Ziare.com

Dosarul Revolutiei dezvaluie cum au fost musamalizate dovezile privind relatiile colaboratorilor lui Ion Iliescu cu serviciile secrete ale URSS

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 09 Mai 2019, ora 09:40

   

Dosarul Revolutiei dezvaluie cum au fost musamalizate dovezile privind relatiile colaboratorilor lui Ion Iliescu cu serviciile secrete ale URSS
Ziare.com publica declaratiile mai multor ofiteri de Securitate care lucrau in celebra unitate UM 0110, denumita "Anti-KGB", in cadrul operatiunii "Corbii", actiune in cadrul careia au fost supravegheati mai multi ofiteri si politicieni filosovietici. Marturiile au fost date in Dosarul Revolutiei.

Una dintre declaratiile cheie de martor, din acest caz, a fost cea a ofiterului care a coordonat in anii '80 celebra operatiune "Corbii", care viza o parte din gruparea care a prealuat puterea in Romania dupa 1990.

- Inalti ofiteri ai Armatei Romane ar fi fost agenti ai serviciilor secrete ale URSS, iar din acest motiv erau in atentia ofiterilor de contrainformatii militare.

- Gruparea s-ar fi constituit in jurul generalului Ion Ionita (1924-1987).

Generalul Ion Ionita, in momentul in care a fost instalat ministru al Apararii (1966)

Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc/Cota: 294/1966


- La ea ar fi aderat mai multi ofiteri superiori, cele mai cunoscute nume sunt ale generalilor Nicolae Militaru (1925-1996) si Kostyal Stefan (1922-2013), reactivati dupa decembrie 1989.

- Ion Iliescu ar fi fost in atentia Securitatii, dupa ce ar fi intrat in contact cu acesti generali.

- Ofiteri din cadrul unitatii UM 0110 au fost audiati ca martori in Dosarul Revolutiei si au confirmat aceste aspecte.

- Dupa Revolutie, membrii acestei grupari ar fi incercat sa stearga dovezile de colaborare cu serviciile secrete ale URSS.

- Primul pas a fost sa puna Departamentul de Securitate al Statului (DSS) in subordinea MApN, condus de generalul Nicolae Militaru.

- In intervalul decembrie 1989 - martie 1990, cadrele fostului DSS s-au aflat in subordinea lui Gelu Voican Voiculescu, iar intreaga arhiva a fostului DSS a fost preluata de MApN.

- In martie 1990 a fost infiintat SRI, condus de Virgil Magureanu, care si el fusese pus sub supraveghere de Securitate in anii '80.

- Unul dintre fostii ofiteri ai UM 0110 a povestit un episod ciudat, in care o parte din arhiva fostei Securitati a fost preluata de Virgil Magureanu.

Acuzatiile procurorilor militariAmintim ca in acest caz au fost trimisi in judecata Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Procurorii militari sustin ca, dupa indepartarea dictatorului Nicolae Ceausescu, puterea a fost preluata de o grupare condusa de Ion Iliescu. Anchetatorii afirma, fara nicio indoiala, ca toti membrii acestei grupari erau filosovietici, iar influenta externa a grupului a ajuns pana la varful ierarhiei politice din URSS, Mihail Gorbaciov, fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Aripa militara, care era subordonata celei politice, a fost initial condusa de generalul Ion Ionita (fost ministru al Apararii), iar dupa moartea acestuia, de generalul Nicolae Militaru care urma ca, incepand cu 22 decembrie 1989, sa aiba un rol foarte important in desfasurarea evenimentelor, fiind impus de Iliescu in functia de ministru al Apararii.

Toti membrii acestei grupari au fost supravegheati de Securitate in cadrul operatiunii "Corbii", care viza inalti demnitari si ofiteri romani care ar fi fost racolati de serviciile secrete sovietice.

Cine facea parte din aceasta grupareAsa-zisii componenti ai grupului Ion Iliescu au preluat dupa Revolutie puterea totala in stat. La scurt timp dupa preluarea puterii de catre CFSN, condus de Iliescu, a fost reactivat un numar important de generali si ofiteri superiori, cu totii filosovietici.

Ion Iliescu a fost presedintele Romaniei pentru o perioada de 10 ani.

Generalii Victor Atanasie Stanculescu si Nicolae Militaru au detinut in mod succesiv functia de ministru al Apararii.

Virgil Magureanu a fost initial consilier al presedintelui Iliescu, iar apoi primul director al principalului serviciu de informatii al Romaniei - SRI.

Generalul Ionel Vasile a fost numit de Iliescu in functia de sef al Marelui Stat Major al Armatei, iar apoi consilier prezidential.

Generalul Stefan Kostyal si-a reprimit gradul de general maior dupa ce a fost degradat in anul 1970 la gradul de soldat ca urmare a colaborarii cu serviciile de spionaj sovietice.

Emil (Cico) Dumitrescu a fost numit in functia de secretar de stat in Ministerul de Interne si apoi de consilier de stat la Administratia Prezidentiala.

"Va vorbeste Cico!"Membrii ai acestei grupari s-au regasit si au conlucrat in locatiile cheie ale zilei de 22 decembrie 1989 si intervalul urmator de timp - TVR, fostul CC al PCR, MApN, explica anchetatorii.

La 14:25, pe 22 decembrie 1989, a intrat in direct la TVR Emil (Cico) Dumitrescu, in uniforma militara, si a transmis urmatorul mesaj: "Dragi colegi ai promotiei 1958, va vorbeste cel care a fost pentru voi Cico, cel care a venit in Marina Romana impreuna cu voi.

(....)

Rog pe tovarasul Ion Iliescu, cu care am fost coleg, sa vina la televiziune. Trebuie tovarasi sa ne organizam".

Cico Dumitrescu


Foto: captura video Youtube/Harfa Video


"Si s-au organizat", arata, ironic, procurorii militari.

