WikiLeaks: Iliescu ameninta ca rupe PSD in 2005

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 09:41
1736 citiri
WikiLeaks: Iliescu ameninta ca rupe PSD in 2005
Foto: Arhiva

Intr-o noua cablograma marca WikiLeaks, datata 13.06.2005, oficialii americani de la Bucuresti fac o radiografie a Opozitiei: mai exact PSD si PRM.

Atentia americanilor se indreapta insa spre Ion Iliescu, iar oficialii remarca temerile momentului, potrivit carora Iliescu ar fi putut provoca o rupere a PSD si forma un nou partid, relateaza Jurnalul National.

Potrivit notei diplomatice intitulate "Ego-uri afectate, partide divizate - Fisuri in cadrul Opozitiei din Romania" si clasificate drept "Confidentiala", Ion Iliescu ameninta ca va demisiona din partid, cu mari sanse sa ia cu el membrii loiali din PSD.

Pe de alta parte, Corneliu Vadim Tudor a revenit oficial la carma PRM, provocand o schisma in partid, scriu oficialii americani.

"Patru dintre membrii PSD si PRM care au plecat din partidele lor s-au alaturat deja unuia dintre partidele la putere, iar cei care au ramas independenti au votat alaturi de coalitia de centru-dreapta", se arata in cablograma.

Ioan Talpes, senator PSD si fostul consilier pe probleme de securitate al lui Iliescu, a demisionat din partid, acuzand actuala conducere ca "l-a tratat incorect pe Iliescu", scriu americanii.

"Multi informatori politici au speculat pe marginea faptului ca Talpes a oferit informatii lui Basescu despre coruptia din PSD, inclusiv date legate de omul de afaceri siriano-roman Omar Hayssam, care era arestat pentru implicarea sa in cazul rapirii a trei jurnalisti romani in Irak", se mai arata in telegrama WikiLeaks.

#Wikileaks Romania, #cablograme wikileaks romania, #Iliescu Wikileaks, #talpes spion wikileaks , #PSD