Opinii: A fost sau n-a fost.... decretul?

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 17:31
5939 citiri
Opinii: A fost sau n-a fost.... decretul?

Stranie si, cel putin aparent, total ilogica povestea decretului prin care Ion Iliescu ar fi comutat pedeapsa cu moartea a sotilor Ceausescu in detentie pe viata. Poveste, aparuta, coincidenta?, tocmai cand cuplul a fost reinhumat in cimitirul Ghencea Civil, dupa confirmarea identitatii lor in urma testului ADN.

Asadar, Mircea Maries, presedintele Asociatiei de revolutionari "21 Decembrie 1989", pretinde ca ar fi intrat in posesia acestui decret impreuna cu doi jurnalisti ai unui site specializat pe stiri juridice, dar nu a precizat de unde provine documentul. Dl. Maries nu l-a aratat, insa sustine ca ar fi fost semnat chiar pe 25 decembrie, in ziua executiei sotilor Ceausescu si ca este convins de autenticitatea actului.

De ce ar fi facut Ion Iliescu asa ceva? "Se vede clar ca a incercat sa-si protejeze pielea in cazul in care Ceausescu ar fi scapat de executie", explica Mircea Maries. Ion Iliescu a negat: "a aparut o provocare din partea acestui individ - Maries. Si-a permis un fals ordinar. Decretul de condamnare a sotilor Ceausescu a fost redactat de mine. Nu am intentionat niciodata sa iert cuplul Ceausescu".

Dar fostul presedinte nu s-a limitat la atat, ci a lansat un atac furibund impotriva lustratiei, a condamnarii comunismului, a tuturor celor care pun la indoiala unele versiuni oficiale asupra celor intamplate in urma cu 21 de ani. Inversunarea si vehementa domniei sale au fost parca prea mari pentru un om care nu are nimic de ascuns.

Dincolo de acest razboi intre cei doi, razboi care nu e o noutate, sunt cateva intrebari care nu pot fi eludate in aceasta poveste. Cele mai multe vizeaza varianta lui Mircea Maries. In primul rand, e greu de crezut fara sa arate documentul si fara sa indice sursa acestuia. Daca el exista, nu vad de ce dl. Maries nu arata macar o copie si nu aduce probe in favoarea autenticitatii orginalului. Pana la urma ar trebui sa fie primul interesat sa verifice daca nu e victima unei intoxicari.

Pe de alta parte, intrebarea de ce ar fi semnat Ion Iliescu asa ceva ramane in picioare caci explicatia data de dl. Maries e totusi subtire. Si daca ne gandim la contextul de atunci pare ca Ion Iliescu avea, dimpotriva, tot interesul sa scape pe veci de sotii Ceausescu. In primul rand pentru a transa definitiv preluarea puterii, apoi pentru a sigila cu pamant doua guri care puteau povesti multe secrete incomode si murdare din spatele celor intamplate in decembrie 1989 si din trecutul principalilor actori de atunci.

Apoi, nu inteleg de ce se apara cu asa inversunare Ion Iliescu. Caci privit din perspectiva de acum, cand cei mai multi dintre romani sunt, potrvit sondajelor, nostalgici, cand multi regreta asasinarea fostului cuplu prezidential si, mai ales, cand cei mai multi dintre romani au ajuns la concluzia ca procesul Ceausestilor a fost o mascarada sinistra, iar executia lor doar o crima comisa de Craciun, nu stiu daca Ion Iliescu ar fi mai degraba criticat sau laudat pentru presupusa clementa aratata fostului cuplu prezidential. Decretul acesta l-ar disocia de un episod controversat si ilegal.

Dar, din nou, ce interes ar fi avut Ion Iliescu sa-i tina pe Ceausesti in viata, sa riste deschiderea unui proces autentic care sa poata devia intr-un proces al comunismului, alt lucru pe care fostii comunisti si securisti vopsiti in democrati nu l-ar fi vrut cu niciun chip. Si acum dl. Iliescu face crize cand aude de lustratie si condamnarea comunismului.

Si totusi, vehementa lui Ion Iliescu si siguranta lui Mircea Maries, cunoscut ca un om la limita fanatismului, dar care, in general, nu arunca fumigene, nu pot sa nu ne puna pe ganduri.

Asadar daca acel decret exista si, in pofida tuturor contraargumentelor, Ion Iliescu l-a semnat, inseamna ca cel putin o clipa el s-a temut in mod real ca sotii Ceausescu ar putea scapa sau ar putea fi salvati si s-ar putea intoarce la putere. Asta ar insemna ca pe 25 decembrie 1989 soarta Romaniei era inca in cumpana.

Cine sa-i salveze pe Ceausesti? Din ordinul cui? Intern sau extern? Cu ajutorul cui sa fi reluat ei puterea cand si armata si securitatea intorsesera armele? Sau nu? Sunt intrebari la care, daca decretul exista, probabil ca numai Ion Iliescu are raspunsurile. Raspunsuri pe care le apara cu inversunare.

Aceasta poveste stranie ne arata din nou cat de putine stim cu adevarat despre cele petrecute in decembrie 1989 si cat de mici sunt sansele de a afla vreodata tainele acelor zile.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ion Iliescu revolutie, #Iliescu Mircea Maries, #Iliescu moarte Ceausescu , #Revolutie