Iliescu, acuzat de revolutionari ca a semnat un decret care il lasa pe Ceausescu in viata

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 17:29
5741 citiri
Iliescu, acuzat de revolutionari ca a semnat un decret care il lasa pe Ceausescu in viata

Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie, a sustinut, joi, in cadrul unei conferinte de presa ca a intrat in posesia unui document care ar demonstra ca Ion Iliescu a semnat pe 25 decembrie 1989 un decret prin care ii gratia pe sotii Elena si Nicolae Ceausescu. Fostul presedinte neaga cu vehementa autenticitatea acestuia.

Documentul i-a fost pus la dispozitie lui Maries de doi jurnalisti de la "Lumea Justitiei", care afirma ca este original si a fost obtinut in urma unei ample investigatii.

Textul documentului a fost citit in premiera de Teodor Maries, intr-o Conferinta de presa care poate fi vizionata pe site-ul asociatiei.

Iata continutul integral al documentului:

Presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, asigurind interimatul functiei de Presedinte al Romaniei,

Examinind dosarul nr. 1-SP/1989 si sentinta Tribunalului Militar Exceptional pronuntata astazi 25 decembrie 1989.

Luind in consideratie faptul ca in vederea stoparii varsarii de singe condamnatul CEAUSESCU NICOLAE a luat parte activa la incetarea luptelor din partea tuturor trupelor de securitate printr-un ordin ferm dat in acest sens,

DECRETEAZA

Art. 1 - Se comuta pedeapsa capitala privind condamnatul CEAUSESCU NICOLAE la detentie pe viata.

Art. 2 - Se comuta pedeapsa capitala privind condamnata CEAUSESCU ELENA la detentie pe viata.

Art. 3 - Dispozitiile art. 1 si 2 nu aduc nici o alta atingere dispozitivului sentintei nr. 1 din 12 decembrie 1898 privind sus-numitii condamnati.

Bucuresti, 25 decembrie 1989

Presedintele

Consiliului Frontului Salvarii Nationale

Ipoteze:

Presedintele Teodor Maries a avansat mai multe ipoteze, subliniind mai intai faptul ca pe document nu este trecuta nicio ora.

Astfel, Maries sustine ca este posibil ca Ion Iliescu sa fi asteptat pana in ultima clipa anumite ordine din exteriorul tarii, ca sa stie daca sa-l impuste sau nu pe Ceausescu, inainte de a prelua Puterea.

O alta ipoteza ar fi ca ordinul concret de asasinare in curtea unitatii militare sa fi fost dat, peste capul tuturor, chiar de catre generalul Victor Stanculescu, iar o a treia varianta presupune ca Ion Iliescu si-ar fi luat astfel o masura de precautie, ca sa poata sa se eschiveze pe viitor ca nu el este autorul moral al impuscarii sotilor Ceausescu.

Iliescu: Este o provocare si o diversiune nenorocita

"E o provocare si o diversiune nenorocita! Teodor Maries asta este un provocator cunoscut, un impostor, care e contestat si de revolutionari, care s-a instalat in fruntea acestei asociatii care, la origine a fost constituita de cei care au fost pe baricada in 21 decembrie! El nu a fost acolo! Si tipul asta se tine numai de provocari si de diversiuni! Pai, pe 25 decembrie s-a desfasurat procesul si a avut loc executia. Eram cu totii impreuna, nucleul de baza al cetatenilor, cui sa-i treaca prin cap asa o chestiune? E o provocare ordinara! Nu exista asa ceva. Este o minciuna si este o practica obisnuita a acestui individ, un provocator! Sa demonstreze ca au documentul! Pentru asa ceva pot sa fie si dati in judecata pentru minciuna si pentru sperjur! O asemenea decizie, daca ar fi existat, ramanea fara urmari? E o provocare ordinara pur si simplu!", a declarat Ion Iliescu pentru site-ul www.e-politics.ro.

Conform jurnalistilor de la Mediafax prezenti la conferinta de presa, nici liderul asociatiei si nici cei doi jurnalisti nu au dezvaluit sursa documentului, precizand totusi ca este una "extrem de sigura".

Intrebati pe ce se bazeaza atunci cand certifica autenticitatea inscrisului citit de Maries, jurnalistii au declarat ca au vazut originalul si ca scrisul este similar cu cel al lui Iliescu. Ei au admis insa ca nu au comandat o expertizare a documentului, pentru a confirma veridicitatea acestuia. Ei au precizat ca doar au vazut originalul, insa detin doar o copie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Iliescu Ceausescu comutare pedeapsa, #Iliescu Ceausescu pedeapsa moarte , #Revolutie
Comentarii
Poza ascutitoarea
ascutitoarea
rank 5
Este chiar o provocare ordinara! Iliescu nu l-ar fi gratiat pe Ceausescu NICIODATA, o spune chiar el!