18 ani de la primele alegeri libere de dupa Revolutie

Marti, 20 Mai 2008, ora 09:58
3479 citiri
18 ani de la primele alegeri libere de dupa Revolutie

Primele alegeri organizate dupa inlaturarea dictaturii ceausiste au avut loc acum 18 ani, pe 20 mai 1990, majoritatea romanilor dandu-si votul lui Ion Iliescu, relateaza NewsIn.

La primele alegeri libere dupa aproape 50 de ani, aveau sa participe peste 80 de partide politice, insa puterea era concentrata in mainile membrilor Frontului Salvarii Nationale (FSN) condus de Iliescu.

Printre cele 80 de partide inregistrate la cea data figurau "partidele istorice" PNL si PNTCD, formatiuni ce dominasera scena politica romaneasca inainte de instaurarea comunistilor la putere, dar si PSDR.

De altfel, doar FSN, PNL si PNTCD au promovat candidati la presedintie in primul scrutin postdecembrist: Ion Iliescu (FSN), contestat intrucat era perceput ca un activist al PCR si continuator al aceluiasi sistem, Ion Ratiu (PNTCD) si Radu Campeanu (PNL), ambii reintorsi in tara dupa o perioada de exil.

La scrutinul din mai 1990 s-a inregistrat cea mai mare prezenta la vot din istoria alegerilor ce s-au desfasurat pana in prezent in cadrul celor patru cicluri electorale complete.

Iliescu a fost ales presedinte la 20 mai 1990, in Duminica Orbului (a sasea duminica dupa Paste), potrivit calendarului ortodox.

Candidat al FSN, Ion Iliescu a obtinut atunci 85,07% din voturi, in favoarea sa pronuntandu-se 12.232.498 de alegatori, cel mai mare scor cu care a castigat un presedinte dupa 1989.

Urmatorul clasat, candidatul PNL, Radu Campeanu, a obtinut doar 10,64%, reprezentand 1.529.188 de voturi, iar Ion Ratiu, din partea PNTCD, 4,29%, cu 617.007 de voturi.

In Parlament, au reusit sa intre 18 forte politice, deoarece nu fusese fixat un prag electoral pentru admitere. Dintre acestea, numai trei dintre ele au avut mai mult de 3% din voturi la nivel national: FSN - peste 66 %, UDMR - peste 7% si PNL aproape 7%.

La alegerile pentru Senat, FSN a obtinut 67,02% din numarul total al voturilor valabil exprimate si un numar de 91 de mandate; UDMR, 7,20% si 12 mandate; PNL, 7,06% si 10 mandate; PNTCD, 2,50% si un mandat.

Miscarea Ecologista din Romania, Partidul de Uniune Nationala a Romanilor din Transilvania, Partidul Republican, Partidul Ecologist Roman au reusit sa intre in Legislativ, la fel si Antonie Iorgovan, in calitate de independent.

Perioada de pana la alegeri a fost marcata de demonstratiile generate de anuntul fostului CFSN de a participa la alegerile generale, dupa ce, in decembrie 1989, mentionase ca va fi doar un organism de conducere provizoriu si nu va participa la niciun proces electoral.

Primul din seria evenimentelor ce au dus la fenomenul "Piata Universitatii" si la mineriade a fost mitingul organizat la Bucuresti, in Piata Victoriei, in 28 ianuarie 1990, de PNTCD, PNL, PSDR si alte partide care protestau fata de ascensiunea politica a FSN, care anuntase ca va participa la alegeri ca uniune reprezentativa a fortelor democratice.

In urma apelurilor lansate in mass-media de seful statului, Ion Iliescu, presedintele CFSN, pentru oprirea manifestatiei din Piata Victoriei, au sosit in Capitala peste cinci mii de mineri din Valea Jiului.

Inarmati cu bate si lanturi au devastat sediile principalelor partide istorice si au scandat lozinci ca "Moarte intelectualilor!" sau "Jos cu fiii de chiaburi si legionari!". Era a doua venire la Bucuresti a minerilor, dupa mitingul anticomunist din 12 ianuarie 1990.

O luna mai tarziu, au avut loc evenimentele dramatice de la Targu Mures si s-a adoptat Proclamatia de la Timisoara, care, prin punctul 8, cerea ca fostii activisti comunisti si fostii securisti sa nu candideze la urmatoarele alegeri, pentru primele trei legislaturi consecutive.

Manifestarile din 15 martie 1990 organizate de maghiari in mai multe localitati din Transilvania cu ocazia aniversarii revolutiei de la 1848 au condus, in zilele de 19 si 20 martie 1990, la ciocniri de strada intre romani si maghiari soldate cu cinci morti si cu 278 de raniti.

Dupa desfasurarea alegerilor si castigarea acestora de catre FSN si Ion Iliescu, fenomenul "Piata Universitatii" s-a amplificat, fiind in final inabusit prin mineriada din 13 - 15 iunie 1990.

Venirea minerilor la Bucuresti a fost determinata de manifestatia din Piata Universitatii inceputa la 22 aprilie printr-un miting electoral organizat de PNTCD.

Au fost batuti studentii si cetatenii care manifestau si au fost atacate sediile partidelor politice din opozitie, Universitatea si redactiile unor ziare antiguvernamentale.

Minerii au parasit Capitala la 16 iunie, dupa ce, cu o zi inainte, Iliescu le-a multumit pentru actiunile lor. In urma evenimentelor, 462 de persoane au fost ranite, iar cinci au murit.

La 18 ani de atunci, pe 1 iunie 2008, tot in Duminica Orbului, romanii vor fi chemati la urne sa isi aleaga primarii si consilierii.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#electorat, #major, #alegeri libere , #Revolutie