Dosarul Revolutiei: Ion Iliescu, Voican Voiculescu si Iosif Rus, trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 12:35
19882 citiri
Dosarul Revolutiei: Ion Iliescu, Voican Voiculescu si Iosif Rus, trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii
Foto: Facebook / 1989 - Revolutia Romana in imagini

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si fostul sef al Aviatiei Militare Iosif Rus au fost trimisi luni in judecata, in Dosarul Revolutiei, pentru savarsirea de crime impotriva umanitatii.

Finalizarea anchetei si solutia decisa de procurori a fost anuntata luni dimineata de procurorul general Augustin Lazar, intr-o declaratie de presa la finalul careia a cerut public scuze, in numele Ministerului Public, pentru durata excesiva a anchetei penale - 30 de ani.

Intr-un comunicat postat la scurt timp pe site-ul Ministerului Public se reaminteste mai intai ca una dintre prioritatile strategice ale MP a fost si solutionarea asa numitelor "dosare istorice", cum ar fi "Dosarul Gheorghe Ursu" (trimis in instanta la data de 1 august 2016) si "Dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990", trimis in judecata in iunie 2017.

"Astazi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, dupa o evolutie complexa si complicata a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor savarsite in acea perioada, fapte ce au dus la caderea regimului comunist, suntem in masura sa anuntam solutionarea acestui dosar esential pentru aflarea adevarului despre istoria noastra recenta", se arata in comunicatul de luni al MP referitor la Dosarul Revolutiei.

Astfel, prin rechizitoriul Sectiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, in dosarul penal intitulat generic "Revolutia Romana din decembrie 1989", au fost trimisi in judecata inculpatii:

1. Iliescu Ion - fost presedinte al Romaniei,

2. Voiculescu Voican Gelu - fost viceprim-ministru al Guvernului Romaniei si

3. general (rtr.) Rus Iosif - fost sef al Aviatiei Militare,

pentru savarsirea infractiunilor contra umanitatii.

Care sunt acuzatiile

Conform sursei citate, pentru intocmirea rechizitoriului "au fost administrate, in principal, probe obtinute dupa data de 13.06.2016", data la care s-a confirmat redeschiderea urmaririi penale.

"Procurorii militari au obtinut prin ancheta desfasurata probe noi, iar in urma declasificarii documente esentiale, care au contribuit la cunoasterea imprejurarilor comiterii faptelor si la aflarea adevarului.

In urma cercetarilor si probatoriului administrat s-a constatat ca intreaga forta militara a Romaniei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne - Departamentul Securitatii Statului, precum si Garzile Patriotice, incepand cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale si conducerii acestuia.

Din acelasi moment, grupul de decizie politico-militara al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, inaintat in grad militar si numit ministru al apararii) si Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic si militar, urmarind accederea la puterea politica a unui grup preconstituit si legitimarea politica in fata poporului roman", se arata in comunicatul MP.

Procurorii mai sustin ca, din ancheta efectuata si in baza probelor obtinute, reiese ca "incepand cu seara zilei de 22.12.1989 ar fi fost lansata o ampla si complexa activitate de inducere in eroare (diversiuni si dezinformari), coordonata de unii componenti ai Consiliului Militar Superior (structura aflata in subordinea C.F.S.N.), acceptata si asumata de factorii decizionali ai C.F.S.N".

"Din Consiliul Militar Superior au facut parte general locotenent Atanasie Victor Stanculescu, general de armata Nicolae Militaru si sefi de directii militare. Pentru a evita tragerea la raspundere penala ca urmare a represiunii existente pana la 22 decembrie 1989, varfurile decizionale ale M.Ap.N. (persoanele care au indeplinit functia de ministru al apararii, sefii directiilor militare si seful aviatiei militare) ar fi declansat si coordonat inducerea in eroare, in virtutea unei intelegeri cu noua forta politica a tarii. Acest veritabil pact ar fi fost benefic ambelor parti, pentru factorii de decizie ai M.Ap.N. a insemnat impunitatea dorita, iar pentru factorii de decizie ai C.F.S.N. a insemnat garantarea preluarii puterii politice, mentinerea la putere, dar si legitimarea in fata poporului roman.

Cercetarile au vizat faptul ca prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situatii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

Din cercetari a rezultat ca psihoza terorista ar fi fost indusa cu intentie prin diversiuni si dezinformari si a provocat, dupa 22.12.1989, un numar de 862 de decese, 2.150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane, vatamari psihice. Aceste consecinte tragice au fost mult mai grave decat cele ale represiunii exercitate in intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).

