PSD, despre semnarea Tratatului de stabilitate fiscala: De ce atata graba?

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 14:22
3410 citiri
PSD, despre semnarea Tratatului de stabilitate fiscala: De ce atata graba?
Foto: Antena 3

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat marti in Parlament, la o dezbatere organizata de social-democrati pe marginea Tratatului de stabilitate fiscala ca nu este nicio problema si "nu pierdem trenul" daca documentul nu e semnat pe 1 martie.

"In ce masura un protocol incheiat anterior semnarii reprezinta o necesitate cu semnificatie juridica? Evident ca nu are decat semnificatie politica. Un acord intre membrii coalitiei de guvernare e lipsit de sens, pentru ca aprobarea memorandumului pentru semnarea tratatului se face de catre Guvern, iar Guvernul e reprezentantul coalitiei de guvernare. Deci de ce sa se dea inca un acord prealabil memorandumului?", a declarat Adrian Nastase.

Fostul premier a explicat ca la punctul 15 din tratat se arata ca nu este obligatorie semnarea acordului pana la 1 martie.

"Din punctul de vedere al Opozitiei, semnarea unui astfel de protocol, in conditiile in care nu se cunosc detaliile privind negocierea, variantele, nu se poate. Mai este o chestiune si aici vreau sa va atrag atentia asupra unui aspect. Daca nu se semneaza acordul la 1 martie nu pierdem trenul pentru totdeauna.

Exista o prevedere in tratat, la sfarsit, la articolul 15, care spune ca tratatul va ramane deschis pentru aderare tarilor din UE. Cu alte cuvinte nu este un tratat inchis. Este un tratat care ramane, clar, deschis, chiar daca nu s-ar semna in luna martie. Deci sunt impotriva celor care incearca sa ne sperie spunand 'acum ori niciodata'", a precizat liderul CN al PSD.

La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca autoritatile de la Bucuresti se grabesc sa semneze Tratatul european de guvernanta fiscala fara sa analizeze consecintele asupra Romaniei.

Iliescu a afirmat ca Opozitia nu se opune aderarii Romaniei la Tratatul de guvernanta fiscala, dar doreste realizarea unor dezbateri care sa analizeze consecintele semnarii actului european.

"Nu sunt neparat ostil acestui tratat, cred ca el aduce putina disciplina nemteasca printre statele europene. De ce trebuie sa ne grabim, sa fim inaintea principalilor actori? Mi se pare total nemotivata aceasta graba si lipsa de grija pentru a fundamenta o buna cunoastere si elaborarea unei gandiri proprii inainte de a ratifica acest tratat", a spus Ion Iliescu, in cadrul dezbaterii.

In plus, fostul presedinte al tarii a declarat ca nu intelege de ce Traian Basescu a insistat pentru semnarea documentului international.

"Nu inteleg aceasta graba. Nu stiu ce cunostinte are domnul Basescu care insista, cata economie cunoaste el si cat intelege el din toate consecintele. (...) Pricepe el ceva din toate chestiile astea? De ce impinge de la spate o tara sa se angajeze intr-o chestiune... chiar daca mergi cu constiinta acolo, ca mergi la taiere, macar sa stii de ce si cum. Nu imi explic aceasta atitudine. Este o aventura la care se angajeaza niste oameni fara sa priceapa".

Liderii coalitiei au semnat, la Parlament, miercuri Protocolul politic privind semnarea si ratificarea de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Documentul a fost semnat de Emil Boc, presedintele PDL, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, Gabriel Oprea, liderul UNPR, Varujan Pambuccian, liderul de grup al minoritatilor.

Opozitia, care a refuzat sa semneze protocolul, a organizat in cursul acestei zile, tot la Parlament o dezbatere despre Tratatul de stabilitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tratat de stabilitate fiscala, #tratat fiscal UE, #protocol tratat fiscal , #PSD