Solutia lui Ion Iliescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 18:31
11776 citiri
Solutia lui Ion Iliescu
Foto: Cotidianul

De-abia intors din sejurul de recuperare din Statele Unite, Mircea Geoana a nimerit direct in cazanul in clocot care este PSD. Daca nu l-au fiert deja in oala cu sarmale, adversarii sai sunt gata sa-l transeze la congresul care se apropie cu pasi repezi.

Nici n-a inghitit bine ultima imbucatura de piftie (sa fi fost mamaliguta cu branza?), ca Miron Mitrea a si dat semnalul unui an nou belicos, enervat de faptul ca PSD nu are un candidat propriu in sectorul 1, din cauza "hrebenciucilor" care controleaza partidul. Dar, daca sarjele d-lui Mitrea au intrat intr-o oarecare banalitate in ultima vreme, ceea ce a urmat reprezinta o evolutie cu adevarat remarcabila.

"Am ajuns un partid mai mic, capabil, eventual, sa produca surprize, nu sa castige, in mod natural, competitiile electorale. Mai mult, daca in 2004, stanga reprezentata de PSD era la egalitate de voturi cu intreaga Alianta DA (PD+PNL), acum voturile dreptei depasesc cu mult voturile noastre. Daca am folosi termeni fotbalistici, semanam cumva cu Romania anilor '90. Atunci castigam grupele eliminatorii fara nicio emotie si mergeam, de fiecare data, la turneele finale. Acum ne clasam pe la mijlocul grupei unde din cand in cand mai facem un egal cu Franta, la Paris, furnizand un meci urat si doar o surpriza pentru casele de pariuri".

Sunt vorbele postate de Adrian Nastase pe blogul sau. O analiza, sa recunoastem, corecta in esenta si scrisa in termeni foarte abili, meniti sa zgandare foarte dureros orgoliul ranit al social democratilor.

Dar sa zicem ca nici ambitiile lui Adrian Nastase de a-si recupera pozitia pierduta in 2005 n-ar reprezenta neaparat o noutate. Noutatea este implicarea lui Ion Iliescu, care pare sa fi hotarat ce formula vrea in fruntea social democratilor: "este momentul ca in PSD sa se nasca o noua echipa, care sa aiba autoritatea morala si politica de a conduce, a spus presedintele de onoare al partidului, echipa din care sa faca parte Adrian Nastase si Cristian Diaconescu".

Pentru Ion Iliescu, Mircea Geoana este o varianta inacceptabila si nu de azi de ieri. "E nevoie de o analiza a ceea ce s-a intamplat in PSD din 2005 incoace, din momentul in care a pierdut pozitia de partid de guvernamant si a intrat in opozitie, si apreciate ca atare punctele slabe si erorile savarsite pe parcursul acestei evolutii".

In 2005 s-a mai intamplat ceva si fostul presedinte nici macar nu se face ca a uitat: atunci a fost invins, intr-o noapte a marilor tradari, de Mircea Geoana, care a preluat sefia PSD. Ia sa vedem ce ai facut tu in 10 ani cu partidul meu!, pare a-i spune in subtext Ion Iliescu.

Nu stiu cat de fascinat este Ion Iliescu de Cristian Diaconescu, cam prea fara basca si, mai ales, nerv pentru gustul patriarhului PSD, iar Miron Mitrea nu este nici pe departe unul dintre preferatii sai dupa cum a aratat cat se poate de clar in chiar recente declaratii ("Mitrea face pe cocosul, are ambitii puerile"). Dar invocarea fostului ministru de Externe in combinatia viitoarei puteri este, probabil, bine calculata.

Pe de-o parte, dl. Dianconescu aduce beneficii de imagine, apte sa compenseze, macar partial, sentimentul de restauratie si scufundare in coruptie pe care l-ar provoca, cu siguranta, revenirea lui Adrian Nastase la varful PSD. Dar poate cel mai important argument este ca dl. Diaconescu este preferatul baronilor lui Miron Mitrea, care incearca si recuperarea lui Sorin Oprescu, ceea ce ar fi pe placul lui Ion Iliescu.

Ion Iliescu stie foarte bine care este cel mai mare pericol prin care trece acum PSD: "se incearca scindarea PSD prin formarea unui partid care sa se declare de stanga". Un nou partid de stanga care sa fie condus de Gabriel Oprea, prieten foarte bun, ba chiar frate cu baronii PSD. Daca nu se intelege cu ei, Ion Iliescu ar putea asista la ruperea partidului. Pentru a evita asa ceva, Ion Iliescu striga adunarea si pledeaza pentru o solutie care sa multumeasca pe toata lumea, cel putin in aceasta perioada complicata. Iar solutia este Cristian Diaconescu.

Riscul sciziunii este confirmat (sau agitat?) si de Vasile Dancu, adica de eterna aripa reformista, ce-i drept, cam rasuflata: "Daca PSD nu reuseste sa faca o opozitie curata, sa se curete, sa devina ceea ce ar putea sa devina, atunci se va naste un nou partid de stanga".

Si el acuza marginalizarea lui, ati ghicit, Adrian Nastase si Cristian Diaconescu. Ba chiar Vasile Dancu ii face o adanca reverenta vechiului adversar, pe care-l numea candva "javra batrana": "Sigur si vechea generatie, apropiatii domnului Iliescu: Dan Mircea Popescu, Razvan Theodorescu sunt oameni care ar putea sa gandeasca si sa vina cu o varianta de dezbatere".

Ramane de vazut care va fi replica aripii Geoana - Hrebenciuc - Vanghelie in fata acestei ofensive comune. Deocamdata doar presedintele partidului a avut o replica extrem de palida: "Sugerez colegilor mei sa-si pastreze comentariile despre PSD pentru forurile interne".

Dar, desigur, nu retorica va fi hotaratoare in razboiul care a inceput deja in PSD. Important pentru aripa Geoana este sa amane cat mai mult congresul darii de seama, iar pana atunci sa reuseasca sa-si recastige un sprijin majoritar. Problema este ca, neavand cale de iesire din opozitie, nu prea are cu ce sa cumpere acest sprijin pierdut.

Dar daca Ion Iliescu, grupul de la Cluj si baronii vor gasi o cale de colaborare convenabila in jurul lui Cristian Diaconescu, Mircea Geoana este pierdut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#razboi PSD, #Ion Iliescu Cristian Diaconescu, #Sorin Oprescu PSD , #PSD