Totodata, ancheta a stabilit ca aceste diversiuni si dezinformari ar fi creat conditiile condamnarii si executiei cuplului prezidential Ceausescu printr-un proces penal simulat", mai afirma procurorii.

Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu sunt acuzati ca "ar fi dezinformat in mod direct prin aparitiile televizate si emiterea de comunicate de presa (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea si diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceausescu si ar fi acceptat si asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu functii de conducere din M.Ap.N., fara a interveni pentru stoparea lor.".

In ceea ce il priveste pe inculpatul Iosif Rus, acesta "in calitate de comandant al Aviatiei Militare, ar fi intervenit in noaptea de 22/23.12.1989, fara drept si in deplina cunostinta de cauza, asupra planului de aparare a Aeroportului International Otopeni si ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari si 8 civili), precum si la ranirea grava a altor 15 persoane".

"La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor apartinand Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la ranirea unor persoane. A emis si alte ordine militare, conduite care in afara rezultatelor concrete enuntate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste", mai arata procurorii.

Consecinta adoptarii acestor conduite a fost "producerea unor rezultate multiple asupra unui numar mare de persoane", precum si generarea unei "stari de pericol".

Pentru cine a fost clasata cauza

Totodata, a fost dispusa clasarea cauzei fata de mai multe persoane, printre care Nicolae Ceausescu, Iulian Vlad, Vasile Milea, Cico Dumitrescu sau Silviu Brucan, care intre timp au decedat sau pentru care exista "autoritate de lucru judecat".

De asemenea, fostul premier Petre Roman si fostul sef din TVR Teodor Brates au scapat de acuzatii "deoarece in urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca nu exista in sarcina acestora probe concludente cu privire la savarsirea infractiunilor contra umanitatii, prev. de art. 439 din C.p.".

MP mai precizeaza in comunicat ca rechizitoriul intocmit de Sectia Parchetelor Militare are 12 volume si 3.280 de file, el urmand sa fie inaintat in cursul zilei de luni Inaltei Curti de Casatie si Justitie - instanta competenta sa judece cauza in fond, "insotit de trei copii certificate si de dosarul cauzei (3.330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost administrate dupa data de 13.06.2016) ".

La finalul comunicatului, Ministerul Public subliniaza ca acest rezultat a fost posibil datorita cooperarii cu urmatoarele institutii:

Ministerul Apararii Nationale - pentru identificarea, declasificarea si punerea la dispozitie a multor documente militare de arhiva;

Senatul Romaniei - pentru facilitarea declasificarii, scanarii si punerii la dispozitie a Stenogramelor si raportului Comisiei Senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989;

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - pentru punerea la dispozitie a informatiilor necesare aflate in administrarea acestei institutii;

Serviciul Roman de Informatii - pentru identificarea, declasificarea si punerea la dispozitie a multor documente militare de arhiva;

Ministerul Afacerilor Interne - sprijin logistic;

Serviciul de Telecomunicatii Speciale - sprijinul logistic.

Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Nici nu a început campania electorală, iar în USR au apărut deja primele semne de întrebare cu privire la candidaturile pentru alegerile prezidențiale. Se pune problema dacă este eficient...
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
După ce Călin Georgescu a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale în baza expunerii în social media, mai ales pe TikTok, din ce în ce mai mulți politicieni din țara...
  1. Slăbiciunea lui Trump și noua realitate geopolitică. Putin pregătește o „a doua Ialta”
  2. Circulația pe căile ferate din România este în pericol de blocaj. Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă: „Vom opri spontan lucrul, dacă nu se va rezolva nimic!"
  3. Decizia cheie a lui Trump privind Ucraina: Este aliatul lui Putin sau al Kievului?
  4. Zeci de diplomați de carieră din Departamentul de Stat și-au dat demisia înainte de învestirea lui Trump
  5. Descoperire neașteptată, ieșită din comun: Mintea umană o ia razna la anumite ore VIDEO
  6. Oamenii de știință au făcut descoperirea secolului: Un nou continent găsit pe Pământ, pierdut în istorie VIDEO
  7. Greșeala lui Trump în privința lui Putin: Amăgirea președintelui american, o capcană întinsă
  8. Atac armat la Tel Aviv. 4 oameni au fost înjunghiați pe stradă. Teroristul a fost eliminat de forțele speciale. Hamas a salutat "operațiunea eroică", dar nu a revendicat atacul VIDEO
  9. O autocisternă încărcată cu 31 de tone de benzină s-a răsturnat în nordul României. Pompierii sunt la locul accidentului
  10. România va avea în sfârșit o hartă cu riscul seismic al localităților. Autoritățile vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor