Marturii din dosarul Revolutiei. Regretele lui Ceausescu la Targoviste: Nu m-ai lasat sa-l termin pe Iliescu! Acum o sa ne termine el pe noi

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 06 Mai 2019, ora 15:24
126583 citiri
Marturii din dosarul Revolutiei. Regretele lui Ceausescu la Targoviste: Nu m-ai lasat sa-l termin pe Iliescu! Acum o sa ne termine el pe noi
Foto: Fototeca online a comunismului romanesc

Mai multi ofiteri de armata din cadrul garnizoanei Targoviste au povestit procurorilor militari care au instrumentat Dosarul Revolutiei ce au facut Elena si Nicolae Ceausescu in unitatea militara inaintea procesului.

Amintim ca in acest caz au fost trimisi in judecata Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Potrivit procurorilor militari, la Targoviste a fost vorba de "un proces penal simulat in urma caruia fostul cuplu prezidential a fost executat."

"La data de 24 decembrie 1989, in sediul MApN, grupul de decizie politico-militara din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae si Voiculescu Voican Gelu) a hotarat ca, la data de 25 decembrie 1989, sa fie organizat un proces simulat in urma caruia Ceausescu Nicolae si Elena sa fie condamnati la moarte si executati imediat", prezinta faptele procurorii militari.

Dupa uciderea cuplului Ceausescu, puterea in Romania a fost preluata de o grupare filosovietica, ante-constituita, formata din nomenclaturisti marginalizati de Nicolae Ceausescu si militari prosovietici (cu studii in URSS), care aveau nevoie de legitimare in fata poporului, mai arata procurorii.

Mai multe detalii despre acest caz: Dezvaluiri despre vina lui Iliescu din dosarul Revolutiei: Elena si Nicolae Ceausescu au fost asasinati in urma unui simulacru de proces

Ziare.com va prezinta mai multe declaratii date de ofiteri din cadrul unitatii militare in care povestesc ce spuneau Elena si Nicolae Ceausescu despre schimbarile din tara.

Trei ofiteri descriu reactiile sotilor Ceausescu atunci cand au aflat ca Ion Iliescu a preluat puterea: "Ti-am spus sa-l lichidam, dar nu m-ai inteles, ai spus ca este suficient sa-l marginalizam", "Tu nu m-ai lasat sa-l termin! Acum o sa ne termine el pe noi" sau "Ti-am spus sa-l lichidam, dar nu m-ai inteles, ai spus ca este suficient sa-l marginalizam".

Stanculescu, apreciat de Iliescu si Ceausescu

Ion Tecu avea gradul de maior in decembrie 1989 si detinea functia de loctiitor al comandantului unitatii. El a fost audiat ca martor in 2006 si in 2017 de procurorii militari.

Potrivit acestuia, Ceausescu le-ar fi recomandat ofiterilor sa-l asculte pe generaul Atanasie Stanculescu, pe care-l numise cu trei zile inainte in functia de ministru al Apararii, dar care se alaturasera grupului condus de Ion Iliescu.

Tecu povesteste despre o discutie telefonica dintre comandantul UM 01417 Targoviste, Andrei Kemenici, si Ion Iliescu, privind situatia sotilor Ceausescu.

"Am stat de vorba in biroul comandantului aproximativ zece minute cu sotii Ceausescu, care m-au intrebat de situatia din tara si cine conduce. Eu le-am spus ca este revolutie, iar la conducere se afla drept lider Ion Iliescu. Atunci Elena Ceausescu i-a spus ca: Ion Iliescu trebuia terminat mai demult. Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.

(...)

Alaturi de sotii Ceausescu am ramas in dormitor.

(...)

Nicolae Ceausescu sustinea ca generalul Milea s-a sinucis si ca il considera tradator, de altfel sustinea ca a fost tradat de toti.

(...)

