Dosarul Revolutiei se redeschide

Luni, 13 Iunie 2016, ora 13:53
5423 citiri
Dosarul Revolutiei se redeschide

Inalta Curte a confirmat, luni, redeschiderea dosarului Revolutiei. Decizia vine dupa ce, in urma cu doua luni, procurorul general adjunct Bogdan Licu a hotarat sa ceara instantei redeschiderea dosarului.

El a argumentat ca solutia de clasare data anul trecut a fost "netemeinica si nelegala", fiind luata in baza unor cercetari incomplete.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a anuntat ca a decis sa claseze dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, ranirea a 1.855 de persoane prin impuscare, ranirea a 343 de persoane in alte imprejurari si retinerea a 924 de persoane.

Decizia a fost atacata ulterior la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Asociatia 21 Decembrie si de peste 100 de victime si urmasi ai celor decedati in decembrie 1989, iar procurorul general adjunct Bogdan Licu a anuntat la inceputul lunii aprilie ca va cere instantei infirmarea ordonantei de clasare si redeschiderea dosarului.

In conferinta de presa in care si-a anuntat decizia, Bogdan Licu a prezentat mai multe argumente. Printre altele, el a spus ca din analiza facuta au reiesit mai multe aspecte negative, inclusiv "o gresita incadrare a faptelor", toate "zadarnicind aflarea adevarului si identificarea faptuitorilor", dar si a "faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

In plus, Bogdan Licu a reprosat celor care s-au ocupat de anchetarea evenimentelor din decembrie 1989 ca nu au cerut documente de la mai multe ministere si nici nu au valorificat stenogramele care au aparut in mai multe carti publicate in acesti 26 de ani.

"Desi SRI a intocmit un document amplu, acesta nu se regaseste in dosarul de urmarire penala si nici nu rezulta ca s-ar fi facut un demers de obtinere a acestuia", a mai spus atunci procurorul Licu.

Pe de alta parte, el a precizat ca din analiza efectuata a reiesit ca nu s-au facut autopsii sau anumite expertize balistice importante, ca unele rapoarte sunt sumare, iar audierile au fost formale, in timp ce munitia nu a fost recuperata.

Marturii cutremuratoare de la Revolutie:

Bogdan Licu a subliniat in mai multe randuri ca in acest dosar "nu a intervenit prescriptia legala", faptele in cauza fiind "imprescriptibile".

"Urmeaza ca in cauza sa se efectueze cercetari in ceea ce priveste infractiunea de genocid si infractiuni contra umanitatii", a mai anuntat Bogdan Licu.

Contactat atunci de Ziare.com, generalul in rezerva Dan Voinea, fostul procuror militar care s-a ocupat pana in 2008 de dosarul Revolutiei, a salutat redeschiderea dosarului, spunand ca ordonanta prin care dosarul a fost clasat "este o rusine pentru justitie si o sfidare a tuturor victimelor care asteapta de 26 de ani un adevar".

El s-a aratat increzator ca dupa redeschiderea dosarului, "in maximum un an avem un rezultat".

Peste 4.500 de dosare au fost deschise pentru faptele comise in decembrie 1989, din care au fost trimise in judecata 112 dosare, cu 275 de inculpati, intre care 25 de generali, 114 ofiteri, 13 subofiteri, 36 de militari in termen si 87 de civili.

Citeste si:
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD. Voi activa în calitate de deputat neafiliat”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD. Voi activa în calitate de deputat neafiliat”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, miercuri, 27 octombrie, că portofoliul de la Sănătate are nevoie de un profesionist, ”nu doar de un politician”. ”Nu putem defila...
Sursa: Ziare.com