Dupa preluarea puterii, membrii acestei grupari "au incercat in mod constant sa ascunda filosovietismul componentilor grupului complotist condus de Iliescu Ion, anterior anului 1989."

Olteanu: Cico era colaborator GRUDe ce este relavanta prezenta lui Cico Dumitrescu la TVR in decembrie 1989? Procurorii militari noteaza in rechizitoriul din Dosarul Revolutiei ca aceasta interventie trebuie privita in contextul preexistentei "grupului Iliescu".

Magistratii atrag atentia asupra unei declaratii de martor facuta de Constantin Olteanu, fost ministru al Apararii, care a precizat:

"In perioada cat am fost ministru al Apararii, cadrele Serviciului de Contrainformatii mi-au adus la cunostinta faptul ca Emil (Cico) Dumitrescu era colaborator al unui serviciu secret strain, mai precis GRU.

Nu am aflat mai multe in acest sens, insa ulterior, in timpul mandatului de primar al Capitalei, Emil Cico Dumitrescu m-a vizitat solicitandu-mi sa il ajut intr-o problema avuta de fosta sotie. Cu aceasta ocazie, Emil Cico Dumitrescu mi-a spus ca se intalneste cu Ion Iliescu pe care il cunoaste relativ bine."Cum incepe totulNicolae Iosub a lucrat ca ofiter in cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) - Contrainformatii Militare. In 2017, el a facut mai multe declaratii privind operatiunea "Corbii".

Totul incepe in anul 1983, cand dupa absolvirea Academiei Militare si repartizarea sa la DSS, Directia a IV-a, in Biroul de Contraspionaj Est, a primit in lucru dosarul privindu-l pe generalul Stefan Kostyal.

"Eu am preluat dosarul de la un coleg care plecase in alta structura si am constatat ca existau suspiciuni cu privire la recrutarea acestui general de catre un serviciu de informatii strain, in speta apartinand URSS, posibil GRU (Serviciul secret al armatei sovietice - n.red.) . Recrutarea s-ar fi facut in perioada in care ofiterul si-ar fi efectuat studiile in URSS", scrie Nicolae Iosub.

Din supravegherea lui Kostyal a rezultat ca acesta avea legaturi cu fostul ministru al Apararii Ion Ionita, cu capitanul de rangul I Radu Nicolae si prin acesta din urma cu profesorul Virgil Magureanu si generalul Nicolae Militaru.

"Rezulta ca generalul Kostyal vizita destul de des Ambasada URSS la Bucuresti si ca detinea chiar un card care ii permitea accesul la magazinul alimentar al Corpului diplomatic", isi aminteste Nicolae Iosub.


Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc/ Cota: 303/1978


Apare Ion IliescuInitial, dosarul care il privea pe general a avut denumirea "Kastorul".

"Inca anterior eu am constatat ca cercul relational al generalului Kostyal de interes operativ se extinsese si asupra lui Ion Iliescu si altor persoane, astfel incat am schimbat denumirea codificata a lucrarii in Corbii", rememoreaza Nicolae Iosub.

Din cadrul grupului supravegheat, ofiterul a remarcat activitatea deosebita a generalului Nicolae Militaru si a lui Nicolae Radu, a carui sotie era verisoara cu ambasadorul Romaniei in Turcia, Vasile Patilinet.

Potrivit acestuia, Militaru fusese atras la colaborare de catre Serviciul de Informatii al Armatei Sovietice intr-o perioada in care se afla in Dobrogea, unde se desfasura o aplicatie pe harta cu statele majore ale armatelor tarilor din cadrul Tratatului de la Varsovia.

"Personajele din dosarul pe care il aveam in lucru au primit si anumite nume de cod, astfel: Nicolae Militaru aparea ca Milica, Ion Ionita - Iorgu, gl. Kostyal - Corbul, Radu Nicolae - Rodion.
...
Din aceasta grupare mai facea parte si gl. Pletos cu nume de cod Petre, care era loctiitor al comandantului Armatei a I a".

Planul generalului MilitaruMilitaru ar fi vizitat din ce in ce mai des ambasada sovietica de la Bucuresti folosind ca acoperire solicitarea unor duplicate a unor acte de absolvire a unor cursuri in URSS, pe care le-ar fi pierdut in original.

"Doresc sa mentionez tot ca o paranteza, desi nu mentin cursul cronologic al discutiei, ca am avut date privind intalnirea sau intalnirile repetate intre Nicolae Militaru si gl. Costica Popa, loctiitor al sefului Marelui Statului Major care si coordona Directia de Informatii Militare.

Prin intermediul gl. Popa am aflat ca Militaru i-a prezentat un asa-zis plan de inlaturare a sefului statului si ca dorea sa il atraga in aceasta actiune. Recompensa ar fi constat in promovarea acestuia in functia de sef al MSTM.

Din pacate, raportarea situatiei operative din dosar catre ministrul Postelnicu, iar de catre acesta din urma catre Nicolae Ceausescu, a condus la intreruperea investigatiilor, intrucat Ceausescu a dispus luarea masurilor preventive, practic demascand intreaga activitate de supraveghere", concluzioneza Nicolae Iosub.

Nicolae Militaru


Sursa: captura Youtube/MiocMariusIliescu, supraveghteat informativA fost momentul in care cei implicati au fost chemati la judecata partidului unic, retrogradati sau indepartati din functii sau degradati.

"Eu precizez ca ma ocupam cu prioritate sau mai degraba de personajele cu calitate militara, iar de cele civile se ocupa unitatea speciala UM 0110. Asadar, desi cunosc ca din grup facea parte si Ion Iliescu, acesta era supravegheat informativ de unitatea mentionata mai sus," conchide Nicolae Iosub.

Declaratia unui ofiter de cercetare penalaGheorghe Cotoman a lucrat ca ofiter de cercetare penala in cadrul Directiei a VI-a din fostul DSS. El a fost ofiterul care in anii '80 a fost desemnat sa-l cerceteze pe cpt. rang I Nicolae Radu.

In timpul anchetei, Radu i-ar fi spus ca a semnat mai multe inscrisuri cu continut indreptat impotriva lui Nicoale Ceausescu, la sugestia lui Virgil Magureanu, profesor de la Academia Stefan Gheorghiu.

"Din acel moment, Radu Nicolae a declarat ca, fiind in relatii apropiate cu Virgil Magureanu, acesta i-a destainuit ca face parte dintr-o organizatie clandestina denumita Comitetul sau Consiliul Salvarii Nationale, care avea ca scop desfasurarea de actiuni impotriva regimului Nicolae Ceausescu.

(....)

In continuare, Radu Nicolae a declarat ca aceasta grupare era formata din doua componente, una militara din care faceau parte generalii Ion Ionita si Nicolae Militaru, precum si una politica in componenta careia erau Ion Iliescu si Virgil Magureanu.

(....)

Ion Ionita, Nicolae Militaru si Ion Iliescu faceau parte din asa-numitul nomenclator al CC al PCR de care Securitatea nu avea voie sa se atinga," precizeaza Cotoman.

Radu Nicolae a mai declarat ca se intalnea cu Virgil Magureanu si Nicolae Militaru in Parcul Herastrau si in doua case pe care el le-a numit conspirative.

De ce URSS voia schimbarea lui CeausescuVasile Lupu a lucrat in cadrul UM 0110, din 1964 si pana in 1989. Ofiterul a ocupat functia de loctiitor al comandatului acestei unitati. In 2017, el a fost audiat ca martor in Dosarul Revolutiei.

El arata ca, dupa 1968, momentul invaziei Cehoslovaciei, a existat o preocupare din partea sovieticilor pentru inlaturarea lui Nicolae Ceausescu, fara o schimbare de regim.

"De altfel, in anul 1985, Gorbaciov insufla un mod de lucru diferit conducatorilor tarilor socialiste ce implica conceptele de Perestroika si Glasnost, principii respinse in mod categoric de catre Nicolae Ceausescu," scrie Vasile Lupu.

Ceausescu si Gorbaciov, Moscova (1985)


Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc/Cota: 1/1985


GRU era cel mai activ serviciu secretPotrivit acestuia, cel mai activ serviciu pe teritoriul Romaniei ce apartinea fostei URSS era GRU.

"Apropiindu-ne de momentul evenimentelor din decembrie 1989, consider ca, in Romania, existau atat specialisti sovietici la posturi, cat si numerosi autohtoni care puteau fi folositi in anumite situatii pe care le-ar fi creat GRU," crede ofiterul.

Dupa fuga lui Ceausescu, Securitatea a fost subordonata MApN si au fost luate o seama de masuri organizatorice care au condus practic la incetarea activitatii unitatii UM 0110.

Surpriza abia acum urma. Generalul care a preluat comanda fusese in atentia acestei unitati, Gheorghe Logofatu.

"Structura noastra a fost preluata imediat, dupa 22 decembrie 1989, de MApN, sub comanda amiralului Stefan Dinu. Primul care a preluat conducerea unitatilor din DSS a fost gl. Logofatu, la acea data loctiitor al sefului Statului Major General din MApN.

Din datele pe care le stiam, cunosteam ca gl. Logofatu s-a aflat in atentia Serviciului de contrainformatii militare, in legatura cu o anumita apropiere de GRU. Numirea lui ne-a surprins si pe noi si nu ne-am explicat-o suficient", isi arata uimirea Vasile Lupu.

Suprizele nu s-au oprit aici"Am fost surprinsi si de numirea gl. Militaru, ca ministru al Apararii, incepand cu 23 decembrie 1989. Stiam ca trecerea sa in rezerva, cu cativa ani in urma, se datorase si faptului ca inclusiv serviciul nostru demonstrase un anumit atasament al acestuia fata de GRU. Atat el, cat si gl. Kostyal au format obiectul actiunii Corbii, materializat intr-un documentar complex", explica ofiterul.

Vasile Lupu da si alte detalii interesante. Imediat dupa ce a fost pus in fruntea MApN, Militaru l-a numit la scurt timp ca sef al Statului Major General pe gl. Vasile Ionel si a readus un mare numar de ofiteri cu grad de general, aflati in rezerva.

"S-a dispus distrugerea arhivei"Incepand cu data de 9 ianuarie 1990, seful UM 0110, generalul Victor Neculicioiu, a fost trecut in rezerva, iar Vasile Lupu a preluat comanda.

"Imi amintesc ca, in momentul in care in 22 decembrie 1989 am luat cunostinta de fuga lui Ceausescu, din ordinul sefului s-a dispus distrugerea arhivei si in special a informatiilor privind pe ofiterii activi.

A fost o operatiune dificila, intrucat nu dispuneam de un crematoriu si nu am reusit, ca doar prin incendiere, sa distrugem materialele existente, de aceea, s-a folosit si apa, transformand astfel hartia intr-o masa amorfa. Se aplica de fapt un ordin existent in organizarea structurii noastre pentru preintampinarea intrarii materialelor in maini neautorizate.

Mai mult, gl. Neculicioiu a ordonat salvarea unui numar de circa 50-75 role ce contineau microfilme ale unor materiale operative importante si astfel in cabinetul sau de lucru a fost chemat un maistru militar, tehnician, care a practicat un orificiu in tavanul fals al incaperii si in care au fost introduse aceste microfilme.

Tot tehnicianul a reparat locul respectiv, iar secretul acestei operatiuni era cunoscut doar de Neculicioiu, de mine, de celalalt loctiitor - Vasile Ionescu si de catre tehnician", aminteste ofiterul.

A raportat existenta microfilmelorDupa preluarea structurii noastre de catre MApN, Lupu i-a raportat viceamiralului Dinu Stefan de existenta acelor microfilme, insa nu a primit vreun ordin anume si lucrurile au ramas asa.

Catre sfarsitul lunii ianuarie, Vasile Lupu se afla la serviciu cand a fost sunat de viceamiralul Dinu Stefan care l-a instiintat ca va veni un consilier al presedintelui CFSN pentru a se interesa de acea problema stiuta doar de ei, cu referire la microfilme.

"In aceeasi zi, a venit Virgil Magureanu, in calitate de consilier si colonelul Mihai Stan, pe care il cunosteam ca fiind ofiter operativ la serviciul D al fostului DSS, aflat si acum in activitate in noua structura. Cei doi mi-au spus ca au cunostinta despre microfilme si mi-au cerut sa le predau.

M-am conformat, l-am chemat pe acelasi maistru militar, caruia nu-i mai retin numele, a fost desfacut tavanul fals in locul in care se operase, au fost scoase microfilmele si predate celor doi, in baza unui proces-verbal intocmit in 2 exemplare, semnat de mine si de cei doi, un exemplar al acestuia ramanand la sediul nostru, dar nu mai cunosc unde se afla.

(....)

Microfilmele erau numerotate si asa au fost consemnate, fara vreo referire la continut. Nu-mi amintesc exact numarul lor, insa estimez intre 55-75.

(....)

Nu cunosc ce s-a intamplat cu acestea, dar am inteles ca au fost predate la Centrul de Informare si Documentare al fostului DSS, subunitate care activa in continuare", concluzioneaza Vasile Lupu.

"Microfilmele se afla la Moscova"Colonelul Mihai Stan a confirmat in declaratia sa de martor, data in fata procurorilor militari, acest episod.

"L-am cunoscut pe Virgil Magureanu inca din anul 1982.

(...)

La inceputul anului 1990 acesta mi-a propus sa-i devin consilier.

(...)

Am aflat ca la sediul fostei UM 0110, unde era comandant generalul Neculicioiu, a fost luata masura protejarii unor date si informatii, in sensul microfilmarii lor si ascunderii intr-o nisa confectionata la nivelul plafonului.

Acest lucru s-ar fi petrecut pe fondul fugii lui Nicolae Ceausescu si a temerii ca datele vor putea intra in posesia unor persoane interesate si neautorizate. L-am informat imediat pe Virgil Magureanu, care s-a aratat interesat si a dispus ca in aceeasi zi sa mergem la adresa mentionata."

Acolo au fost intampinati de Vasile Lupu care a chemat doi subordonati si le-a ordonat sa sparga tavanul, unde au gasit micofilmele.

"In acel moment, Virgil Magureanu mi-a spus ca sunt liber si, desi mi-am manifestat intentia de a ramane, a insistat sa plec. In aceste imprejurari nu am putut cunoaste continutul acelor microfilme.

In ziua urmatoare, am incercat sa reiau discutia cu Virgil Magureanu pe tema microfilmelor, insa am fost repezit de acesta, in sensul ca nu era treaba mea.

Banuiesc faptul ca, in acest moment, microfilmele se afla la Moscova, deoarece stiu ca ulterior Virgil Magureanu a facut o vizita la Moscova
," relateaza Mihai Stan.

Nuantele din declaratia lui MagureanuVirgil Magureanu a confimat in fata procurorilor acest episod. Insa si-a nuantat declaratia.

"Nu pot sti daca erau numai audio sau si video, insa sunt de acord cu mentiunea facuta de locotent-colonel (in prezent general in rezerva) Lupu Vasile, conform carora s-ar fi gasit circa 75 de casete," spune Magureanu.

Magureanu sustine ca bunurile gasite au fost predate structurilor de linie din cadrul organismului care se ocupa in continuare de securitatea nationala, iar procesul-verbal l-ar fi predat secretariatului institutiei la care lucra.

"Nu am fost niciodata interesat de continutul acelor casete care reprezentau inregistrari in cazurile operative instrumentate de catre ofiterii UM 0110, astfel incat nu pot da detalii despre continutul lor.
...
De buna seama, l-am informat imediat pe presedintele CFSN, Ion Iliescu, care a fost de acord cu masurile luate, insa nu a manifestat vreun interes pentru continutul casetelor.
...
Intrucat nu am cunoscut vreodata continutul lor, nu ma pot pronunta daca aici se regasea si materialul probator al atat de mult mediatizatului dosar Corbii," conchide Magureanu.

Militaru: A venit un civil cu un geamantanGeneralul Nicolae Militaru a murit in 1996. Intr-o declaratie facuta in fata Comisiei Senatoriale, el a relatat mai multe detalii despre convorbirile inregistrate de Securitate.

"Dupa ce am fost instalat, a venit in birou un civil cu un geamantan in mana, a spus ca este maiorul Dobre Viorel si ca a venit sa prezinte niste documente. A deschis geamantanul care era plin cu registre cu convorbiri. Acolo am vazut ca mie mi se spunea Milica.

(....)

L-am intrebat daca nu are si inregistrarile si mi-a spus ca daca-i dau o masina imi aduce si inregistrarile, pe care le-a adus si stiu ca Ionel s-a ocupat de aceasta treaba (generalul Vasile Ionel, colaborator al serviciilor de informatii sovietice, numit de Iliescu Ion imediat dupa Revolutie in functia de Sef al MStM al Armatei - sublinirea procurorilor militari).

Mai tarziu, se pare ca Brucan si-a luat si el dosarul".

Pentru fapta sa, maiorul Dobre Viorel, ofiter de securitate in acel moment, a fost pastrat ulterior, ca recompensa, in noua structura infiintata in anul 1990 - SRI, noteaza in rechizitoriul din Dosarul Revolutiei din decembrie 1989.

Procurorii militari care au anchetat acest caz conchid ca, prin raportare la toate aceste declaratii si probe, "se constata inca o data preocuparea constanta a reprezentantilor noii puteri politico-militare de a actiona in sensul ascunderii diverselor colaborari anterioare cu structurile de informatii ale fostei URSS."

