Ion Iliescu, furibund, apara Revolutia si il ataca pe Maries (Video)

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 16:04
6105 citiri
Ion Iliescu, furibund, apara Revolutia si il ataca pe Maries (Video)

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, care a fost prezent vineri la Congresul Extradinar al Blocului National al Revolutionarilor, a facut cu inflacarare apel la romani sa nu permita denigratorilor sa puna la indoiala Revolutia romana.

"Unii fac confuzie intre revolutie si insurectie. Se confunda revolutia cu elemente de violenta. Numai noi am avut aceasta nesansa de a marca revolutia cu sacrificii umane. Cea mai mare jignire este ca ridicarea masei de oameni ar fi fost opera serviciilor straine de spionaj. Ele sunt prezente, dar sa pui pe seama lor capacitatea de a ridica mase de oameni este o prostie", a declarat revoltat Ion Iliescu.

Presedintele de onoare al PSD a dat exemplul francezilor si ungurilor, care au un mare spirit civic si patriotic.

"Spiritul patriotic al francezilor nu admite sa li se ia simbolul revolutiei lor. In Ungaria nu se stie nici acum cine a tras in 1956 impotriva cetatenilor. Numai sa indrazneasca cineva sa le puna cineva la indoiala revolutia... Asta inseamna spirit civic si patriotic", a continuat el, dand de inteles ca romanii ar trebui sa adopte acest model.

Ion Iliescu a tinut sa-i critice si pe cei care vorbesc despre confiscarea Revolutiei din 1989. "Asta nu se poate. O revolutie are loc sau nu, nu se poate confisca. Fuga lui Ceausescu a fost victoria revoltei populare. Ea nu a fost sfarsitul, ci abia inceputul Revolutiei. Abia atunci a inceput procesul de inlocuire a dictaturii cu democratia", a subliniat fostul sef de stat.

Iliescu s-a aratat dezamagit si ca, "dupa 20 de la Revolutie, masele inca infrunta saracia", iar motivele de nemultumire sunt obiective.

"Avem de-a face cu perdanti si profitori ai Revolutiei. Din pacate, sunt foarte multi oameni nemultumiti. Nu Revolutia este de vina, ci calitatea guvernarilor care au urmat", considera fostul lider al PSD.

Cu acest prilej, Iliescu a tinut sa-i aduca acuze si lui Traian Basescu, considerand ca acesta a condamnat comunismul ignorand Revolutia, si a dat exemplul raportului de condamnare a comunismului unde, din cele 1.000 de pagini, doar 6 sunt dedicate evenimentului din 1989.

"Este usor sa condamni comunismul cand acesta a fost eliminat. Documentul de 1.000 de pagini a consacrat Revolutiei romane doar 6 pagini. (...)Elementele de baza ale Revolutiei nu sunt prezente", a precizat el.

Informatiile aruncate de Maries sunt un fals glosolan

Ion Iliescu a dat o replica acida si in ceea ce priveste acuzatia recenta a presedintelui Asociatiei 21 decembrie, Teodor Maries, care l-a acuzat ca ar fi semnat in ziua de 25 decembrie 1989, in calitate de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale si presedinte interimar al Romaniei, comutarea condamnarii la moarte pronuntate in cazul celor doi soti Ceausescu in inchisoare pe viata, in loc de peseapsa cu moartea.

"Maries si-a permis un fals ordinar. Eu am semnat un singur decret lege. El vine acum si spune ca pe 25 decembrie am semnat un alt decret lege de la pedeapsa cu moartea la inchisoare pe viata. Pai unde si cum? De ce sa fie semnat un asemenea decret?", a replicat Ion Iliescu.

In plus, fostul presedinte a declarat, la iesirea de la Congres, ca se gandeste serios sa ii dea in judecata pe cei care au lansat aceste dezinformari.

"Am spus-o si o repet: este un fals ordinar, nu stiu daca este bine sa ma cobor sa raspund tuturor puslamalelor(...)Ma consult cu avocatii si vom vedea. Din pacate, acesti 'nimeni' asta cauta: sa ma tarasca in tot felul de procese, de chestiuni din astea ca sa castige notorietate. Si pentru asta se folosesc de cele mai marsave mijloace", a spus Iliescu, citat de Mediafax.

Unii au obraznicia sa imi dea lectii

Nici fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica nu a scapat de replicile lui Ion Iliescu, dupa ce, recent, acesta l-a acuzat ca a permis in timpul mandatelor sale prezidentiale raspandirea coruptiei in intreaga tara, chiar daca s-a declarat "sarac, dar cinstit".

"Nu am pentru ce sa ma rusinez in ceea ce priveste conduita mea, implicarea mea totala si fara interese meschine ascunse. Sunt unii care au obraznicia sa-mi dea lectii. (...) Vorba romanului, mai bine sarac si cinstit decat sa ma imbogatesc pe cai necinstite. Si imi dau lectii cei care s-au ghiftuit, oameni ca Stoica (Valeriu, n.r.), biroul lui de avocatura s-a imbogatit pe procese de adoptii si spune ca in jurul meu in jurul meu s-au format corupti. Nu poate un om sa determine, din acest punct de vedere, comportarea tuturor", a subliniat liderul de onoare al PSD.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com