Ana Blandiana: Mi se pare de neinchipuit ca nu s-a iesit in strada impotriva inchiderii dosarului Revolutiei

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:07
3913 citiri
Ana Blandiana: Mi se pare de neinchipuit ca nu s-a iesit in strada impotriva inchiderii dosarului Revolutiei

Scriitoarea Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute personalitati care au participat la Revolutia din 1989, explica, la 26 de ani de la acele evenimente, de ce a demisionat din Frontul Salvarii Nationale si isi exprima indignarea fata de clasarea dosarului de catre procurori.

Intr-un interviu acordat duminica seara pentru Realitatea TV, Ana Blandiana a povestit cum a fost cooptata in FSN.

"Am ajuns la Televiziune pentru ca tot felul de prieteni imi transmiteau ca trebuie sa ma duc acolo. M-am dus si, afland ca acel comandament este sus (la Televiziune se tragea si pe scari), am urcat si am aflat ca este Dan Martian cel care conducea. Si am vrut sa intru sa intreb ce trebuie sa facem. Ma opreau oamenii pe strada si imi spuneau ca le-a murit copilul, ca le-a luat foc casa, iar eu nu stiam ce sa le spun. El a fost extrem iritat de aparitia mea si a sotului meu si ne-a intrebat ce cautam acolo. I-am zis ca ne-a chemat la Televiziune sa vorbim, dar ca nu intelegem nimic. El ne-a spus atunci 'Duceti-va acasa, veti fi chemati cand va fi cazul!'.

Pe 26 decembrie am fost chemata, atunci a avut loc prima sedinta a Consiliului Frontului. Atunci l-am cunoscut pe Ion Iliescu si pe restul. Nu-i cunosteam decat pe Dinescu si putin de tot pe Plesu", a declarat Ana Blandiana.

21 decembrie - inceputul Revolutiei la Bucuresti. Sute de crime, neelucidate dupa 26 de ani

Iliescu explica de ce Revolutia din 1989 a fost sangeroasa si critica guvernul Ciolos

La sedintele FSN scriitoarea si-a dat seama ca personalitati ca ea sau ca Doina Cornea au fost invitate doar pentru a fi "puse in vitrina", fara a avea putere de decizie.

"A venit Iliescu, a dat mana cu toata lumea, dupa care a tinut un mic discurs si a anuntat viitoarele structuri. In aceste structuri eu urma sa fiu vicepresedinta acestui consiliu. Dar am spus nu. A urmat, jumatate de ora, perioada in care m-am maturizat politic cat in toata viata mea la un loc. Atunci am avut revelatia ca noi eram acolo sa fim pusi intr-o vitrina, iar in spatele nostru sa se intample lucruri pe care sa le giram fara sa le cunoastem. (...)

Am demisionat, pe 28 sau 29 ianuarie. In toate aceste sedinte au avut loc confruntari. Eu am spus ca 'atunci cand au venit comunistii la putere au facut niste stabilizari ca sa ia banii celor care aveau bani si sa porneasca de la zero, nu vi se pare normal sa faceti o stabilizare ca securistii sa ramana fara bani si sa porneasca de la zero?'. Si mi-au spus 'Ce te bagi tu, nu te pricepi!'. Am demisionat in clipa in care s-a declarat intrarea in alegeri a acestui consiliu, care de fapt spunea de la inceput ca e provizoriu, nu se pusese nicio clipa problema sa devina partid", a declarat Ana Blandiana.

Clasarea dosarului Revolutiei, un "abuz cat roata carului". CSM, somata sa ia o decizie Interviu

Clasarea dosarului Revolutiei, atacata la Inalta Curte

Scriitoarea se declara indignata ca societatea civila nu a iesit in strada dupa ce procurorii au anuntat clasarea dosarului Revolutiei.

"Faptul ca s-a redeschis procesul mineriadei nu este o initiativa romaneasca. Am fost obligati de hotararea Tribunalului de la Strasbourg. Faptul ca in mare viteza s-a terminat definitiv procesul revolutiei se datoreaza faptului ca la Strasbourg acest proces nu este terminat.

Noi aveam aceste ideologii, aceste idei absolut clare. Mi se pare de neinchipuit ca nu a existat reactie a societatii civile de astazi impotriva inchiderii dosarului Revolutiei. Acesta era un motiv de iesit in strada. Intre timp s-a schimbat legislatia romaneasca, aducandu-se pe acelasi plan cu legislatia europeana, iar crimele nu sunt prescriptibile.

Deci, pentru cei 1.000 de morti din Revolutie nu e prea tarziu sa fie gasiti vinovatii. Aceasta hotie a tribunalelor romanesti este una profund incorecta si nu poate sa te duca decat la ideea ca in Romania functioneaza DNA-ul, nu justitia", a subliniat Ana Blandiana.

Citeste si:
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...