Tismaneanu: Ion Iliescu incearca un nou puci

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 10:05
4327 citiri
Tismaneanu: Ion Iliescu incearca un nou puci
Foto: Arhiva

Vladimir Tismaneanu atrage atentia ca Ion Iliescu incearca, printr-o noua suspendare a lui Traian Basescu, sa organizeze un puci menit sa "destabilizeze sistemul politic pentru a recupera pozitiile pierdute si pentru a-l elimina din joc pe principalul adversar al oligarhiei pesedisto-penelista".

"Omul care a prelungit regimul comunist dupa ce a patronat lichidarea fizica a predecesorului sau, personajul direct si fara dubiu responsabil pentru sangeroasa mineriada din 13-15 iunie 1990, sponsorul din umbra al scenariilor cu teroristi soldate cu moartea a peste o mie de oameni, iese din nou in arena si cere capul lui Traian Basescu", scrie Vladimir Tismaneanu pe blog, referindu-se la declaratiile lui Ion Iliescu din sedinta Comitetului Executiv National al PSD de luni.

Iliescu: In 2007 ne-am grabit cu suspendarea lui Basescu

In opinia istoricului, "suspendarea lui Traian Basescu in 2007 a fost un puci parlamentar organizat de o coalitie a revansei, amoralitatii si coruptiei. Se pare ca Ion Iliescu, cel care a condus junta instalata la putere in decembrie 1989, incearca sa-l repete".

Tismaneanu spune despre fostul presedinte al Romaniei ca este "promotorul propriei viziuni despre socialism, asemeni celui care i-a fost candva mentor si protector, Nicolae Ceausescu".

"Diferite ca grad de sofisticare, socialismul lui Ceausescu si cel al lui Iliescu sunt ambele indatorate autoritarismului manicheist de tip bolsevic. Ambele au fost marcate de aversiunea viscerala pentru pluralism. In cazul lui Ion Iliescu, actualele declaratii sugereaza o revenire la pasiunile anilor 1945-1946 cand participa cu ardoare la distrugerea democratiei romanesti", mai scrie istoricul.

Acesta considera ca "ceea ce-l irita cel mai mai tare pe Ion Iliescu in cazul Basescu este exact efortul de cladire a statului de drept, deci opusul propriilor sale stradanii intru perpetuarea hegemoniei neo-nomenklaturii profitocratic-spoliatoare".

In acest context, Tismaneanu apreciaza ca Ion Iliescu este "piatra de moara" atarnata de "gatul unei posibile, dar inexistente stangi romanesti in sensul real al cuvantului", iar "o stanga veritabila romaneasca trebuie sa se separe fara inutile menajamente de aceasta nefasta povara".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Tismaneanu Iliescu puci, #Iliescu suspendare Basescu, #Tismaneanu Iliescu , #PSD
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
ion ilici impreuna cu dinu paturiciu si turnatorul voiculescu incearca un nou puci
Poza Iogica
Iogica
rank 5
sponsorul din umbra al scenariilor cu teroristi soldate cu moartea a peste o mie de oameni, iese din nou in arena si cere capul lui Traian Basescu