Iliescu: Revolutia din 1989 nu a fost antisocialista

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 17:34
3717 citiri
Iliescu: Revolutia din 1989 nu a fost antisocialista

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a catalogat vineri drept "o aberatie" ideea potrivit careia fostii comunisti au confiscat Revolutia, sustinand ca aceasta nu a fost una de dreapta, comunistii fiind "factorul motor" al evenimentelor din 1989.

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a vorbit, in cadrul unei dezbateri pe tema ideologiei de stanga, despre statutul actual al social-democratiei romanesti, aratand ca "stanga este suspectata de comunism".

"Au aparut combatantii acestia post-factum care se bat cu fantomele trecutului. Atunci cand era cazul lipseau, erau anonimi, nu se manifestau in niciun fel, nu-si asumau niciun fel de risc.

In perioada confruntarilor din decembrie, nu s-au afirmat cu nimic. Au devenit campionii luptei impotriva unuei stafii a comunismului si cauta sa asimileze tot ce e orientare de stanga cu sechelele comunismului. Este o ofensiva ideologica la care nu dam raspunsul cuvenit", a comentat Iliescu.

Social-democratul a adaugat ca "a auzit tot felul de aberatii", precum confiscarea revolutiei de catre fostii comunisti, "ceea ce este un fals".

"Eu cred ca stalinismul nu poate fi considerat orientare de stanga. Socialismul de tip sovietic a fost de fapt, in esenta lui, un capitalism de stat cu ambalaj socialist. Revolutia din 1989 a fost nu o revolutie antisocialista, nu de dreapta, dreapta n-a fost prezenta.

Cine a fost factorul motor in Revolutie? Pai comunistii. Membrii de partid au fost majoritatea celor prezenti in acest proces. Factorul social de baza- muncitorimea", a sustinut Iliescu.

Fostul presedinte a spus ca au fost "niste tineri temerari" care au aparut in miscarile in Timisoara in 16-19 decembrie, in 21 decembrie in Bucuresti, insa decisiva a fost iesirea muncitorilor timisoreni, muncitorimii industriale, in 20 decembrie, cand Armata s-a retras".

"In 22 (decembrie, n.r.) , iesirea masiva a muncitorimii din periferiile Bucurestiului l-a fortat pe Ceausescu sa plece. Majoritatea acestora erau membri ai PCR. Deci abordarea de pe aceste chestiuni este o tampenie,o aberatie. Nu exista niciun fel de fapt care sa sustina asemenea aberatii", a conchis Iliescu.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...