Dosarul Revolutiei a ajuns pe masa judecatorilor: Prea putin si prea tarziu? "Pentru victime nu e niciodata prea tarziu"

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 13:12
10587 citiri
Dosarul Revolutiei a ajuns pe masa judecatorilor: Prea putin si prea tarziu? "Pentru victime nu e niciodata prea tarziu"
Foto: Facebook / Trecut-au anii

La treizeci de ani de la evenimentele din 1989, doar trei inculpati au fost trimisi in judecata in Dosarul Revolutiei si multi au spus ca "e prea putin si prea tarziu". "Pentru victime nu e niciodata prea tarziu", spune fostul procuror Dan Voinea, in timp ce avocatul Antonie Popescu crede ca au ramas neinvestigate anumite aspecte "mult mai dure", unele probe fiind distruse intre timp.

Luni, procurorul general Augustin Lazar a anuntat ca Dosarul Revolutiei a fost trimis in judecata si a prezentat scuze in numele Ministerului Public pentru "durata excesiva a anchetei penale". In comunicatul referitor la Rechizitoriul din acest dosar sunt prezentate faptele pentru care Ion Iliescu, Voican Voiculescu si Iosif Rus sunt acuzati ca au comis infractiuni contra umanitatii.

"E un lucru bun ca l-au trimis in instanta. Dar sunt cam putini responsabili, fata de aria acoperita de evenimentele din decembrie 1989. Ma refer la toate orasele in care au fost victime", a comentat pentru Ziare.com generalul in rezerva Dan Voinea, fostul procuror care s-a ocupat timp de mai multi ani de Dosarul Revolutiei.

"Criminali de sistem"

Intrebat daca nu cumva e prea putin sau prea tarziu, Dan Voinea a raspuns: "Si una si alta, adica si prea putin, si prea tarziu".

"Dar pentru victime niciodata nu e prea tarziu. A fost o rana deschisa pentru toti cei care au avut copii impuscati, parinti impuscati sau bunurile distruse", a adaugat acesta.

Dan Voinea a acceptat sa reaminteasca, pe scurt, lunga istorie a acestui dosar.

"Pana in 1995 (presedinte era Ion Iliescu, n.red.), toate dosarele de la Revolutie au fost rezolvate cu solutia de neincepere a urmarii penale (clasare) . Dupa 1995, nu s-a mai lucrat in ele si abia dupa ce a venit Emil Constantinescu presedinte, care a promis ca se vor rezolva aceste dosare, au fost infirmate toate solutiile date si s-au reluat cercetarile, care au durat cam pana in 2007, cand m-au schimbat pe mine.

Ce am apucat noi sa trimitem a fost dosarul Cluj (cu gen. Topliceanu, care a fost condamnat), am trimis Timisoara (cu gen. Stanculescu, Chitac si altii, condamnati) . Deci cateva dosare mari au reusit sa plece, dupa care in 2007 s-a obtinut decizie de la CCR ca procurorii militari sa nu mai faca cercetari, ca nu au competenta, si atunci a trebuit sa impachetam dosarele si sa le dam procurorilor civili. Eu am plecat atunci, am iesit la pensie, iar dosarele au ramas la colegii civili. S-a dat iar solutie de clasare.

Victimele s-au plans la CEDO, CEDO le-a dat castig de cauza si a criticat statul roman, iar dl adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, este cel care a avut curajul sa infirme solutia de clasare data de colegii lui civili, dar trebuia ca solutia sa fie recunoscuta de instanta. S-a mers la Inalta Curte, care a infirmat solutia clasarii si s-au reluat cercetarile, in 2016. Dar pana s-au format echipele, pana au inceput iar audierile...", a povestit gen. Voinea.

Intrebat cum i se pare faptul ca doar trei inculpati au fost trimisi in judecata, Dan Voinea a raspuns: "E prea putin, in primul rand pentru ca aici avem de-a face cu criminali de sistem".

"Nu e vorba despre criminali de drept comun. Aici este vorba despre oameni care au dirijat operatiunile militare. Iar lucrul asta l-au facut in primul rand comandantii de garnizoane, care au actionat in numele ministrului Apararii, gen. Stanculescu, or, nu vad pe niciunul dintre ei trimis in judecata. Ma refer la sefii de la Sibiu, la Galati, Braila, Craiova, Bucurestiul, bineinteles... Peste tot unde au fost victime.

Asta ar fi una din probleme, zic eu. Ca sunt mult mai multi vinovati. Eu cand am dat dosarul aveam peste 50 de vinovati, cred ca erau 57 de persoane puse sub urmarire penala, in functie de cum se intamplasera evenimentele in tara, intr-un oras sau altul. In acest moment nu pot sa va spun mai multe pentru ca nu am vazut rechizitoriul, insa e un lucru bun, in primul rand pentru victime", a subliniat inca o data Dan Voinea.

"Nu cred ca au ajuns 'regizorii' in fata judecatorului"

La randul sau, avocatul Antonie Popescu, care a castigat la CEDO procesele intentate statului roman de familiile victimelor Revolutiei si ale Mineriadei din 13-15 iunie 1990, ne-a spus s-a facut un pas inainte prin retrimiterea in judecata a acestui dosar, care "a fost atata timp tergiversat", insa "problema e ce se intampla cu ce a ramas neinvestigat".

Intrebat cam cand am putea sa ne asteptam si la o decizie a instantei, Antonie Popescu a destramat orice iluzie.

"Daca stam sa ne gandim ca in 'Dosarul 13-15 iunie' trimiterea in judecata s-a facut in vara anului 2017, iar abia la doi ani, adica peste cateva zile, pe 10 aprilie 2019, e pronuntarea pe camera preliminara (unde ar fi trebuit sa stea in mod normal maxim 6 luni, cum e termenul recomandat in Cod), ne putem astepta sa vedem cel putin acelasi termen si in cazul Dosarului Revolutiei, date fiind conditiile, calitatea si parghiile de care dispun cei trimisi in judecata. Sunt cam aceiasi 'actori' si de aceea cred ca vor proceda in mod similar. Aceiasi actori, aceiasi 'regizori'", a explicat acesta.

Antonie Popescu spune ca nu crede ca procurorii "au ajuns la 'regizori'".

"Sunt cativa 'actori'. Unii au cumulat cele doua calitati, dar nu cred ca au ajuns si 'regizorii' in fata judecatorului", a adaugat avocatul.

Un exemplu ar fi fostul director din TVR Teodor Brates, pe care foarte multi dintre participantii la evenimentele din 1989 il considera si acum unul dintre responsabilii pentru dezinformarile din acele zile, care au dus la numarul mare de victime.

"El este un biet pion. Sunt lucruri mult mai dure care trebuie investigate. La un moment dat s-a vorbit despre acea 'celula', sa-i spunem in termenii epocii, de asistenta tehnica a propagandei PCR si Armatei, care a declansat acel zgomot in 21 decembrie, despre care vorbeste cercetarea penala, dar a carei cercetare nu a fost aprofundata in timpul investigatiilor.

Sa vedem care a fost participarea unor Grumaz sau Opris, despre care a curs atata cerneala, si cati ar mai putea fi, dar nu ii cunoastem inca. Iar unii dintre ei sunt deontologi azi si ne dau lectii pe la televizor", a mai spus Antonie Popescu.

Intrebat daca vinovatii care nu figureaza in dosarul trimis luni in instanta pot rasufla usurati, avand convingerea ca au scapat definitiv, avocatul ne-a spus ca inca nu stim ce contine rechizitoriul, "daca nu s-au operat disjungeri pe parcurs, daca nu au fost dosare instrumentate si care ar fi trebuit redeschise pe parcursul acestor proceduri".

"Stiu ca la Curtea Militara de Apel se tineau foarte bine dosite cateva dosare privind evenimentele din decembrie 1989. Si nu ma refer numai la cazul Trosca si ceilalti. De exemplu, eu nu stiu daca se stabilesc vinovatii si in cazul Vlase, de la Brasov, in care s-au facut atat de putine cercetari si atat de incet, incat nu stiu cum vor fi pus in opera Hotararea CEDO, care e hotararea cap de serie in dosarele Decembrie 1989", a mai explicat Antonie Popescu.

Pe de alta parte, procurorii au recunoscut public ca o parte dintre probe au fost distruse intre timp.

"Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante, de natura sa stabileasca adevarul privind Revolutia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificila stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate intre anumite conduite, actiuni sau inactiuni si consecintele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989", precizau procurorii intr-un comunicat al Ministerului Public, din decembrie 2017.

Antonie Popescu crede ca acestea sunt elemente deja stabilite de procurori si care "ar trebui sa se afle in alt dosar, despre care nu s-au facut anunturi publice".

"Eu cred ca ele exista, pentru ca daca un procuror descopera asemenea disparitii si astfel de infractiuni, el ar trebui sa se sesizeze din oficiu si sa continue pe acel fir, pentru a afla cine si ce a facut, si in ce scop distrugerea de probe. Cu concursul cui? Pentru ca infractiunile contra umanitatii reprezinta o suita de fapte care insumate dau aceasta infractiune complexa, de la loviri in masa, sistematic, generalizat la nivelul teatrelor de operatiuni din intreaga tara, la volumul de asasinate, la numarul de victime etc", a subliniat avocatul Antonie Popescu.

Marturii cutremuratoare de la Revolutie

Ca in fiecare an, in luna decembrie comemoram victimele Revolutiei din 1989, iar anul acesta se implinesc fix treizeci de ani de la evenimentele care au dus la prabusirea regimului Ceausescu.

S-a tras la Timisoara, s-a tras in Bucuresti, s-a tras si in alte orase din tara.

Aproape 1.000 de oameni au fost ucisi si peste 2.000 raniti, dar numarul real nu il vom cunoaste niciodata, pentru ca nu toate victimele au fost inregistrate oficial de autoritati, iar unii raniti sau familiile celor decedati au preferat sa nu intre in contact cu autoritatile.

Conform statisticilor oficiale, s-au inregistrat mai multe victime dupa 22 decembrie, data la care a fugit cuplul Ceausescu.

In urma cu trei ani, Ziare.com a publicat cateva marturii emotionante ale unor participanti la evenimentele din 1989.

GABRIELA BIRBORA - sotia lui Constantin Birbora (n. 12.09.1958), mort la Resita: "Era painea lui Dumnezeu. A murit impuscat in gura"

"Sotul meu a murit in 24 decembrie, dupa fuga si arestarea sotilor Ceausescu (...) . A iesit atunci in strada cu dorinta de libertate, ca toti tinerii. Masina Militiei umbla si anunta ca apa este otravita. Sotul meu lucra la uzina de apa, la marginea orasului, si stia cam pe unde sunt punctele cheie. A facut impreuna cu colegii lui niste pichete sa aiba grija sa nu ajunga apa otravita in oras, la pompe. (...)

Era plecat de 29 de ore la acel punct, aflat, din pacate, in apropierea comisariatului de la noi din oras. De acolo se tragea. Nu stiu in cine, in civili, pentru ca la noi nu au fost teroristi. A fost doar Armata.

Sotul meu a murit in timp ce era cu mainile ridicate. A fost somat sa le ridice. El le spunea ca apa nu e otravita, dar el o sa ramana la punctul acela sa apere bazinele. Era cu mainile ridicate si striga: 'Nu este niciun terorist. Nu mai trageti!'.

Era cu fata spre comisariat. De acolo a fost impuscat. (...) A fost impuscat in gura. Adica de cineva care a avut multa experienta. (...)

Nu iti vine sa crezi! Ai tot Universul la picioare. Esti un om fericit! Chiar daca nu aveam de niciunele, eram fericiti, aveam impreuna un copil de 5 ani. Dac-ar sti el ce bine ii seamana copilul, si la caracter, nu numai fizic...

L-am vazut de departe. Nu va zic cum a fost.

In timp ce eram aplecata asupra lui, dintr-o scoala trageau in mine si in parintii mei. Noi incercam sa il luam de acolo, sa il ducem acasa. A fost groaznic. (...)

Sa stiti ca am castigat la CEDO, dar pentru mine nu e o victorie. E confirmarea a ceea ce stiam - ca statul, prin cei responsabili, trebuie sa faca nu numai dreptate, ci si sa afle adevarul. Pentru ca niste criminali umbla liberi. (...)

Baiatul meu stie tot. Avea 5 ani atunci, a fost sprijinul meu in toti anii astia. Acum e doctor, e un copil istet, si-a vazut de drum si chiar e mandru de tara lui. Numai ca ar vrea ca si oamenii sa fie mai drepti. Si sa se afle adevarul."

Citeste mai multe despre: Marturii cutremuratoare de la Revolutie: Era painea lui Dumnezeu. A murit impuscat in gura.

VERONICA ORASANU - sotia lui Virgil Orasanu (n. 07.06.1967): "A murit impuscat in Salvare. Eu am jumatatea dreapta a capului plina de schije. Copilul s-a nascut cu handicap grav"

"Lucram impreuna cu sotul in Gorj, la mina. Zilele fierbinti ale Revolutiei le-am trait in Rovinari, in judetul Gorj. Am participat acolo la manifestatii, apoi pe 26 ne-am dus la Dobresti la cei doi copii care stateau cu socrii mei.

Au aparut brusc durerile de nastere. (...)

Venind pe drum, de la Dobresti spre Craiova, am trecut pe langa unitatea militara care e chiar la intrare, pe dreapta. La calea ferata, au inceput sa traga in autosanitara din unitatea militara. Pe 27 decembrie! Nu stiu de ce. Si ma macina chestia asta. Eram noi teroristi?! Era o autosanitara, nici macar nu era o masina civila, sa poti sa spui ca nu stii ce e cu ea.

Sotul a murit in salvare, cel putin asa mi s-a spus la inceput, insa cand am scos niste acte oficiale in 2004 am vazut ca, de fapt, el a decedat la spital.

Pe mine m-au impuscat in cap si in picior. N-am stiut de mine mult timp. Am nascut un copil cu handicap grav. As vrea sa stiu si eu de ce si cine mi-a omorat sotul, de ce si cine mi-a luat mie sanatatea si cine e de vina ca am nascut un copil cu tetrapareza spastica, care la varsta de 26 de ani, impliniti pe 27 decembrie, nu stie sa spuna absolut nimic. E ca un nou nascut de cateva luni. (...)

Dar in cazul meu deja se stie cine a tras. Sunt trei maistri militari, am vazut in acte ca pe unul il cheama Poiana. Insa l-au scos vinovat pe soferul de pe Salvare. S-a dat NUP (neinceperea urmaririi penale - n.red.) in dosarul meu, stiindu-se cine a tras si cum. Si la ce data!

Pe mine asta ma ucide: De ce au tras pe 27 decembrie? Care teroristi? Eu ma duceam la Craiova sa dau viata unui copil".

Citeste mai multe despre: Marturii de la Revolutie: De ce au tras pe 27 decembrie? Care teroristi? Eu ma duceam sa dau viata unui copil

FELICIA LAMBERT - mama lui Mihaita Daniel Lambert (n. 21.03.1971): "Imi zisese: 'Stati ca lasii in casa si pe colegul meu l-au impuscat!'"

"Ce sa va mai povestesc? Cum mi-a murit un baiat de 18 ani? Pe 23 decembrie mi-a murit. Impuscat. Vai de capul nostru.... 8 luni dupa aia am fost robot - cimitir si acasa, unde mai aveam trei copii. Nici nu stiam cum ma cheama.

Noi stateam pe soseaua Antiaeriana. In ziua aia am vrut sa plecam de acasa, pentru ca toata noaptea fusese teroare, deoarece curtea noastra era lipita de casa surorii lui Ceausescu. Noi am stat in bataia gloantelor acolo.

Se trasese din toate partile, si dinspre Antiaeriana, unde erau blocuri in constructie, si de pe Petre Ispirescu, si dinspre unitatea militara de pe Antiaeriana.

Dimineata se linistisera, nu se mai auzea nimic, si, pe la 11, am zis 'Hai sa plecam de acasa ca nu se mai poate!'. Eram in masina noastra. Nici nu am facut 5 metri de la poarta si ne-au ciuruit.

Cu doua zile inainte, baiatul fusese cu colegii in strada si imi zisese: 'Stati ca lasii in casa si pe colegul meu l-au impuscat!' Si eu i-am raspuns: 'Sa nu pleci! Sa nu pleci! Sa nu mai pleci de-acasa, ca eu m-am chinuit si v-am crescut!' Si nu l-am mai lasat sa plece de acasa. Am vrut sa plecam cu totii si uite... Asa a fost sa fie. E ingropat la cimitirul Eroilor Revolutiei, de la biserica, al patrulea mormant. Al doilea baiat si una dintre fete au inca schije in ei. Ce sa le mai scoata, dupa atatia ani... (...)

Da, ni s-au luat declaratii de catre procurori si ni s-a spus ca armata a tras in noi. Dar cine sa-i pedepseasca? Nu vedeti ca nu ni se spune nimic? Pentru ca e acelasi regim, aceiasi oameni conduc tara. Nu numai Iliescu, toti ceilalti sunt bine mersi. (...) Ai nostri i-au omorat pe ai nostri, mie la suta va spun! Altfel cum era sa puna ei mana pe putere, daca nu erau cat mai multi morti? Armata si Securitatea trageau atunci in lume. Ce teroristi? Erau ai lor".

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Dan Voinea dosar Revolutie instanta, #dosar Revolutie trimis judecata , #Revolutie