Guvernul explica de ce a desfiintat institutul lui Iliescu: Propaganda pe bani publici pentru contracararea cercetarilor in Dosarul Revolutiei

Luni, 30 Decembrie 2019, ora 17:10
9803 citiri
Guvernul explica de ce a desfiintat institutul lui Iliescu: Propaganda pe bani publici pentru contracararea cercetarilor in Dosarul Revolutiei
Foto: Facebook/ Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989

Guvernul argumenteaza, in OUG care desfiinteaza IRRD, ca activitatea acestuia a fost irelevanta in raport cu banii publici cheltuiti. Institutul a propagat in spatiul public interpretari care s-au contrapus cu ancheta in "Dosarul Revolutiei".

"Avand in vedere ca activitatea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, de la infiintarea sa pana in prezent, s-a dovedit irelevanta in raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului Romaniei.

In conditiile in care, inca de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, institutia a reprezentat o platforma politica iar in pofida enuntarii veniturilor proprii ca sursa de finante, inca de la inceput activitatea institutiei a fost finantat de la bugetul de stat aproape in totalitate", arata ordonanta de urgenta adoptata, luni de Executiv.

Iata si reactia lui Ion Iliescu - Reactia lui Iliescu, dupa ce Guvernul l-a lasat fara institut: Mi se pare o porcarie inadmisibila

Guvern: Bani publici, pentru interese personale

Documentul mai arata ca Institutul a asigurat pozitii publice finantate din fonduri publice pentru interese personale.

"Tinand cont ca, prin activitatea sa, Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al carui scop real vizeaza asigurarea unor pozitii publice finantate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revolutiei Romanie din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduita adecvata statutului de institutie publica pe care il detine in relatia cu cetatenii.

In care raport cu obiectul de activitate enuntat in cuprinsul legii de functionare a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 se poate constata, in mod obiectiv, faptul ca acesta nu a reprezentat in mod real un deziderat al institutiei.

In fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea in spatiul public a unor interpretari asupra Revolutiei Romane din 1989 menite sa se contrapuna cercetarilor aflate in curs, desfasurate de organele de ancheta in Dosarul Revolutiei", potrivit sursei citate.

"A generat tensiuni sociale"

De asemenea, existenta IRRD a generat "tensiuni sociale" ori de cate ori subiectul Revolutiei din '89 revenea in actualitate, mai motiveaza Guvernul.

"Astfel, intreaga activitate a Institutului a fost marcata de controverse determinate de dorinta conducatorilor institutiei de a acredita o anumita viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestata sistematic de organizatii ale revolutionarilor. Or, contrar ratiunii de functionare a unei institutii publice, Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 genereaza tensiuni sociale ori de cate ori subiectul Revolutiei Romane din 1989 revine in actualitate", explica sursa mentionata.

Executivul mai arata ca IRRD a beneficiat de un regim juridic atipic. Chiar daca specificul Institului e al unei fundatii mai degraba, a primit statutul de institutie publica de specialitate autonoma.

"In raport cu modul de organizare si functionare a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 constatam faptul ca acesta beneficiaza de un regim juridic atipic in structura institutionala a statului roman, in conditiile in care specificul acestuia este mai degraba al unei fundatii decat al unei institutii publice. In acest sens evidentiem atribuirea, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 33 din 23 mai 2019, a statutului de 'institutie publica de specialitate autonoma', fara a fi definita sau indicata ratiunea unei astfel de reglementari extraordinare", mai arata documentul.

Lacunele din reglementari

Executivul mai observa ca nu exista reglementari in functionarea Institutului Revolutiei Romane cu privire la mandatul conducerii institutiei sau felul in care sunt luate deciziile.

"Totodata, constatam ca din legea de organizare si functionare a Institutului lipsesc reglementari referitoare la mandatul conducerii institutiei si posibilitatea/imposibilitatea reinnoirii acestuia, conditii de integritate in exercitatea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, conditiile in care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului Romaniei, din bugetul caruia este asigurata finantarea Institului.

Avand in vedere faptul ca toate aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare a caror reglementeare nu poate fi amanata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta", conchide sursa amintita.

Desfiintat prin OUG

Executivul a adoptat, luni, o ordonanta de urgenta privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane, condus de fostul presedinte Ion Iliescu, solicitarea fiind facuta de secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase.

Institutul Revolutiei Romane s-a aflat in centrul unui scandal dupa ce a decis organizarea unui concert in 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizatii civice drept o jignire adusa memoriei eroilor martiri ai Revolutiei din 1989 si urmasilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiintarea imediata a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza stiintifica a premiselor, desfasurarii si efectelor - in plan politic, economic si social - ale Revolutiei romane din decembrie 1989, in scopul realizarii unei imagini documentate, obiective si cuprinzatoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporana a tarii noastre.

Conducerea Institutului Revolutiei Romane este asigurata de un "Colegiu National", alcatuit din personalitati reprezentative ale revolutiei romane, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman.

Iliescu si Voican Voiculescu sunt trimisi in judecata, in Dosarul Revolutiei, pentru savarsirea de crime impotriva umanitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#OUG Institutul Revolu iei Romane din, #Institutul revolutiei desfiintat, #Ion Iliescu institutul revolutiei , #stiri Ion Iliescu