Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala scrie ca Ion Iliescu urmeaza sa fie judecat pentru "crime impotriva umanitatii"

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 21:47
5270 citiri
Presa internationala scrie ca Ion Iliescu urmeaza sa fie judecat pentru "crime impotriva umanitatii"
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte roman Ion Iliescu urmeaza sa fie judecat pentru "crime impotriva umanitatii" in legatura cu rolul pe care l-a jucat in evenimentele sangeroase care au urmat revoltei anticomunste si caderii lui Nicolae Ceusescu, scriu principalele agentii internationale de presa.

"Este vorba despre o miscare deosebit de importanta pentru justitia din Romania, care isi indeplineste o datorie de onoare fata de Istorie", a declarat luni procurorul general August Lazar, care a prezentat actul acuzarii la Bucuresti, citeaza AFP.

Aceste urmariri privesc tirurile soldate cu sute de morti in zilele care au urmat fugii dictatorului, la 22 decembrie 1989, pe fondul unor manifestatii anticomuniste masive.

Ion Iliescu, un fost demnitar comunist, in prezent in varsta de 89 de ani, este acuzat ca se afla in spatele unei "vaste operatiuni de diversiune si dezinformare", care a creat o "psihoza generalizata marcata de tiruri haotice si fratricide", potrivit Parchetului General.

Aceasta operatiune urma sa permita Frontului Salvarii Nationale (FSN), pe care-l conducea, "sa acceada la putere si sa obtina o legitimitate in ochii poporului".

In total, 862 de persoane au fost ucise, iar alte peste 2.150 au fost ranite in aceste circumstante tulburi, victime, potrivit unei versiuni oficiale de la acea vreme, ale unor misteriosi "teroristi" loiali fostului dictator.

Reprimarea revoltei anticomuniste ordonate de catre Ceausescu s-a soldat, la randul ei, cu aproximativ 200 de morti.

Alte doua persoane sunt inculpate pentru "crime impotriva umanitatii" in acest dosar, si anume un fost vicepremier, Gelu Voican-Voiculescu, si fostul sef al aviatiei militare Iosif Rus.

In schimb, dosarul cu privire la fostul premier Petre Roman a fost clasat "din lipse de probe".

Ion Iliescu a condus Romania de la sfarsitul lui 1989 pana in 1986, iar apoi din 2000 in 2004.

Anul trecut, in cursul inculparii sale, el a denuntat "o farsa" si a dat asigurari ca si-a "facut datoria".

Anuntarea acestui viitor proces are loc dupa numeroase rastrunari de situatie, procedura fiind clasata fara urmari in 2015, dupa care a fost redeschisa in 2016 prin hotararea Inaltei Curti de Casatie (ICC).

Dupa caderea lui Ceausescu, Iliescu a beneficiat de o mare popularitate, insa sute de persoane au murit in timpul revoltei, iar adversarii lui Iliescu il acuza ca a confiscat revolutia poporului.

"Incheierea anchetei procurorilor nostri nostri militari este unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului pe care mi l-am asumat in mod public acum trei ani: o vedere clara a dosarelor istorice ale Romaniei", a declarat Lazar pentru presa, citat de Reuters.

Data procesului lui Iliescu nu a fost anuntata inca.

Parchetul l-a acuzat in decembrie pe Iliescu de faptul ca a prezidat la formarea, in decembrie 1989, a unei organizatii al carei obiectiv era sa cucereasca puterea si o legitimitate politica.

Potrivit procurorilor, aceasta organizatie s-a angajat, prin declaratii si folosind televiziunea, in "activitati de mare anvergura si complexe menite sa faca diversiune si sa propage dezinformarea" dupa fuga lui Ceausescu de la Bucuresti, la 22 decembrie 1989.

Procesul si executia lui Nicolae Ceausescu si a sotiei sale, Elena Ceausescu, in ziua de Craciun, in 1989, au facut parte din aceasta operatiune, potrivit procurorilor.

Iliescu a fost conformat drept presedinte interimar de un Parlament de tranzitie in februarie 1990, iar in calitate de candidat al FSN el a obtinut 85% din voturile exprimate in alegerile prezidentiale din mai 1990.

Adversarii sai, atat din Romania, cat si din strainatate, il acuza pe Iliescu si pe alti conducatori politici ca au cautat sa impiedice reformele si ca au vrut sa protejeze mostenirea politica a sistemului comunist.

Iliescu este cea mai importanta figura care urmeaza sa fie judecata, alaturi de Voican-Voiculescu si Rus, relateaza si The Associated Press.

Acuzatiile vizeaza o perioada de cinci zile in care Iliescu a acaparat puterea dupa fuga cuplului Ceausescu, noteaza AP.

Presedintele roman Klaus Iohannis a salutat anuntul, apreciind ca "incheierea investigatiilor judiciare cu privire la evenimentele de la Revolutie, la 30 de ani de la caderea comunismului, este un act necesar si ne onoreaza eroii".

"Crimele Revolutiei nu pot ramane nepedepsite", a mai declarat Iohannis, citat de AP.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Iliescu revolutie judecata presa straina , #Revolutie