Societatea Timisoara isi exprima satisfactia pentru trimiterea in judecata a cazului cunoscut ca Dosarul Revolutiei, care in opinia asociatiei ar trebui sa se numeasca mai degraba "dosarul loviturii de stat", tinand cont de ce s-a intamplat dupa 22 decembrie 1989.
In opinia reprezentantilor Societatii Timisoara, "haosul" de dupa 22 decembrie a fost cauzat de "ordinele date de grupul pucist format din Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Siviu Brucan, Victor Atanasie Stanculescu, Stefan Gusa si Nicolae Militaru" si care s-au soldat cu sute de morti.
"Dosarul inaintat acum instantei ar merita sa se numeasca, mai curand, 'dosarul loviturii de stat din decembrie 1989', deoarece ce s-a intamplat dupa 22 decembrie 1989 are legatura doar cu lovitura de stat care a urmat Revolutiei autentice inceputa la Timisoara.
Actorii diversiunii au iesit la lumina abia dupa 22 decembrie, cand pericolul real trecuse, iar acestia au sosit, fara a fi participat direct la Revolutie, numai pentru a prelua puterea", mai spune, intr-un comunicat de presa, Societatea Timisoara, care ii acuza direct pe cei care si-au castigat legitimitatea prin organizarea "diversiunilor puse pana acum pe seama unor fantomatici 'teroristi'".
Pe de alta parte, Augustin Lazar, procurorul general si laureatul premiului "Speranta" al Societatii Timisoara pe anul 2018, este felicitat pentru ca si-a respectat promisiunea si a finalizat acest dosar.
"Putem acum usor intelege de ce PSD a incercat, prin toate mijloacele, sa-l demita pe procurorul general Augustin Lazar, omul care putea sa schimbe istoria inceputului statului netotalitar roman. Nereusind sa-l indeparteze de la conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, guvernantii l-au denigrat pe acesta in mod josnic, pentru a pune in umbra adevarurile ce vor iesi la suprafata in urma unei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in 'dosarul Revolutiei'", se mai arata in comunicatul semnat de Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.
Societatea Timisoara a fost infiintata imediat dupa Revolutie de catre un grup de intelectuali timisoreni care au participat direct la evenimentele din 15-17 decembrie 1989.
Din nucleul asociatiei fac parte scriitori, jurnalisti, avocati, medici, ingineri si cadre didactice universitare.
Cea mai importanta contributie teoretica si civica a Societatii ramane Proclamatia de la Timisoara, citita in data de 11 martie 1990, in Piata Operei, si in care se regaseste si istoricul punct 8 referitor la necesitatea lustratiei politice.
In ultimii 30 de ani, Societatea Timisoara a contribuit la aflarea adevarului despre evenimentele din decembrie 1989, prin articole si investigatii, prin actiuni de strada, mese rotunde si luari de pozitie, mai arata comunicatul citat.
C.B.
Comunistii... Vezi tot
poate cel mult s-o numim lovilutie. Vezi tot