M-a intrebat armata ale cui ordine le executa, iar eu i-am spus ca cele ale generalului Gusa (fost sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane, eliberat din functie pe 28 decembrie 1989 - n.red.), Ceausescu spunandu-mi ca acesta este un tradator si ca ar fi bine sa executam ordinele generalului Stanculescu.

Comunicandu-i ca discutam cu acesta de o ora, Nicolae Ceausescu a spus ca facem foarte bine, deoarece in cursul acelei dimineti, la ora 09:00, semnase ordinul de numire a acestuia in functia de ministru al Apararii Nationale.

Iesind din camera lor am asistat la o discutie telefonica a colonelului Kemenici cu Ion Iliescu, in jurul orei 19:00, prin care ultimul ii solicita sa execute numai ordinele generalului Stanculescu pentru a pastra secretul operatiunii.

(...)

Am ramas surprinsi de faptul ca atat Nicolae Ceausescu, cat si Ion Iliescu ne solicitau sa ascultam ordinele aceluiasi general - Stanculescu", mai povesteste ofiterul.

Unde sunt dosarele Corbii?

Ion Tecu le-a relatat procurorilor ca a avut mai multe discutii in special cu Nicolae Ceausescu. Dictatorul i-ar fi spus ca a lasat schema de organizare a Securitatii lui Atanasie Stanculescu, iar dosarele Corbii 1 si Corbii 2, legate de agentii rusi aflati pe teritoriul Romaniei in functii inalte sau pe teren, se aflau in biroul sau, in fiset.

"Am discutat despre generalul Militaru Nicolae, despre care initial nu si-a adus aminte, dar dupa cateva minute a spus ca il stie pe acesta foarte bine si ca este agent sovietic care a tradat grosolan cu cativa ani in urma si care merita executat, dar au intervenit rusii si a fost nevoit sa il ierte si sa-l numeasca adjunct al ministrului Constructiilor.

Mi-a spus ca pana sa plece din biroul sau din Comitetul Central, spre elicopter, a lasat pe masa schema intreaga de organizare a Securitatii si ca l-a rugat pe generalul Stanculescu sa o stranga si sa aiba grija de ea, fiind grabit catre elicopter de catre generalul Stanculescu.

Mi-a spus ca dosarele Corbii 1 si Corbii 2, legate de agentii rusi aflati pe teritoriul Romaniei in functii inalte sau pe teren, se aflau in biroul sau, in fiset."

"Cine ma!? Spionul ala sovietic?"

Locotenent-major Iulian Stoica, fost sef al cercetarii la UM 01417 Targoviste, descrie in declaratia sa de martor o scena care a avut loc intre Elena Si Nicolae Ceausescu, atunci cand i-a spus ca Ion Iliescu este la conducere.

"Le-am povestit, la solicitare, sotilor Ceausescu ce vazusem la televizor.

(...)

Cand i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceausescu s-a infuriat si a spus Cine ma!? Spionul ala sovietic? uitandu-se spre Elena Ceausescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: Tu nu m-ai lasat sa-l termin! Acum o sa ne termine el pe noi."

"Militaru, un agent sovietic"

Scena este descrisa si de maiorul Ion Mares, loctiitor al comandantului unitatii.

"M-am reintors in biroul unde erau tinuti sotii Ceausescu si am avut cu acestia o alta discutie. Nicolae Ceausescu a intrebat de cine este condusa armata, iar eu i-am spus ca, din cate am vazut la televizor, de generalul Militaru, iar el a intrebat cine e, la care Elena Ceausescu i-a raspuns ca este un agent sovietic.

Am mai intrebat cine conduce tara, iar maiorul Tecu i-a spus ca Ion Iliescu. Aici a devenit nervos si a tipat la Elena: Ti-am spus sa-l lichidam, dar nu m-ai inteles, ai spus ca este suficient sa-l marginalizam!".

Condamnati fara recurs

Procurorii militari mai arata in rechizitoriu ca desfasurarea procesului penal simulat, fara asigurarea drepturilor procesuale elementare, este bine cunoscuta, fostul sef de stat nu a recunoscut dreptul completului de judecata de a-l judeca si a solicitat in repetate randuri sa fie judecat de Marea Adunare Nationala.

"In cele din urma, el si Ceausescu Elena au fost condamnati la moarte prin impuscare, fara posibilitatea exercitarii caii de atac, iar apoi executati in incinta UM 01417 Targoviste", relateaza faptele anchetatorii.

Ceausescu a inceput sa cante Internationala

Ofiterul Ion Mares descrie inclusiv scena executiei sotilor Ceausescu. Dictatorul ar fi strigat: "Traiasca Romania libera si independenta!" si a inceput sa cante Internationala.

"Avocatul Lucescu (Constantin Lucescu, avocatul din oficiu al sotilor Ceausescu- n.red.) s-a inchinat si a spus: Sa ma ierte Dumnezeu, dar nu am putut sa fac altfel!

Dupa 10 minute s-a dat sentinta de condamnare la moarte a ambilor soti Ceausescu si imediat dupa aceasta eu, colonelul Kemenici, maiorul Tecu si generalul Stanculescu am iesit afara, luand loc cu fata spre zidul unde urma sa aiba loc executia.

Imediat dupa noi au fost scosi cei doi, avand mainile legate la spate cu sfoara de catre parasutisti si dusi la zid. In drum spre zid unul din militarii nostri i-a spus Elenei Ceausescu ca a incurcat-o, iar aceasta l-a repezit: Te ia mama dracului!

In fata zidului era amplasat plutonul de executie format din trei parasutisti, un ofiter, capitanul B. si doi subofiteri. Cei doi au fost asezati cu spatele la zid. Pana la deschiderea focului Nicolae Ceausescu a strigat: Traiasca Romania libera si independenta! si a inceput sa cante: Sculati voi, oropsiti ai vietii!

Nu a apucat sa termine, pentru ca s-a deschis focul de catre plutonul de executie. Cei doi s-au prabusit, Nicolae Ceausescu pe spate, iar Elena Ceausescu intr-o parte.

In acelasi timp militarul care vorbise cu ea inainte de executie si un altul, tot din unitatea noastra, au deschis si ei focul asupra lor, astfel rezultand ranile de la capul acesteia.

Momentul executiei a fost ratat de cameraman intrucat unul din cablurile prelungitoare s-a desprins, reluand filmarea abia dupa cateva momente, in momentul in care sotii Ceausescu erau cazuti la pamant. Au fost verificati de catre cei doi doctori prezenti, cel de la Bucuresti si cel de la unitatea noastra, constatandu-se decesul.

Au fost infasurati in foi de cort si transportati la elicopter. Au plecat spre Bucuresti toti cei care venisera. Dupa executie si plecarea elicopterelor s-a lasat linistea, nefiind atacati desi ne asteptam la acest lucru."

Acuzatie: S-au legitimat fata de popor

Procurorii militari conchid ca uciderea la 25 decembrie 1989 a cuplului Elena si Nicolae Ceausescu, dupa supunerea acestora la un proces penal fara respectarea drepturilor procesuale elementare, "a facut parte integranta din inducerea in eroare exercitata de grupul politico-militar (varfurile decizionale ale CFSN si ale MApN) ajuns la putere in stat si a avut drept scop legitimarea in fata poporului roman, ascunderea filosovietismului si preconstituirii acestei puteri."

Prin dezinformari si diversiuni s-ar fi creat conjunctura falsa necesara pentru a putea fi eliminati fizic sotii Ceausescu.

Mijlocul prin care s-a realizat acest asasinat ar fi fost cel al unui proces penal simulat in urma caruia fostul cuplu prezidential a fost executat.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Rechizitoriu Revolutie, #rechizitoriu ion iliescu, #rechizitoriu gelu voican voiculescu , #Revolutie
Comentarii