Silviu Brucan, 26 decembrie 1989


Sursa: captura Youtube/MiocMarius


Revolutie sau lovitura de stat?Colonelul Gheorghe Ratiu a fost inainte de 1989 sef al Directiei I din cadrul DSS. El a fost audiat ca martor la sfarsitul anului 2017.

"Cunosteam ca Ion Iliescu se afla in atentia Serviciului de contraspionaj sovietic (UM 0110) facand obiectul unui dosar de urmarire informativa ca urmare a unor legaturi cu generalul Militaru, profesorul Magureanu si altii.
(...)

Consider ca a fost o miscare revolutionara evidenta, careia i s-a suprapus puciul militar, lovitura de stat militara coordonata de agentii KGB, pe baza indicatiilor date de la Moscova.

(...)

Cand ma refer la puciul militar, numesc aici pe ofiterii de rang superior si anume Stanculescu, Logofatu, Eftimescu, Militaru, ca fiind cunoscuti in slujba serviciilor de informatii sovietice. Consider ca in armata romana a existat un segment de patrioti, dar si un segment important de ofiteri care au efectuat studiile URSS si se aflau sub influenta serviciilor acestei tari (...) Ce a urmat inca din seara de 22 decembrie 1989 a insemnat, de fapt, punerea in practica a unor momente operative diversioniste, create de MApN".

Potrivit lui Gheorghe Ratiu, Ion Iliescu era in permanenta sub influenta lui Silviu Brucan, "care venise in tara bine instruit de sovietici si americani in legatura cu evenimentele ce aveau sa se desfasoare in Romania".

"Afirm cu certitudine ca Ion Iliescu si Silviu Brucan au fost nedespartiti in toata perioada respectiva", conchide Gheorghe Ratiu.

Cati membri avea gruparea IliescuSenatorul PNT Serban Sandulescu (1932-2000) a fost membru in Comisia Senatoriala "Decembrie 1989". Una din interventiile sale parlamentare este citata in rechizitoriul procurorilor militari.

Potrivit lui Serban Sandulescu, dupa 22 decembrie 1989, sub comanda lui Ion Iliescu ar fi avut loc o rekaghebizare a Romaniei

"Iata o suita de exemple in acest sens:

1.Generalul Militaru, agent notoriu GRU (...) dupa 22 decembrie Ion Iliescu l-a numit ministrul fortelor armate in locul generalului Gusa care era vinovat, deoarece s-a opus chemarii de trupe sovietice in Romania. A reactivat cel putin 40 de ofiteri superiori, multi generali, cu studii in Uniunea Sovietica si care faceau parte din aceeasi tagma.

2. Generalul Vasile Ionel, agent GRU, a fost numit de Ion Iliescu sef al Marelui Stat Major. Prin aceste numiri si prin reactivari, armata romana a fost pusa practic sub controlul GRU. Dupa ce a fost schimbat din functia de sef al MStM, Ion Iliescu l-a luat consilier la presedintie.

3.Cico Dumitrescu a fost unul din colaboratorii directi ai lui Ion Iliescu (...) acum este numit ambasador al Romaniei in strainatate.

4. Generalul Pancea Marin, cunoscut ca agent GRU, a fost numit de Ion Iliescu secretar al Comisiei de aparare (...) Am dat numai cateva exemple, numarul lor este imens.
(...)

Unii dintre agentii GRU si KGB sunt acum parlamentari, alti se afla in guvern si multi au fost trimisi ambasadori," afirma Serban Sandulescu, in 1993.

Procurorii militari mai arata ca opinia senatorului este confirmata de probatoriul
administrat, la dosarul cauzei fiind atasate inclusiv decretele de reactivare a militarilor mentionati in citat si decretele de numire a acestora in functii militare importante.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 87326 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

FSN = PSD = agenti sovietici dovediti

repet pentru a mia oara: in 1990 in Piata Universitatii o mana de oameni au incercat sa scoata Romania de sub influienta sovietica.

incultura maselor, nepasarea si evident lipsa educatiei civice dupa 45 de ani de comunism au dus la esecul demersului unor tineri minunati.

dupa alti aproape 30 de ani sute de mii de tineri romani au iesit in Piata Victoriei sa schimbe Romania. in mare parte au iesit in strada copiii celor din Piata Universitatii din anii 90. iar s-a ratat momentul.

pana cand? speranta moare ultima. va veni si ziua victoriei. generatia comunista va muri incet, dar sigur.

#rezist

 

Uite asa se ridica mititeii stricati la suprafata berii calde.

Ma refer la Ilici si clica lui de mititei rusofili. Rusofilia e o boala care da bube numelui infectatului pentru o eternitate si ceva.

Ai dreptate!

O sa-i mazilim pe toti.De la Decebal incoace.Mai cheltuim niste zeci de milioane de euro si sentinta pentru cei care mai traiesc o sa fie ..arest la domiciliu.
Asa ca un exemplu:ne silim sa-l aducem pe Mazare inapoi.Si vom mai cheltui vreo 10 milioane de euro -cu paza si protectia,etc.Nu-i mai bine sa le dam acele 10 milioane "prietenilor"din Madagascar si macar stim ca sta la inchisoare grea vreo 15 ani.Noi am devenit mari specialisti in a vinde pielea ursului din padure.ii condamnam pe cei morti sau disparuti.Dupa ce-i aducem schimbam si legile ca sa nu fie chiar vinovati si ne mai si certam intre noi.Oricum si pe cei morti ii aducem la vot ca fara ei se prabuseste democratia din tara

 

Iliescu si PSD sunt patrioti. Patrioti rusi.

Pentru patria lor sunt gata sa verse sange. Sangele altora.

Sa nu uitam ca ...

ei aveau la dispozitie reteaua turnatorilor si a agentolor de influenta prin care au influentat populatia, instigat-o, au infiltrat-o cu minciunile pe care le doreau.

ilici-kgb va trai nepedepsit si protejat de psd!!!

criminalul kgb-ist tradator ilici (tigan evreu) care a vindut tara rusilor si a instalat la putere ciuma rosie in cirdasie cu evreu tradator rusofil Brucan au dus-o in huzur si probabil ziua dreptatii va fi inca departe pt Bunicuta...Ceausescu a fost asasinat pt ca stia toata lista de tradatori rusofili, inclusiv tradatorii securisti tariceanu, magureanu, evreu berceanu, base, blaga, videanu, isarescu, daianu si alte jeguri evreiesti sau tradatori securisti agenti kgb

Asa e !

Oriunde si-a bagat sau isi baga coada rusul,se alege praful de democratie ,de stat se drept..

va aduceti aminte de rinjetu kgb-istului ilici???

cum amagea tradatoru criminal ilici in 89 poporul cu acelasi discurs ca si al dictatorului pe care-l asasinase la comanda rusilor, adica forte straine, teroristi, etc care ocupa tara? apoi discursul acestui tradator ilici ca noi nu ne vindem tara capitalistilor sau exilatilor romani intorsi in tara, gen Ion Ratiu? a vindut-o rapid securistilor din ciuma rosie psd-alde sau mistretului securist Tiriac, lui Patriciu, Sirbu, Felix, Isarescu-Manole, etc...Va aduceti aminte cind Caramitru ii spunea in direct la TV lui Dinescu: mirceo fa-te ca muncesti...Astia sunt tradatorii imbogatiti dupa 89 pe spinarea naivilor, unii cu copii ucisi la lovitura de stat din 89 de teroristii lui ilici!

Soros e de vina , nu Iliescu !

bravo tuturor kgb-istilor !
jos Bruxelul ! jos Soros ! jos UE ! bravo psd !
cum isi permit astia sa deranjeze presedintele de onoare al psd ? bravo psd ! huuuuuuuuuuuuooooooooooo Romania ! jos Romania !

 
 

Interesant

Straniu este că fiinta umană nu s-a născut, asa cum incearcă să ne convingă unii politicieni… patrioată. Nicidecum… Patriotismul a fost, initial, folosit ca instrument politic, fie pentru justificarea unei agresiuni, fie pentru crearea artificială a atasamentului unei comunităti fată de un teritoriu, fie pentru a face suportabile diverse guverne corupte sau dictatoriale. Ni s-a plantat adanc in scoarta cerebrală această idee; adicătălea, or fi ei răi dictatorii, dar măcar sunt de-ai nostri, isi iubesc poporul, chiar dacă, in numele acestei iubiri, il infometează sau ii suprimă libertătile. In timp, insă, mase din ce in ce mai mari de oameni au căzut in această capcană. Patriotismul este, deci, cand formă mascată a urii, căci functionează prin excluziune, cand justificare a unor atrocităti inimaginabile. In eseul său Despre patriotism (1894), Tolstoi foloseste o imagine sugestivă. "E ca si cum un tigan pune piper sub coada calului […] si apoi pretinde că abia poate controla animalul excitat". In rolul tiganului, politicienii si guvernele, in rolul calului, bietul cetătean candid. In acelasi text, scriitorul rus afirmă că patriotismul e o formă de sclavie si că el supravietuieste inertial.
Patriotismul lucrează cu valorizarea unui grup de indivizi in dauna altora. El cautionează si legitimează gesturi si atitudini criminale (maresalului Antonescu i se pot ierta toate pentru că, nu-i asa, a fost patriot!). Metafizic vorbind, distorsionează intreaga făptură umană, o reordonează in jurul unei alte axe. El presupune un soi de solidaritate bazată pe identităti false. Patriotul se va simti inclinat să simpatizeze, mai degrabă, cu un conational zăpăcit si confuz (doar pentru că ii este conational!), decat cu un străin rational. Or, acesta este drumul care duce cu sigurantă către xenofobie.
Patriotul este cand naiv (si atunci are o scuză!), cand duplicitar si im.becil.

eu vreau ca bolsevicii sa distruga Romania !

aici , toate glumele sunt permise !
ce te tot apuci tu sa citesti tot ce scriu !
nu citi ce scriu !
insulta-ma , batjocoreste-ma , scrie ce vrei despre mine , nu ma intereseaza !

bre, eu nu l-am votat niciodata pe ilici!

niciodata nu mi-a inspirat incredere, mai ales ca am simtit din prima clipa ca asasinarea lui Ceausescu a fost o nedreptate nu numai din cauza Craciunului ci mai ales din cauza procesului sumar, cu avocati de paie securisti...pt mine a fost clar ca totul fusese aranjat, desi nu stiam trecutul tenebros al lui ilici, ci doar ca fusese sef la editura tehnica dupa ce fusese dat afara de Ceausescu din cercurile superioare ale PCR pe motiv de ...."persecutie" spunea mincinosu ilici...Dar de fapt Ceausescu l-a dat jos pe ilici pt tradare, iar Ceuaseasca avea dreptate cind a spus ca evreu tradator ilici trebuia eliminat...

Acesta este mai mult decat un simplu articol. Este o pledoarie.

Ar fi bine sa-l includeti intr-o carte care sa traseze istoria adevarata a anilor 1980-2000. Ca un fel de piatra de temelie pentru viitoarea societate romaneasca. Al doilea volum, 2001-2019 ar trebui sa apara inaintea urmatoarelor alegeri prezidentiale si mai ales alegeri parlamentare!

Romanii merita mai mult! Cum spunea cineva, fara sa inteleaga sensul afirmatiilor sale. Asta chiar "Merita sa crezi".

 
 

Bravo, metrorex: orice pana la rusi! Te inteleg!

Sa injuram Romania, poporul roman, statul roman, dar sa nu ne atingem de rusi si de agentii lor.

poza cu corbii e f reusita...deci evreii=corbi...!

colegii mei din strainatate stiu imediat dupa 89 ca totul fusese o inscenare si ca totul fusese o lovitura de stat inscenata...

