Augustin Lazar anunta ca in scurt timp aflam adevarul despre Revolutie: Faptele au fost clarificate, dosarul finalizat

Marti, 26 Februarie 2019, ora 22:41
13613 citiri
Augustin Lazar anunta ca in scurt timp aflam adevarul despre Revolutie: Faptele au fost clarificate, dosarul finalizat
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar a anuntat, marti seara, ca dosarul Revolutiei a ajuns la final, la 30 de ani de la evenimente, si procurorii vor anunta in scurt timp o solutie.

"Anul acesta vor fi 30 de ani de la Revolutie si dosarul e la finalizare, in timp scurt vom avea o solutie. Au facut colegii nostri un mare efort sa administreze o cantitate mare de probatiune, mi-au fost toate trimise, intre documentele SRI si MApN. Sunt impresionante acele documente, s-a stabilit o stare de fapt bazata pe probe certe. (...)

E impresionanta redarea acelor evenimente, aceste documente nu au fost cunoscute de anchetatorii care au lucrat in dosar (...) Ma abtin sa comentez nume, unele sunt in viata, altele nu, insa faptele lor au fost clarificate si e foarte important ca romanii sa-si cunoasca istoria, adevarul despre Revolutia romana, despre cei care au murit pentru valorile europene, e impresionant acest fapt", a declarat Augustin Lazar, la Realitatea Tv, potrivit Mediafax.

In decembrie '89 s-a tras la Timisoara, s-a tras in Bucuresti, s-a tras si in alte orase din tara. Peste 1.100 de oameni au fost ucisi si peste 3.100 raniti, dar numarul real nu il vom cunoaste niciodata, pentru ca nu toate victimele au fost inregistrate oficial de autoritati, iar unii raniti sau familiile celor decedati au preferat sa nu ia contact cu ele.

Mii de foi cu cei care au murit la Revolutie, pe gardul Palatului Regal. Poate singura imagine-simbol pentru Romania in an centenar

Conform statisticilor oficiale, s-au inregistrat mai multe victime dupa 22 decembrie, data la care a fugit cuplul Ceausescu.

Ziare.com a publicat cateva marturii emotionante ale unor participanti la evenimentele din 1989. Va reamintim cateva fragmente din acele relatari, cu speranta ca nu vom permite ca peste tot ce s-a intamplat atunci sa se astearna vreodata tacerea definitiv.

Procurorii militari au dispus la finalul anului trecut punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Ion Iliescu (membru si presedinte al CFSN), Gelu Voican Voiculescu (membru CFSN si fost vice prim-ministru al Guvernului Romaniei), Iosif Rus (fost comandant al Aviatiei Militare) si Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul savarsirii infractiunilor contra umanitatii.

Punerea in miscare a actiunii penale este un pas procedural premergator trimiterii in judecata. Practic, procurorii militari au schimbat incadrarea lui Ion Iliescu din suspect in inculpat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Lazar dosar Revolutie final , #Revolutie
Comentarii
S
Stan
rank 1
Bravo Lazare, iti termini mandatul cu un eveniment de rasunet!
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5