Oricat de revoltator ar deveni cazul celor 7 tineri din Vaslui, ceea ce se intampla in PSD nu e deloc mai putin interesant.
Dar pana sa vorbim despre semnificatia faptului ca Dragnea ii ia locul lui Ponta, merita atentia premiera pe care PSD o inaugureaza rupand conducerea partidului de Guvern.
Prin aceasta fractura iau nastere, cel putin teoretic, doi centri de putere in partidul aflat la guvernare, unul care sa actioneze din Kiseleff, celalalt mai mult sau mai putin independent de la Palatul Victoria.
Exista si ideea ca astfel Dragnea va fi cel care va avea, in realitate, controlul deplin asupra guvernarii si ca Victor Ponta a devenit din acest moment un simplu nume care mai ocupa pentru o perioada functia de prim ministru.
Nu cred insa ca Ponta se va putea abtine sa nu puncteze in favoarea lui, daca va avea ocazia, chiar daca asta va insemna sa loveasca in partid. Si poate sa faca asta fara sa-i ameninte cu demisia pe acei social-democrati care tremura la gandul ca dupa caderea Guvernului Ponta vor pierde tot.
Dovada sta, de exemplu, anuntul pe care Ponta l-a facut joi seara, cand a spus ca s-ar putea opera din nou in Turcia, timp in care la Guvern va ramane interesul national reprezentat de acelasi general Gabriel Oprea.
Indiferent de cat de mult se va fi bucurat sau nu Liviu Dragnea de veste, Ponta transmite in primul rand ca nu se va lasa atat de usor izolat sau constrans si ca are de gand sa isi joace sansa pana in ultimul moment posibil.
Iar adevarul e ca situatia premierului Ponta nu s-a schimbat foarte mult dupa alegerea lui Liviu Dragnea presedinte interimar al PSD. Partidul e condamnat sa ramana unit in jurul sau, daca nu vrea sa riste intrarea in Opozitie, coalitia e si mai interesata sa ramana alaturi de Ponta, daca nu vrea sa ia in calcul variante si mai proaste pentru viitor.
Lucrurile nu s-au limpezit nici in PSD dupa venirea lui Dragnea, intrucat nimeni nu poate nega urmatoarea propozitie: Partidul Social Democrat si-a inlocuit un presedinte urmarit penal cu unul care a fost condamnat in prima instanta la inchisoare cu suspendare.
Si oricat va fi invocata aura de erou pe care Dragnea o are printre pesedisti pentru merite deosebite in razboiul de la referendumul din 2012, nimeni nu poate nega vulnerabilitatea uriasa pe care PSD o are cat timp este si va fi condus de un condamnat.
Aici s-a simtit, zic eu, mana invizibila a lui Ion Iliescu, care probabil de teama sa nu fie martor tacut al stingerii partidul inaintea sa, a hotarat sa-l sustina pe cel presupus a tine PSD in viata.
Doar ca Iliescu imi pare mai tanar si mai viu in comparatie cu partidul care a ajuns in situatia de a face un astfel de compromis ca sa mearga inainte.
Cu Liviu Dragnea in frunte, cineva ar putea spune ca PSD joaca ruleta ruseasca, intrucat isi deschide nu unul, ci doua fronturi pe campul de lupta cu Justitia - unul in fruntea partidului, celalalt la Palatul Victoria.
In cazul in care vor fi doborate ambele, partidul e si el condamnat.