Mare frectzie de "dezvaluiri"... :)

Pai toate astea le-a mai "dezvaluit" odata Cartianu in cartile lui, cu vreo 9 anisori in urma. Atzi venit si voi cu marele secret pe care-l stia deja toata lumea.
Halal dosar bey, va rad si ***.cile... :)

corect

niste miorlaiti de la secu au dat cu subsemnatu' ca iliescu i-a pus pe liber. pai acu se confirma cine-l platea pe lazar procororul 'fara de pacate'. si se mai dadea rotund ca el n-a fost ceausist.

Cartianu a scris cam ce se stia de prin 1990-1992

Faptul ca toti generalii aia erau agenti sovietici "transpirase" in presa de ani buni. "Ziua" a avut si proces cu Iliescu pentru ca l-a facut "kaghebist", proces pe care "Ziua" l-a pierdut din lipsa de probe. A fost singura data cand Iliescu dat un ziar in judecata, desi era atacat zilnic drept: criminal, ucigas de copii, talhar, hot al revolutiei etc.

Dar acum, in 2019, este pentru prima data cand statul roman, prin institutiile sale - procuratura, in acest caz - arata negru pe alb ca am avut de-a face cu o lovitura de stat care a deturnat revolutia.

Bum: tu ai facut scoala in Rusia cu ilici!

stiam demult ca Bum era fratele mic de singe al lui ilici, dar nu stiam ca Bum era bun prieten cu Magureanu...Bum stie sa vorbeasca ruseste fluent si a organizat chiar si prinderea lui mazare care dadea semne de razvratire fata de psd caruia trebuia sa cotizeze lunar..,dar Mazare stopase cotizatia de 20% din cifra de afaceri lemuriana catre psd-ciuma rosie...Bum l-a pedepsit...

mizerii din astea contine dosarul revolutiei?

reabiliteaza familia ceausescu si securitatea? pai voi fara gasca celor 6 condusi de brucan erati ca-n coreea acum.

 

Haraso

Haraso tavasisci

bre, dar evreul Roman ramine nepedepsit???

evreu Roman a stat de-a dreapta criminalului tradator ilici la lovitura de stat din 89...

Da, tavarisci metrorex: minciuni anti-sovietice

Asteptam reactia ambasadei ruse. Ai sunat la ambasada?

va aduceti aminte cum Voican se lupta sa fure???

Voican vroia case de protocol pe nume propriu, la fel ca si Guzganian...Ambii cu aere de revolutionari, desi sunt tradatori de tara ca si criminalu ilici-kgb!
cit mai continua circul platii pensiilor de revolutionar acestor tradatori care au aparut ca ciupercile dupa 89??? mai ales ca acum stim ca a fost lovitura de stat, nu revolutie...

Daca astea sunt minciuni inseamna ca nu ai citit

Comentariile lui Bbbbuuuummmm!!!!!!!!!

mie Brucan mi-a provocat oroare oricind aparea la tv live!!!

evreu Brucan imi provoca o scirba enorma, dar si oroare si teama pt ca banuiam ca era un tradator ca si ilici-kgb care asasinase cuplul ceausist fara judecata...Cit de oribil e sa stim ca azi avem in politica si economie mii de agenti rusi care contribuie la jaful si distrugerea tarii!!!cit de oribil e sa stim ca dovezile trecutului de agenti rusofili al acestor tradatori a fost distrus de Magureanu si acolitii lui!

Posteritatea va scuipa pe numele lor

Doamne, cat de multi ticalosi si ce bine organizati au fost! Eu am intuit, fiindca era in logica intamplarilor, ca revolutia a fost deturnata de nomenclaturisti la ordinul rusilor. Dar sa fie atatia generali de armata tradatori!
Ce carpe! Sa ne mai miram ca am ajuns in halul in care suntem, cand totul a fost construit pe minciuna?!!
Tot ce se stie si e cert, trebuie dat publicitatii. Mai putin conteaza daca niste ticalosi de judecatori taraganeaza. Procurorii sa nu ascunda probele!
Nu cred ca Dumnezeu, cand a creat lumea, sa nu fi creat si un fenomen care oamenilor inca nu li s-a descoperit, prin care sa putem afla adevarul din arhivele topite, microfilmele arse, din secretele KGB-iste. Se va afla pana la urma ce a facut fiecare ticalos si posteritatea va scuipa pe numele lor.

 

jaful continuu de dupa 89 a fost provocat de acesti tradatori!

si culmea e ca nu numai au jefuit si distrus tara, dar acesti tradatori imbogatiti dupa 89 inca fac si desfac legi in parlament de 30 de ani nepdepsiti si cu averile penale intacte si mereu in crestere...Ilici, bercovici, isarescu, felix, base, roman, videanu, blaga, boc, tariceanu, frunzaverde, daianu, si mii de astefel de securisti tradatori, tigani si interlopi imbogatiti sunt inca liberi si ne rid in fata...

Si acum este aproape la fel:ex kgb-isti peste tot..

Atat de multi,atat de instruiti si mereu cu decizii pe placul Moscovei ii vedem si acum la putere aproape toti in PSD.Din cauza lor Romania da inapoi de vreo sapte ani de cand si-au revenit dupa socul intrarii in NATO si UE.Si celelalte tari au fost infiltrate in special ex DDR dar la noi,stiind ca populatia ii uraste de moarte a fost prapad:crime dupa 89 si singurul ucis-Ceusescu .Acum merg fara frica in Rusia sa vina cu indicatii ca seful CCR Dorneanu.Cand isi vor primi rasplata acesti tradatori ? Zic mai mult retoric..
PS Dupa luarile de pozitie,cu manta sau direct,isi vor adauga parerile si la acest articol sau la comentariile ca acesta al meu acesti nemernici !

