Tiberiu Nitu are certificat de revolutionar: Ce spune presedintele Asociatiei 21 Decembrie

Duminica, 22 Martie 2015, ora 12:06
12125 citiri
Tiberiu Nitu are certificat de revolutionar: Ce spune presedintele Asociatiei 21 Decembrie

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, considera ca este imoral ca un militar care a participat la evenimentele din decembrie 1989 sa aiba certificat de revolutionar, indiferent ce grad ar fi avut, si spune ca declaratia lui Tiberiu Nitu, in care acesta recunoaste ca a tras la Revolutie, a fost data pentru a-i fi preschimbat certificatul..

Declaratiile au fost facute in contextul disputei dintre fostul presedinte Traian Basescu si procurorul general Tiberiu Nitu, si la scurt timp dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, inca o data, ca alte 8 victime ale Revolutiei romane trebuie despagubite de stat pentru ca li s-a incalcat dreptul la un proces echitabil.

"O felicit pe avocata din Timisoara care a castigat acum la CEDO. In sfarsit, vad si eu un avocat din provincie care ia taurul de coarne si poate sa duca un dosar pana la capat. Imi pare rau ca nu au fost toti timisorenii implicati, unii dintre ei au pierdut termenele, asta e", a comentat Teodor Maries pentru Ziare.com.

Procurorul general Tiberiu Nitu povesteste cum a facut armata la Securitate si a fost in TVR la Mineriada

In ceea ce priveste conflictul dintre Traian Basescu si Tiberiu Nitu, Teodor Maries subliniaza faptul ca declaratia prin care actualul procuror general confirma ca a tras la revolutie este mai veche.

"Acest document este in dosarul Revolutiei. Cand generalul Dan Voinea avea acest dosar, cred ca in 2005, aceasta declaratie a aparut. Este o declaratie pe care a dat-o procurorul general Tiberiu Nitu pentru a obtine certificatul de revolutionar. Eu as spune ca a fost data in 2005", ne-a declarat Teodor Maries.

Intrebat cum se poate asa ceva, cata vreme Tiberiu Nitu are certificat de revolutionar din 1996, Teodor Maries a reamintit ca in 2004 certificatele s-au preschimbat.

"Si preschimbandu-se, el a dat aceasta declaratie pe care presedintele asociatiei lui a dus-o la Parchet pentru a obtine o adeverinta din care sa rezulte participarea. Asa a ajuns declaratia la dosar, declaratie pe care noi am identificat-o ca fiind a procurorului general de astazi, soldatul la trupele de Securitate din 1989", a explicat Maries.

Intr-adevar, chiar la inceputul declaratiei semnate de Tiberiu Nitu, publicata de Evenimentul Zilei, scrie urmatoarele: "Subsemnatul Nitu Tiberiu Mihail, fiul lui Emil si Elionora Venera, nascut pe data de 31.07.1971 in Ploiesti, domiciliat in Ploiesti (...), posesor al certificatului de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Remarcat prin fapte deosebite, seria FD nr. 04201 din 16.11.1996, in legatura cu contributia si participarea mea la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, declar (...) ".

"Din punctul meu de vedere este imoral sa aiba certificat de revolutionar orice militar, indiferent ca era soldat sau ca era general in decembrie 1989, pentru ca pana in 22 decembrie toti au fost impotriva noastra, impotriva Revolutiei", a mai declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

Basescu, inca un atac la Nitu: De ce nu mi-a spus de la numire ca a fost printre cei care trageau catre populatia razvratita?

Tiberiu Nitu: Reputatia mea e solida. Traian Basescu a sunat la cabinetul meu (Video)

"Tiberiu Nitu este omul gruparii Ion Iliescu"

Revenind la disputa dintre fostul presedinte al Romaniei si actualul procuror general, Teodor Maries spune ca nu este vorba despre un scandal, ci despre reprosuri care nu sunt noi.

"Fostul presedinte i-a facut reprosuri nu doar acum, i-a facut reprosuri si in urma cu 4-5 ani. Este o lipsa de raspundere a procurorului general pentru aceste dosare. Traian Basescu i-a cerut de mai multe ori in timpul mandatelor sa finalizeze aceste dosare, dar el nu a raspuns pozitiv niciodata, in sensul de a forma o echipa care sa faca rechizitorii si sa le trimita odata in fata judecatorilor. Inca din momentul cand a venit ca prim adjunct al procurorului general Kovesi, aveam suficiente informatii ca sa nu cred in dorinta lui de a coordona (pentru ca pana la urma el a raspuns de sectia parchetelor militare, iar acum este procuror general si rapunde de intregul Parchet) procurorii care sa finalizeze dosarele.

Marea lui calitate, pentru care a ajuns in aceasta functie de procuror general, este ca a fost militar in termen in decembrie 1989. Tiberiu Nitu nu a raspuns niciodata solicitarilor lui Traian Basescu, el a fost si este omul gruparii Ion Iliescu din FSN, PSD de azi", ne-a mai declarat Teodor Maries.

Dan Voinea: Tiberiu Nitu a tras la Revolutie, Laura Kovesi i-a "albit" pe criminali Interviu

Dan Voinea: In dosarul Revolutiei trebuia inceputa urmarirea penala macar asupra faptei

Intrebat ce se mai intampla cu dosarul Revolutiei si cand va ajunge el in instanta, acesta a raspuns: "Dosarul Revolutiei este in nelucrare la faimosul general Ion Vasilache, general cu trei stele, care a tot luat cate o stea tinand in nelucrare acest dosar precum si pe celalalt, al Mineriadei"

"Sa ne intelegem: dosarul Revolutiei nu a fost inchis niciodata pentru ca noi avand mai multe actiuni la CEDO si avand corespondenta permanenta (...) ei nu si-au permis dupa 2008, cand i-au luat dosarul lui Dan Voinea, sa il inchida, pentru ca aveau corespondenta cu CEDO. (...)

Si acum exista cel putin 200 de urmasi care au actiuni la CEDO. Deci, dosarul nu a fost inchis, dar nu se vrea sa se lucreze in el, acesta este adevarul", a adaugat Maries.

Instanta suprema a decis: Dosarul Mineriadei va fi redeschis, Ion Iliescu - vizat de ancheta

Semne de intrebare legate de dosarul Mineriadei

Pe de alta parte, declaratia semnata de procurorul general Tiberiu Nitu ridica semne de intrebare si cu privire la dosarul Mineriadei.

"Asociatia 21 Decembrie va cere ca domnul Nitu sa spuna daca ordonanta pe care a dat-o prin care a infirmat rezolutia pe dosarul Mineriadei este semnata de domnia sa sau nu. Daca este semnata de domnia sa, atunci avem o problema de incompatibilitate, din punctul meu de vedere.

In faimoasa declaratie despre care a vorbit si Traian Basescu, dansul spune ca a aparat Televiziunea Romana si in 13-15 iunie 1990.

In aceste conditii, Tiberiu Nitu poate sa fie martor in acest dosar, pe modelul Corneliu Barsan de la CEDO, care a fost si este martor in dosarul Mineriadei si s-a abtinut la Curtea Europeana si nu a intrat ca sa judece acest dosar. Pe acelasi model, si Tiberiu Nitu ar trebui sa se abtina de la orice comentariu si cu atat mai mult sa isi puna semnatura pe vreun document, pentru ca incompatibilitatea poate fi folosita de avocatii cu experienta pe care ii au unii dintre cei care sunt parti incriminate in dosarul Mineriadei.

Vrem sa stim daca a semnat sau nu. Daca n-a semnat domnia sa este in regula, daca a semnat domnia sa, trebuie refacuta procedura", a sustinut Teodor Maries.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...