. El este, sa nu uitam, in situatia disperata si unica a candidatului-remorca, aflat cu mult sub scorul partidului propriu si primul prezidentiabil PSD aflat in pericol real sa nu prinda turul al doilea.

Pretul este insa imens. Vasalul lui Ion Iliescu, garantat Marian Vanghelie pe deasupra, Mircea Geoana abandoneaza practic orice pretentie europeana si reformista. Nu te poti pretinde un presedinte de tip Obama (noua obsesie colectiva a clasei politice), atunci cand te angajezi public sa intri in tiparul lui Ion Iliescu.

Ce anume ar fi de invatat de la fostul sef al statului? Cum sa chemi minerii, cum sa sabotezi proprietatea, cum sa blochezi evolutia si modernizarea Romaniei, cum sa oftezi dupa idealurile intinate ale comunismului, cum sa faci din saracie o virtute patronanad, in acelasi timp, un bordel plin cu miliardari imbogatiti prin drenarea banului public? Acesta este modelul de presedinte pe care-l propune Mircea Geoana pentru Romania secolului 21, Romania membra a Uniunii Europene?

Si apoi, dincolo de invataturile suzeranului si obsesia anitBasescu, care este proiectul politic al lui Mircea Geoana? Niciunul, daca trecem peste bazaconii de tip politicienii in cosmos si mii de euro pentru romanii repatriati. De fapt, Mircea Geoana ne propune sa-l votam pe Ion Iliescu contra lui Traian Basescu.

Prin declaratia de vasalitate, Mircea Geoana si-a asigurat, poate, intrarea in turul al doilea, avand sprijinul intregului partid, dar a pierdut orice sansa de a castiga finala. Electoratul lui Crin Antonescu sau al lui Radu Duda poate vota PSD, dar e greu de crezut ca va vota chiar Ion Iliescu si Marian Vanghelie, doi intr-unul.

Nimic de pierdut pentru Ion Iliescu

Ion Iliescu, in schimb, are toate motivele de satisfactie. Zambetul lui total si victorios de la (re)lansarea candidaturii lui Mircea Geoana a fost, cu siguranta, cat se poate de sincer.

Patriarhul PSD a demonstrat din nou ca fara el nu se poate, ca partidul tot in jurul lui se invarte, iar Mircea Geoana este un lider dependent de sustinerea lui. Sigur ca i-a acrodat-o, are numai de castigat!

Probabil, Ion Iliescu este convins ca Mircea Geoana va pierde, dar nu i se va putea reprosa vreodata ca a fost partas la infrangere. Dimpotriva, Geoana ar pierde in pofida spijinului sau total si, in aceste conditii, actualul presedinte PSD n-ar mai avea scapare. Patriarhul si-ar lua revansa istorica pentru umilinta din 2005 si si-ar instala omul in fruntea partidului, cel mai probabil pe Adrian Nastase.

Daca cumva, printr-o minune, totusi Mircea Geoana ar castiga, ei bine, victoria ar fi datorita lui Ion Iliescu, datorita faptului ca Mircea Geoana s-a intors sub aripa si la invataturile parintelui PSD.

Cu siguranta, perceptia publica ar fi ca Ion Iliescu si nu Mircea Geoana l-ar fi invins pe Traian Basescu. Asa ca, moral, fostul presedinte, ar considera ca si-a adjudecat inca un mandat.

Asta-i pohta ce-a pohtit Ion Iliescu!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Mircea Geoana prezidentiale, #Ion Iliescu Geoana, #PSD, #alegeri prezidentiale 2009 , #PSD