 

cine a trait cinstit pina in 89, s-a prins repede de ilici!

era imposibil sa nu simti ca ilici, brucan si roman erau niste tradatori ipocriti care ne vindusera tara...Mi-aduc aminte cind la un moment dat ilici spunea ca sunt teroristi periculosi care nu pot fi neutralizati si se impune ajutoru armat al Rusiei si lichidarea rapida a dictatorului Ceasca (ilici tocmai facind asta pt a-si acoperi urmele de tradator criminal)! mi-aduc aminte de celulele utc-iste care patrulau pe strazi in acele zile tulburi din dec89, de fapt o mascarada cu analfabeti oportunisti care si-au zis singuri revolutionari, gen betivanu Dan Iosif analfabet ca si Dancila si f agresiv in limbaj! ce schimbare a facut Romania in 30 de ani daca de la analfabetu Dan Iosif s-a ajuns la analfabeta Dancila???

Probele din Dosarul Revoluției confirmă că liderii FSN, care

au preluat puterea in decembrie 1989, au fost agenți ai serviciilor secrete sovietice. Procurorii care l-au intocmit merită felicitări. Ceea ce pană acum erau bănuieli pentru unii, opinii sau convingeri pentru alții, a devenit acum adevăr ce nu mai poate fi contestat de nimeni. Dosarul Revoluției nu constituie in niciun fel reabilitarea familiei Ceaușescu sau a fostei Securități. In schimb, desființand total imaginea pozitivă a FSN, acest dosar, prin ricoșeu, pune intr-o lumină defavorabilă PSD, partidul care iși are rădăcinile in FSN, pe care-l moștenește și de care nu se poate dezice. Articolul de mai sus, de o mare valoare documentară, separă apele și in randul comentatorilor de pe ziare.com.

 

Romania din UE:de la kgb-istu ilici 89 la nula Dancila in 2019

asta e transformarea democrata a Romaniei? de la kgb-istu criminal ilici cu Brucan, Vodcaroiu si brucan in 89 la 2019 cu interlopii Dragnea-valcov, securila Tariceanu si analfabeta Dancila?

Nimic nou sub soare.

Se confirma doar lucruri stiute din anii '90. Stim cine sunt agentii sovietici. Ce intentii aveau am simtit pe pielea noastra, pana in anii 2000. Ar fi interesant de aflat cum a reusit occidentul sa incline balanta , pana la sfarsitul anilor 90 si cine sunt romanii care au "dat o mana de ajutor". Se pare ca pentru asta va trebui sa mai asteptam 50 de ani. Sincer , nici unii , nici ceilalti nu au procedat corect fata de Romania.

 

NOU sub soare, este un carnatoltenesc zilnic dar cu nick

Diferit, dar cand te superi pe el poți să-l mănanci 😜

Am un unic nick!

Apar rar pentru ca timpul liber imi lipseste. Sunt rusofob din nastere , devenit si germanofob in ultimii 15 ani. Daca exista cineva care imi poate risipi teama de nemti, il rog frumos sa-mi scrie, la modul decent. Putem purta un dialog! Iti recomand ,sincer , un carnat oltenesc in loc de wurstel! Vei simti o mare diferenta. In bine.

@muici: "..cand te superi pe el poți să-l mănanci

Nu uita bah muici sa incepi mancatu de la capu ala gros spre coada.

sa ne mai miram de psd cind vine vorba de puscarie

odata cu macelarirea justitiei e greu de crezut ca acesti criminali vor mai fi vreodata pedepsiti, mai ales ca procesele securistilor si interlopilor acoliti se prescriu f rapid...

 

E foarte simplu

Acest dosar va avea aceeasi soarta ca si dosarul mineriadei : va fi transmis inapoi procurorilor militari !
Sa nu uitam ca avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu a depus o plangere la Sectia de anchetare a magistratilor (SS al mafiei PSD) prin care cere verificari privind modul in care a fost trimis in judecata Dosarul Revolutiei de catre procurorii Parchetului General.
Aceasta este modalitatea gandita de mafiotii PSD+alde+udmr sa blocheze de acum inainte orice dosar incomod !
Daca s-ar judeca cele doua dosare (mineriada + revolutie) mafia PSD ar disparea de pe scena politica din Romania ! Ori asa ceva mafiotii PSD nu pot permite !

 

Biografia neromantata a lui Ion Ilici Iliescu

Unul dintre bunicii lui Ion Ilici Iliescu a fost bolsevic sadea, pe numele sau Vasili Ivanovici. S-a refugiat in Romania fiind urmarit de politia tarista pentru activitati subversive anti-nationale. Acesta l-a impins la lupta "proletara" si pe fiul sau, Alexandru Iliescu, casatorit cu o caldarareasa bulgaroaica, Maricica, care a dat nastere la Oltenita fiului lor, Ion Ilici, la 3.03.1930. Fugit initial din Regat, in 1935, Alexandru s-a intors din Rusia si a fost condamnat la trei ani de inchisoare, pentru tradare de tara (milita pentru dezmembrarea Romaniei si trecerea Basarabiei la rusi), inchisoare facuta cu intermitente. Vecinii banuiau ca era informator al politiei in inchisoare. Alexandru, kominternist si "ilegalist", a fost inchis la Doftana, alaturi de Nicolae Ceausescu, printre altii. Aici, copil fiind, Elena Ceausescu, pe care avea s-o execute peste 60 de ani, il aducea pe Ionut Ilici de manuta ca sa-si vada tatal, aflat in conditii de semi-libertate, specifice tratamentului de care beneficiau detinutii politici in perioada Antonescu. Dupa ocuparea Romaniei de Armata Rosie, mama vitrega a lui Iliescu, Marita (sora mamei lui Ion Cioaba, primul "rege international al romilor"), a fost servitoare si bucatareasa la Ana Pauker iar unchiul sau, Eftimie, a ajuns adjunctul infamului Alexandru Draghici, Ministrul de Interne al lui Dej. Din aceasta combinatie – Pauker-Draghici – se trage si o parte din ascensiunea politica a tovarasului Ion Ilici Iliescu !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor