Un trist remember: 20 mai '90 (Opinii)

Duminica, 20 Mai 2012, ora 16:44
9783 citiri
Un trist remember: 20 mai '90 (Opinii)

Au trecut ceva mai mult de doua decenii, cand, in a 6-a duminica de dupa Paste, foarte multi romani inchideau ochii minimei intelepciuni si ai intuitiei, burdusind urnele cu voturi feseniste. Radea in soare toata tara, ca-ntr-un mai muncitoresc.

Duminica Orbului din 1990 avea sa fie startul ratat al unei pseudo-democratii coafate in salonul reformatului comunist, Ion Iliescu. Roadele de atunci ale comediei bufe jucate pe partitura cu iz electoral se vad si se simt inca. Intr-atat de infestate au fost.

Descalecatorii de invataturi leniniste tranzitau lejer de la un regim asa-zis vetust la unul capitalist zugravit de Marx, dar in cu totul alte culori. In tonuri vii, conform noilor tendinte geopolitice. Prima voce a madrigalului, ultimul pretios disident ceausist, fostul aparatcik cu studii moscovite.

De-a dreapta si de-a stanga mesianicului luntras, tovarasi oteliti in munca de unic partid: Barladeanu, Martian, Militaru, Brucan etc. Lipseau din motive naturale: Stoica, Bodnaras, Voitec, Moghioros. Altminteri, cine stie?

Nota aparte, un viitor prim-ministru cu stufoase sprancene, un enigmatic cugetator despre clitoris si ceva revolutionari numiti ulterior cu recunostinta in functii macre.

Pe plaiuri inundate de voiosie s-au instalat urne destinate sufragiilor celor peste 17 milioane de alegatori. Zumzet emulativ la primul cantat al cocosilor din ziua cea mare. Aproape 15 milioane de romani au pus "chisoiul" sub imbold de senina speranta.

Invingatorul Iliescu a luat aproape totul.

Cam 12 milioane de voturi, marcand un procentaj zdrobitor (85,07%). Zece procente a obtinut liberalul Radu Campeanu, cel cu ideea in timp de a-l numi pe regele Mihai presedinte al Romaniei si, in fine, pitorescul taranist Ion Ratiu, cu putin mai mult de 4%.

Acest prim concurs postdecembrist de sefie politica s-a desfasurat dupa regulile decretului CPUN 92 din martie 1990. Actul stabilea ca Parlamentul sa fie ales prin vot proportional, pe liste de partid, fara existenta pragului de acces in Legislativ.

Urmarea: au fost admise nu mai putin de 27 de formatiuni politice la Camera Deputatilor (intre care 11 reprezentau minoritati nationale) si 7 in Senat.

Dezechilibrul a fost mai mult decat accentuat intre noul "campion" si restul lumii. FSN si-a adjudecat o ampla felie din mandate (67,5%). S-au mai aflat pe langa ring UDMR si PNL, ambele cu cate 7 procente.

Meciul electoral n-a avut istoric. Cheia succesului facil s-a aflat da capo al fine la brelocul comunistilor cu uitatura umanoida. Propaganda insusita temeinic de catre Ion Iliescu in ucenicia-i de sub flamura rosie internationala si-a gasit loc prioritar pe toate mijloacele media.

Intr-o inconfundabila exprimare forestiera, nationalista, aducatoare de elogii unui popor eliberat schilod din gheara satrapului plumbuit tocmai de Craciun. Nu au lipsit din repertoriu ocarele administrate obsesiv partidelor politice si mai ales conducatorilor acestora.

Coposu, Ratiu, Campeanu nu ingurgitasera mezeluri cu rumegus de rapita, nu facusera nimic pentru salvarea neamului in ultimii 5 ani, ci isi doreau cu ardoare sa scoata de sub cripte chiaburi, mosieri, industriasi manati de lacomie.

Un aprig curent de ura impotriva lor bantuia de la un hat la altul Romania acelei vremi. Sefi de echipa strungareasca imprastiau sudalme cu sapca data pe ceafa. Agricultorii isi agitau amenintator furcile, pazind CAP-urile secatuite mai tarziu de ei insisi prin furt. Tovarasele de la covoare teseau noi visuri cu alesii salvatori de ginta daco-geta.

Apoi echipa carmacilor victoriosi a desertat cornul abundentei. Rafturile si galantarele de la "Alimentara" au devenit obeze. In locul copitelor de culoarea indigoului au aparut pulpe pasaresti din rezerva militara SUA datate imediat dupa asasinarea lui JFK.

Pralinele si eugeniile intepenite pierdeau teren in fata substantelor molfaibile aduse de la Stambul. Sapunul "Cheia" disparea pentru totdeauna in favoarea lesiilor parfumate importate de aiurea. S-au marit substantial lefurile celor merituosi (desigur), chenzinele se plateau integral.

Ce mai! Laptele si mierea inecau rigolele. Minerii treceau de la 8 la 6 ore de munca, timp suficient ulterior pentru orbetii cu lanterna la cozoroc sa modifice fizionomii in Capitala, ca prinos de recunostinta noului conducator iubit.

Se ieftineau produsele in draci. Kilowatul cobora de la 2,5 lei la 65 de bani, iar metrul cub de gaz costa numai un leu. Dragostea populara fata de FSN era totala si neconditionata. Candva insa trebuia sa vina si nota de plata. Inflatia si-a aratat coltii. A fost nevoie de ani intregi pentru potolirea ei si revenirea la un PIB echivalent celui din '89.

Cu timpul, idila dintre marea majoritate a romanilor si Front s-a estompat. Mai mult, au aparut nostalgiile cu tema ceausista. Prezente inca.

Nu a contat nimic in zorii anilor '90. Cu exceptia sentimentului de recunostinta chioara. Asa cum s-a numit bisericeste duminica lui 20 mai, anul cu pricina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#FSCN Iliescu alegeri, #Duminica Orbului alegeri 1990, #Iliescu FSN comunism , #PSD