Ziare.com

Clasarea dosarului Revolutiei, un "abuz cat roata carului". CSM, somata sa ia o decizie Interviu

de Camelia Badea
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 17:41

   

Clasarea dosarului Revolutiei, un "abuz cat roata carului". CSM, somata sa ia o decizie Interviu
O delegatie a Asociatiei 21 Decembrie 1989 a fost prezenta marti, la sediul CSM, pentru a solicita sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la decizia procurorilor militari de inchidere a dosarului Revolutiei.

Intalnirea a avut loc la o zi dupa protestul organizat de cateva zeci de urmasi ai eroilor Revolutiei in fata Parchetului General. Membrii Asociatiei au contestat din prima clipa decizia procurorilor si au cerut presedintelui Klaus Iohannis sa medieze in acest caz.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Antonie Popescu, avocatul la CEDO al Asociatiei 21 Decembrie, a dezvaluit cum a decurs intalnirea de la CSM si ce s-a obtinut.

In opinia sa, in acest caz procurorii fie au gresit, fie mint. "Asta ar insemna o cercetare a Inspectiei Judiciare, fie pentru neglijenta, fie pentru rea-credinta", afirma avocatul.

Dosarul Revolutiei a fost clasat (Video)

Cu cine si ce anume ati discutat?

Intalnirea a fost programata cu conducerea CSM, fiind prezent vicepresedintele CSM, domnul procuror Bogdan Gabor. Scopul ei a fost de a observa daca si CSM are aceeasi opinie in legatura cu nerespectarea deciziei CEDO prin aparitia acestei ordonante bizare, de clasare a dosarului Revolutiei.

Am cerut in acest sens sesizarea Inspectiei Judiciare, pentru a verifica imprejurarile in care a fost data aceasta ordonanta de catre procurori, unii incompatibili, contrar celor stabilite de CEDO printr-o hotarare de condamnare a Romaniei ca urmare a tergiversarii acestui dosar.

Ordonanta de clasare a avut ca pretext prescriptia, or, acest lucru nu mai putea figura ca motiv, nici sincer, nici serios, nici legal. Curtea a stabilit ca nu se poate bloca cercetarea imprejurarilor in care niste oameni au murit in asemenea conditii.

La cine va referiti cand spuneti "procurori incompatibili"?

E vorba despre cel putin unul dintre procurorii cunoscuti, care a fost participant, luptator militar in Garnizoana Timisoara, si care bineinteles ca a facut parte din fortele de represiune. Asociatia 21 Decembrie a mai subliniat acest aspect, la fel ca si celelalte asociatii de revolutionari. E vorba despre domnul procuror Culea (Claudiu, n.red.).

Clasarea dosarului Revolutiei: Reactii de dezgust si revolta. "Un act de lasitate"

Care a fost pozitia exprimata de vicepresedintele CSM?

Domnul procuror s-a aratat contrariat de ceea ce s-a intamplat. Cred ca si dansul a vazut fractura logica intre doua decizii - una de redeschidere a dosarului Mineriadei si concomitent a doua, de inchidere a dosarului Revolutiei - si a ambelor in raport cu cea de trimitere in judecata pentru crime contra umanitatii, imprescriptibile, pentru cele comise in perioada regimului comunist, vedeti cazurile Visinescu si Ficior.

Astfel, concluziile oricarui observator independent ar fi ca, undeva, procurorii Parchetului General au gresit sau mint. Asta ar insemna o cercetare a Inspectiei Judiciare, fie pentru neglijenta, fie pentru rea-credinta.

Domnul Maries a aratat faptul inedit, dar grav, ca lipsesc din "studiul Parchetului", ca nu pot sa ii spun cercetare, un numar de peste 4.000 de victime, persoane afectate, vatamate, in urma evenimentelor din decembrie 1989. Or, acest lucru este inacceptabil. Una de-ar fi fost si dosarul n-ar fi trebuit clasat!

Revolutionarii ii cer lui Iohannis sa medieze in dosarul Revolutiei: Ce raspuns au primit

Ce raspuns vi s-a dat? Va fi sesizata Inspectia Judiciara?

Fiind membru in CSM, domnul procuror Gabor poate sa faca acest lucru in mod direct, si ca simplu membru al CSM, nu doar ca vicepresedinte. Dar sesizarea poate fi facuta de intreaga sectie de procurori, cu care probabil ca va discuta, si indiferent de decizia sectiei, noi spunem ca sesizarea Inspectiei trebuie facuta.

Sunt foarte curios daca Inspectia, indiferent de modul in care va fi sesizata, va stabili cu exactitate ce s-a intamplat.

Si cu celeritate, nu-i asa, pentru ca totusi au trecut 26 de ani?

De urgenta, nu doar cu celeritate! Nu trebuie sa asteptam iar cativa ani, ca in dosarul Mineriadei, ca Inspectia sa faca cercetari, potrivit legii si rolului sau activ.

In dosarul Mineriadei, stim bine ca dupa inchiderea abuziva, sub pretextul prescriptiei, in anul 2009, la Parchetul General, un complet de judecata al Inaltei Curti a mentinut in mod rusinos aceasta masura de netrimitere in judecata si, drept urmare, atacand solutia la CEDO, Romania a fost condamnata pentru incalcarea art. 2 si 3 din Conventia Drepturilor Omului (e vorba de protectia vietii si a libertatii), ca si pentru art. 8 din conventie. Pentru ca tratamentele neomenoase, torturarea, lipsirea de libertate a atator persoane nu au fost cercetate de procurori, statul trebuie sa raspunda. Curtea a aratat ca nu se poate concepe ca prescriptia sa puna capat anchetei in nicio asemenea situatie.

Cel putin noaptea de 21 spre 22 decembrie este cel putin comparabila cu represiunea criminala din timpul Mineriadei. Sunt tratamente neomenoase, sunt fapte imprescriptibile, pentru ele nu opereaza prescriptia.

Mai mult, Marea Camera a CEDO a stabilit in dosarul Mineriadei, recent redeschis, ca infractiunea de omor este imprescriptibila (...).

Asociatia 21 Decembrie se asteapta ca CSM sa faca aceasta sesizare a Inspectiei Judiciare, in virtutea faptului ca e dator sa asigure in mod real independenta justitiei. Sa faca lumina si sa vedem solutii juste in aceste dosare, sa respinga ingerintele politicului si serviciilor secrete care au ordonat tergiversari grave sau solutii abuzive, contrar legilor romane si conventiilor internationale.

S-a putut observa, inclusiv pe parcursul acestor proceduri derulate in fata Curtii, o suita de obstacole care au fost generate inclusiv de actualul sef al Parchetelor Militare, domnul Teodor Maries aratand ca acest personaj este incompatibil sa solutioneze o plangere impotriva recentei ordonante, pentru ca Asociatia 21 Decembrie deja a depus o astfel de plangere, si ca o solutie poate da doar un procuror ierarhic superior, deci din afara sectiei Parchetelor Militare.

Mai trebuie amintit un lucru de care s-a cam uitat. Exista o condamnare pe articolul 8, data ca urmare a plangerii domnului Maries, in acest dosar 33.810 din 2007, Asociatia 21 Decembrie, Maries, Vlase contra Romaniei. Condamnarea este data pentru violarea vietii private ca urmare a supravegherii secrete la care a fost supus domnul Maries dinainte de 1989 si pana la data sesizarii Curtii.

Curtea a constatat ca Legea sigurantei nationale are lacune grave de redactare, este specifica unui regim totalitar si a reamintit ca asa cum a mai dispus in urma cu cativa ani, prin deciziile Rotaru si Popescu impotriva Romaniei, aceasta lege trebuie abrogata, una noua, de inspiratie euro-atlantica trebuind sa ii ia locul.

Si in opinia noastra, aceasta lege redactata de Virgil Magureanu (fost director SRI, n.red.), una dintre persoanele puse sub acuzare in aceste dosare, este imprecisa, e anterioara actualei Constitutii si, cum bine remarca cineva, e ca o traducere proasta din limba rusa (...).

Este total inadecvat faptul ca aceasta lege nu a fost abrogata in urma deciziei CEDO. Este o nerespectare din cauza careia Comitetul de Ministri de pe langa Consiliul Europei monitorizeaza in continuare Romania. Si este cu atat mai grav cu cat acestui comitet i s-a promis de doi ani, de catre Ministerul Public, ca exista un plan de cercetare si reexaminare a dosarului Revolutiei.

Or, noi ne trezim astazi, in locul unei cercetari efective si a unei solutii juste, cu o decizie de clasare, ceea ce este un abuz mare cat roata carului.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3184 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Era simplu de facut o plangere la Inspectia judiciara

dar au vrut sa se asigure de sprijin .

Parerea mea : va fi ca si pana acum .
Deocamdata 20 de milioane de votanti sunt jucati pe degete de un sistem ticalosit

 
 

Genocidul nu poate fi proscris!

Sa traiti bine!

 

 

iohannis a promulgat ziua limbii maghiare

dar a refuzat sa-l declare erou martir pe Avram Iancu

 

Despre evenimentele din ’89. A fost revolutie, sau lovitura de stat?

Raspunsul este greu da transat.

Dupa cum au evoluat lucrurile, inclin sa cred ca in '89 a fost un inceput de revolutie care s-a terminat cu o monstruoasa lovitura de stat!

Adica, au iesit oameni in strada, s-a murit ptr un ideal,
s-au cerut reforme radicale, unele legiferate stramb, altele ramase nerezolvate, dar pana la urma puterea a fost preluata tot de comunisti, Frontul Salvării Naționale (FSN) formațiune politică, inregistrată in registrul partidelor politice in 6 februarie 1990. FSN este urmare a transformării in partid politic a Consiliului Frontului Salvării Naționale, organ provizoriu al puterii de stat rezultat după revoluție, al cărui președinte a fost nimeni altul decit Ion Iliescu.

Initial FSN anunțase ca nu este un partid politic și ca nu va nominaliza candidați pentru alegeri. Dar... precum lupul isi schimba blana dar naravul ba, FSN s-a transformat in partid politic, pentru a putea candida la alegeri.

Demonstrațiile anti-FSN, demarate de partidele de opoziție PNȚCD și PNL, la inceputul anului 1990, au degenerat intr-un conflict violent impotriva autorităților de stat. La randul lui, Iliescu a apelat la clasa muncitoare să sprijine FSN impotriva aghiotanților pe care i-a numit "forțe fasciste, incercand să destabilizeze țara". Această chemare a rezultat la sosirea minerilor din Valea Jiului in București, pentru a liniști situația, evenimentele degenerand in două mineriade sangeroase.

Cu toate acestea, liderii FSN au acceptat participarea altor partide la guvernare. Noul organ de guvernămant, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, dominat de FSN, a condus țara pană la alegerile din mai 1990.

Incă o demonstrație impotriva candidaturii FSN-ului la primele alegeri libere a fost reprimată sangeros in cea de-a treia mineriadă.

Altfel spus, in ’89 am fost martorii unor evenimente care au incepzut bine, dar s-au terminat prost!

"Numai cand va muri Ion Iliescu, se va afla adevarul despre revolutie" Gen. Stanculescu

Doamne vino sa vezi ce-a mai ramas din oameni!

 

Iohannis ...o carpa ...un incompetent ...nici-o opinie ...retardat

...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor