Iliescu: Si eu l-as fi lasat in viata pe Ceausescu

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 18:46
7135 citiri
Iliescu: Si eu l-as fi lasat in viata pe Ceausescu

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a declarat joi ca l-ar fi lasat in viata pe Nicolae Ceausescu "ca sa vada ce a ramas dupa el", dar ca fostul dictator a "generat" o alta decizie cand a ordonat sa se deschida focul asupra manifestantilor de la Timisoara si Bucuresti.

Fostul sef al statului spune ca reactia lui Mihail Gorbaciov, care a apreciat ca sotii Ceausescu nu ar fi trebuit impuscati "ca niste animale", a fost o reactie umana fireasca.

Gorbaciov: Sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale"

"Si eu am spus ca ar fi fost preferabil sa fi avut un proces firesc, normal, in conditii normale, si eu personal l-as fi lasat in viata ca sa vada ce a ramas dupa el, dar nici el, nici altii nu pricep conjunctura in care ne aflam. El o pricepe (n.r. Mihail Gorbaciov), dar unii se fac ca nu pricep. Atunci mureau oamenii si asta a fost factorul care ne-a determinat sa luam aceasta decizie a unui proces organizat in conditii exceptionale, ca sa curmam varsarile de sange generate de acea diversiune lansata in seara de 22 decembrie, care voia sa impiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie, care ne-a costat vieti umane", a explicat Ion Iliescu, la Realitatea FM.

Fostul presedinte a subliniat ca s-a dovedit ca aceasta decizie a fost cea corecta deoarece imediat dupa proces au incetat actiunile miliare.

"Asta a fost conjunctura, trebuie inteleasa situatia concreta. Ca sentiment uman, sigur, e de preferat sa nu fie asa, ci altfel, si noi am fi preferat.. dar el a generat asa ceva, Ceausescu, cand a luat decizia sa deschida foc la Timisoara, la Bucuresti, si asta a creat situatia pe care noi am cunoscut-o, pe care alte tari nu au avut-o. Noi nu am avut sansa polonezilor, a cehilor sau a altora, a unei tranzitii pasnice, si asta datorita lui Ceausescu, asa ca, intr-un fel, el a platit faptele proprii", a explicat Iliescu.

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat miercuri, la Bucuresti, in prezenta fostului presedinte Ion Iliescu, ca sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale", indiferent cit de grea era situatia in Romania.

"Un asemenea gest nu poate fi acceptat", a spus Gorbaciov.

Citeste si:
Ion Iliescu, în război cu Antena3. Îl acuză voalat pe Dan Voiculescu că a furat banii Securității. „Domnul Gâdea să încerce la o adresă mai aproape de A3”
Ion Iliescu, în război cu Antena3. Îl acuză voalat pe Dan Voiculescu că a furat banii Securității. „Domnul Gâdea să încerce la o adresă mai aproape de A3”
Fostul președinte Ion Iliescu a criticat postul Antena 3 după emisiunile pe tema Revoluției din 1989, în care invitații au vorbit despre banii negri ai Securității comuniste. Acuzând...
De ce Ion Iliescu e singurul om de stat ajuns președinte în România post-comunistă
De ce Ion Iliescu e singurul om de stat ajuns președinte în România post-comunistă
Doar el s-a pregătit zeci de ani pentru această demnitate, a parcurs o carieră politică completă, a învățat și ce înseamnă administrație locală dar și centrală, ce înseamnă să...
Comentarii
Mihaela Cartis
rank 5
La fel ca Tudor65, si eu astept ziua in care in care in cartile de istorie va scrie despre criminalul comunisto-securisto-kaghebist Ion Ilici Iliescu doar atat: