Dosarul Revolutiei se redeschide

Luni, 13 Iunie 2016, ora 13:53
5612 citiri
Dosarul Revolutiei se redeschide
Foto: site Asociatia 21 Decembrie

Inalta Curte a confirmat, luni, redeschiderea dosarului Revolutiei. Decizia vine dupa ce, in urma cu doua luni, procurorul general adjunct Bogdan Licu a hotarat sa ceara instantei redeschiderea dosarului.

El a argumentat ca solutia de clasare data anul trecut a fost "netemeinica si nelegala", fiind luata in baza unor cercetari incomplete.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a anuntat ca a decis sa claseze dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, ranirea a 1.855 de persoane prin impuscare, ranirea a 343 de persoane in alte imprejurari si retinerea a 924 de persoane.

Decizia a fost atacata ulterior la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Asociatia 21 Decembrie si de peste 100 de victime si urmasi ai celor decedati in decembrie 1989, iar procurorul general adjunct Bogdan Licu a anuntat la inceputul lunii aprilie ca va cere instantei infirmarea ordonantei de clasare si redeschiderea dosarului.

In conferinta de presa in care si-a anuntat decizia, Bogdan Licu a prezentat mai multe argumente. Printre altele, el a spus ca din analiza facuta au reiesit mai multe aspecte negative, inclusiv "o gresita incadrare a faptelor", toate "zadarnicind aflarea adevarului si identificarea faptuitorilor", dar si a "faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

In plus, Bogdan Licu a reprosat celor care s-au ocupat de anchetarea evenimentelor din decembrie 1989 ca nu au cerut documente de la mai multe ministere si nici nu au valorificat stenogramele care au aparut in mai multe carti publicate in acesti 26 de ani.

"Desi SRI a intocmit un document amplu, acesta nu se regaseste in dosarul de urmarire penala si nici nu rezulta ca s-ar fi facut un demers de obtinere a acestuia", a mai spus atunci procurorul Licu.

Pe de alta parte, el a precizat ca din analiza efectuata a reiesit ca nu s-au facut autopsii sau anumite expertize balistice importante, ca unele rapoarte sunt sumare, iar audierile au fost formale, in timp ce munitia nu a fost recuperata.

Marturii cutremuratoare de la Revolutie:

Bogdan Licu a subliniat in mai multe randuri ca in acest dosar "nu a intervenit prescriptia legala", faptele in cauza fiind "imprescriptibile".

"Urmeaza ca in cauza sa se efectueze cercetari in ceea ce priveste infractiunea de genocid si infractiuni contra umanitatii", a mai anuntat Bogdan Licu.

Contactat atunci de Ziare.com, generalul in rezerva Dan Voinea, fostul procuror militar care s-a ocupat pana in 2008 de dosarul Revolutiei, a salutat redeschiderea dosarului, spunand ca ordonanta prin care dosarul a fost clasat "este o rusine pentru justitie si o sfidare a tuturor victimelor care asteapta de 26 de ani un adevar".

El s-a aratat increzator ca dupa redeschiderea dosarului, "in maximum un an avem un rezultat".

Peste 4.500 de dosare au fost deschise pentru faptele comise in decembrie 1989, din care au fost trimise in judecata 112 dosare, cu 275 de inculpati, intre care 25 de generali, 114 ofiteri, 13 subofiteri, 36 de militari in termen si 87 de civili.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...