Cum putea sa fie Iliescu un Havel (Opinii)

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 14:23
3664 citiri
Cum putea sa fie Iliescu un Havel (Opinii)

Rar se intampla, in lumea in care traim, ca din spatiul public sa se iveasca o tema care merita mai mult sa fie trecuta in cartile de istorie decat cea iscata de Cristian Tudor Popescu in momentul cand l-a intrebat pe Ion Iliescu de ce n-a avut curajul sa fie un disident precum Vaclav Havel.

Fara ura, fara patima, lucrand cu materialul clientului, cu fapte si atitudini, societatea romaneasca ar putea sa-si intrerupa parcursul pasnic spre uitare si in alte momente decat cele in care ne indreptam spre data de 22 decembrie. Dar problemele reale, mai ales cele de constiinta, nu fac rating.

La lectia despre curaj, manualele se opresc la domnitorii care au pus stavila imperiilor, iar realitatea o exemplifica cu ajutorul unor liceence care au taria sa-si denunte profesorii ca au cedat ispitei.

Dupa Ion Iliescu, forta morala de a infrunta cu indrazneala primejdiile s-a redus la a se opune lui Nicolae Ceausescu in cadrul sedintelor de partid. Pe atunci se numeau critici constructive. Cine avea temeritatea sa scurme in interiorul sistemului, sa-l denunte ca fiind un regim criminal, unde privilegiile apartineau lingailor, nu celor care nu-si abandonau constiinta, facea puscarie politica.

N-a fost cazul lui Ion Iliescu. Daca ia cineva de bune explicatiile sale - "traiectoriile noastre au fost diferite pentru ca diferite au fost traiectoriile in tarile noastre", "pozitia mea era explicita, dar nu aveam posibilitati sa ies public si sa determin o miscare", "ce sa fac cu un manifest?" - , poate avea convingerea ca in Romania nici n-a existat disidenta.

Si atunci, cei care au facut puscarie politica au fost rodul unei halucinatii colective, domnule Iliescu?

Teribil este ca fostul presedinte nici macar nu regreta. CTP i-a dat aceasta ocazie, l-a intrebat explicit, insa Ion Iliescu este acelasi om care, imediat dupa fuga lui Ceausescu, vorbea despre intinarea valorilor socialismului. Dupa mintea sa, nici nu se insela. In toata disidenta sa de catifea nu si-a propus decat sa-i ia dictatorului locul, nicidecum sa deschida puscaria numita Romania, unde prigoana nu-i inlocuise cafeaua cu lapte de dimineata cu zeama de cana din tabla.

Cum, de altfel, a fost consecvent cu sine si cand a spus ca nu a avut cadru politic. Oportunitatea s-a ivit in momentul cand i-a chemat pe mineri. Puterea trebuia legitimata, lampasele aveau misiunea sa infiga bolsevismul pe coordonate noi, asa ca manifestantii care il biciuiau in Piata Universitatii, cerandu-i sa renunte la conditia de "emanat" providential, trebuiau redusi la tacere.

Mai departe, n-a avut cadru institutional sa le spuna procurorilor sa finalizeze dosarele revolutiei. Si nici atunci cand a pronuntat sintagma "capital de cumetrie", pe care a folosit-o impotriva lui Adrian Nastase doar ca avertisment. Si in general instaurarea unui regim de jefuire a avutiei nationale n-a fost rodul unui aranjament propice al astrelor dupa care domnea Ion Iliescu.

Pe Vaclav Havel il plang toti cei care au crezut, au sperat, au stat in picioare, simpatia de care s-a bucurat liderul ceh depaseste granitele tarii sale. Insa cand va inchide ochii Ion Iliescu, se va spune ca a fost ultimul comunist. Pentru asta da, acum exista cadru politic. Ce pacat ca pustanii ahtiati dupa tehnologie nu vor invata niciodata despre ce vorbim!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ion Iliescu Vaclav Havel, #Ion Iliescu revolutie mineriade, #Ion Iliescu Nicolae Ceausescu , #Revolutie