Procurorii au extins urmarirea penala in Dosarul Revolutiei: E vizata conducerea politica si militara de dupa 22 decembrie

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 15:24
23379 citiri
Procurorii au extins urmarirea penala in Dosarul Revolutiei: E vizata conducerea politica si militara de dupa 22 decembrie

Procurorii militari care se ocupa de Dosarul Revolutiei au dispus extinderea urmaririi penale pentru crime impotriva umanitatii. Anchetatorii spun ca au in vedere "noua conducere politica si militara" instaurata dupa 22 decembrie 1989.

Extinderea urmaririi penale s-a facut "in rem", adica asupra faptei, nu asupra unor persoane, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Public remis miercuri Ziare.com.

"Din actele dosarului rezulta ca, pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, noua conducere politica si militara instaurata dupa data de 22.12.1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii", se arata in comunicatul citat.

Razboi civil, psihologic si mediatic

De asemenea, procurorii mai spun ca in decembrie 1989 a existat "un atac generalizat", dovada fiind "numarul mare de localitati in care au avut loc incidente armate".

"Din modul in care s-a produs acest atac reiese existenta unui plan dupa care s-a actionat, plan care a urmarit crearea unei stari de confuzie in randul fortelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apararii Nationale si difuzarea unor ordine, rapoarte si informatii false, scoaterea in strada si inarmarea populatiei, respectiv crearea aparentei unui 'razboi civil' in care sa se confrunte unitati inarmate apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne sau aceluiasi minister, in scopul preluarii puterii si legitimarii noilor lideri", se mai arata in comunicatul citat.

Mai mult, procurorii militari afirma ca "in realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Romana care a transmis comunicate alarmiste si uneori false, la taierea legaturilor telefonice si aducerea la conducerea ministerelor de forta a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinta generarii unui 'razboi' psihologic si mediatic care a condus la producerea a numeroase victime".

Vezi pe blogul lui Marius Mioc lista inregistrarilor din transmisia TVR din decembrie 1989.

Dosarul nr. 11/P/2014, cunoscut sub numele de "Dosarul Revolutiei", a fost redeschis anul acesta, cercetarile urmand sa fie reluate "cu privire la toate faptele", inclusiv la cele comise dupa data de 22.12.1989 pe intreg teritoriul tarii, se mai arata in comunicatul citat.

Vezi de ce a cerut procurorul Bogdan Licu redeschiderea dosarului Revolutiei si argumentele instantei care a aprobat cererea: Cercetarile au fost lacunare, superficiale, incomplete, aproape formale.

Recent, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu procurorul general, Augustin Lazar, pe acest subiect.

Seful statului a cerut ca procurorii sa se ocupe de acest dosar cu celeritate, in conditiile in care de la Revolutie au trecut mai mult de 26 de ani, iar Romania a fost condamnata la CEDO de foarte multe ori pentru ca nu le-a facut dreptate victimelor si nu i-a pedepsit pe vinovati.

Citeste si:
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că țara noastră poate primi, în prezent, mii de refugiați. Declarația a fost făcută în contextul...
Ana Birchall, funcție nouă într-o importantă companie de stat. Cu ce se va ocupa fostul ministru PSD al Justiției
Ana Birchall, funcție nouă într-o importantă companie de stat. Cu ce se va ocupa fostul ministru PSD al Justiției
Ana Birchall, fostul ministru PSD al Justiţiei, va fi Reprezentant Special pentru Proiecte Strategice si Relatii Internationale al Nuclearelectrica. Potrivit Nuclearelectrica, rolul Anei...