Clasarea dosarului Revolutiei: Reactii de dezgust si revolta. "Un act de lasitate"

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 19:52
5499 citiri
Clasarea dosarului Revolutiei: Reactii de dezgust si revolta. "Un act de lasitate"
Foto: captura TVR (Arhiva)

Clasarea dosarului Revolutiei de catre procurorii militari a starnit reactii vehemente din partea unor figuri remarcabile care au participat la evenimentele din decembrie 1989 care au dus la caderea regimului comunist.

Actorul Ion Caramitru a declarat ca este dezgustat si revoltat de decizia "aberanta" privind clasarea dosarului Revolutiei din decembrie 1989, mentionand ca pare a fi o "lucrare in compensatie cu deschiderea dosarului Mineriadei" si ca doar in Romania se poate petrece asa ceva.

"Faptul ca dosarul Mineriadei se deschide si dosarul Revolutiei se inchide cred ca numai la noi, in Romania, se poate petrece lucrul acesta. Oamenii care au fost la originea Mineriadei sunt oamenii care au confiscat Revolutia. Lucrul asta nu poate fi lipsit de interes si pare si hilar, si tragic, in acelasi timp", a spus Ion Caramitru.

De asemenea, actorul a mentionat ca reprezinta si Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, pe care a infiintat-o impreuna cu Radu Filipescu, in vederea "pastrarii unei anumite moralitati vizavi de ce s-a intamplat in '89".

"Cum pot veni niste procurori sa spuna ca se inchide (dosarul, n.red.), cand este vorba de oameni care au murit, de declaratii, de o ancheta care a fost facuta de generalul Voinea (Dan Voinea, n.red.), care a fost in amanuntime dusa la capat si apoi el inlocuit tocmai ca sa inceteze actiunea s.a.m.d.

Pare-se ca e o lucrare in compensatie cu deschiderea dosarului Mineriadei. Nu se poate, e aberant, au murit oameni si mult mai multi ca la Mineriada. Sunt decizii care sunt pastrate in Arhiva Militara, in arhiva Securitatii, in arhiva Militiei s.a.m.d. Se stie, a fost un proces al Revolutiei in care au fost condamnati anumiti oameni in baza unor probe. Probele alea nu mai pot fi lipsite de interes acum. Din punct de vedere juridic - eu care nu sunt specialist -, mi se pare aberant", a mai spus Ion Caramitru.

Dosarul Revolutiei a fost clasat (Video)

Decizia inchiderii dosarului Revolutiei, atacata. Maries: Nu pot decat sa zambesc, e un zambet trist

Un "act de lasitate"

La randul sau, istoricul Georgeta Filitti a declarat ca este un moment de doliu in Romania, un act de lasitate si o dovada a faptului ca justitia este manevrata politic.

Georgeta Filitti a spus ca, din punctul sau de vedere, clasarea Dosarului Revolutiei este echivalenta cu "exonerarea de vina" a celor vinovati de moartea a 1.200 de oameni.

"E totusi o decizie care ma uimeste, pentru ca am avut o clipa senzatia ca intr-adevar justitia se misca. Dar inseamna ca justitia continua sa fie remorca factorului politic", a spus Georgeta Filitti.

Georgeta Filitti a afirmat ca "e foarte greu de sustinut ca au venit niste misteriosi care au tras" la Revolutie.

"Cei care au tras au fost oamenii proaspatului, foarte proaspatului Guvern, adica ai celor care au pus mana pe putere si ca astia sa fie exonerati pentru ca au trecut 25 de ani nu mi se pare un lucru chibzuit", a declarat Georgeta Filitti.

Din perspectiva sa, nu exista nicio justificare logica pentru clasarea acestui dosar.

"Este absolut scandalos si ceva se intampla. Inseamna ca societatea romaneasca este mult mai bolnava decat mi-am imaginat. Pentru ca nu e cu putinta. Care este justificarea? Exista un termen de prescriere doar daca schimbi incadrarea. Incadrarea a fost clara. Nu? Astea au fost crime impotriva umanitatii, mai ales ca a fost vorba... Mineriadele si Revolutia si felul cum s-a actionat la Revolutie sunt considerate crime impotriva umanitatii.

Cei 1.200 de oameni care au murit, ce se intampla? Facem cruce si facem parastase pentru ei? Sunt absolut scandalizata. Absolut sunt scandalizata. Mi se pare un act de lasitate. E un act de lasitate si inseamna, spre marele regret al romanilor, ca justitia e manevrata politic. E clar. E clar. Faptul ca DNA incepuse sa se miste, faptul ca erau fapte condamnabile inca din 2008 si de-abia acum au ajuns pe rol, cu mare intarziere, cu mari daune si materiale si morale pentru noi, sunt absolut de acord, dar parca ceva se misca. Iata ca acum se vede ca nu se misca nimic. Nu exista nicio justificare logica pentru ca aceste fapte imprescriptibile sa fie anulate. Nu se poate. Nu se poate si iar nu se poate. Inseamna ca stam mai rau decat mi-am imaginat", a spus Georgeta Filitti.

Potrivit istoricului, clasarea dosarului Revolutiei este un moment de doliu in Romania.

"Sunt niste fapte si eu nu vreau sa spun ca asta incita, dar ei au tergiversat ani de zile si le-a fost bine, le-a fost foarte bine si acuma le va fi in continuare bine. Cum isi justifica acest Parchet General, afara de trecerea timpului, cum isi explica exonerarea acestor oameni? Nu se poate, nu se poate. Este un moment de doliu. Eu cred ca asa trebuie perceput. E un moment de doliu in Romania aceasta abandonare a justitiei", a concluzionat Georgeta Filitti.

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme au clasat dosarul Revolutiei din decembrie 1989, in care au fost facute cercetari privind 709 morti, 2.198 de raniti, dintre care 1.855 impuscati, si 924 de retinuti, PICCJ precizand ca pentru unele fapte exista condamnari in alte cauze.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...