CCR declara constitutionala Legea care anuleaza desfiintarea Institutului Revolutiei. Institutia e condusa de Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 17:55
6059 citiri
CCR declara constitutionala Legea care anuleaza desfiintarea Institutului Revolutiei. Institutia e condusa de Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu
FOTO: Ziua de Constanta

Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata, cu unanimitate de voturi, obiectia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constitutional, decizia CCR fiind definitiva.

Pe 10 iunie, Senatul a respins, in calitate de for decizional, proiectul de lege prin care era solicitata desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

In decembrie 2019, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane.

Institutul Revolutiei Romane s-a aflat in centrul unui scandal dupa ce a decis organizarea unui concert pe 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizatii civice drept o jignire adusa memoriei eroilor martiri ai Revolutiei din 1989 si urmasilor acestora. Aceleasi organizatii au cerut demiterea lui Ion Iliescu si a lui Gelu Voican Voiculescu de la conducerea acestei institutii, precum si reformarea ei.

Pe 6 iulie, Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu respingerea actului normativ care aproba aceasta ordonanta de urgenta.

In forma acelei OUG era prevazuta desfiintarea Institutului Revolutie Romane din Decembrie 1989, prin abrogarea Legii 556/2004 prin care a fost infiintat institutul. Actul normativ adoptat de Executiv mai spune ca "in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin hotarare a Guvernului, se va stabili destinatia patrimoniului Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989".

Executivul argumenta desfiintarea institutului prin faptul ca de la infiintare si pana in prezent s-a dovedit ca activitatea acestuia este irelevanta "in raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului Romaniei", in conditiile in care, inca de la constituirea sa, "institutia a reprezentat o platforma politica, iar in pofida enuntarii veniturilor proprii ca sursa de finantare, inca de la inceput activitatea institutiei a fost finantata de la bugetul de stat aproape in totalitate".

"In raport cu obiectul de activitate enuntat in cuprinsul legii de functionare a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 se poate constata, in mod obiectiv, faptul ca acesta nu a reprezentat in mod real un deziderat al institutiei. In fapt, evenimentele organizate de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 au vizat propagarea in spatiul public a unor interpretari asupra Revolutiei Romane din 1989 menite sa se contrapuna cercetarilor aflate in curs, desfasurate de organele de ancheta in <>", mai arata OUG emisa de Executiv.

CTP face haz de necaz: ”Biștoghan Băsescu, lambaula Udrea, bambaloi Geoană, ştromfoibăl Iliescu. Hu, hu, za, za. Ştonc Rumania”
CTP face haz de necaz: ”Biștoghan Băsescu, lambaula Udrea, bambaloi Geoană, ştromfoibăl Iliescu. Hu, hu, za, za. Ştonc Rumania”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a repostat pe rețelele sociale un text pe care l-a scris în trecut, făcând astfel haz de necaz în legătură cu situația politică din România înainte de...
Patrick Mouratoglou a fost ”șters”. Decizie radicală a Simonei Halep, la revenirea în tenis
Patrick Mouratoglou a fost ”șters”. Decizie radicală a Simonei Halep, la revenirea în tenis
Simona Halep va reveni în competiții, săptămâna viitoare la Miami, ca urmare a deciziei pe care a anunţat-o TAS, de reducere a suspendării de la patru ani la nouă luni. Un atu major al...
#Ion Iliescu, #CCR, #Revolutia romana, #institutul revolutie, #decizie, #Iohannis, #lege, #OUG , #Revolutie