Iliescu: Actiunea Rusiei in Ucraina, cam aventuroasa, dar rusii au o datorie istorica

Joi, 05 Martie 2015, ora 21:42
18369 citiri
Iliescu: Actiunea Rusiei in Ucraina, cam aventuroasa, dar rusii au o datorie istorica
Foto: Active News/Arhiva

Ion Iliescu a declarat ca actiunea Moscovei de incurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost "cam aventuroasa", dar a precizat ca rusii au o datorie istorica, deoarece primul stat rus a fost Rusia Kieveana, subliniind, pe de alta parte, ca interesul Rusiei pentru Marea Neagra e normal.

Rugat sa-l caracterizeze pe presedintele rus, Vladimir Putin, Ion Iliescu a spus ca este "un om de actiune si ambitie".

Lista prietenilor Rusiei din Romania, deconspirata de hackeri: Iliescu, Nastase, Dan Puric si multi altii

"Pe mine m-a surprins faptul ca s-au aventurat intr-un asemenea conflict. Ucraina a fost prima zona de formare a statului rus, prima forma de stat rusesc a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveana), adica statul rus cu capitala la Kiev. Apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova si Petru cel Mare la Petrograd.

Asta a fost istoria, deci Ucraina este parte din istoria Rusiei, probabil de aici sunt anumite sensibilitati, ca Ucraina si-a declarat independenta, s-a desprins cumva de Rusia, dar firesc ar fi fost, tinand seama de aceasta istorie comuna, sa existe relatii de intelegere, de cooperare (...) Deci ceva este anormal in maniera de abordare si de reactie", a declarat fostul presedinte.

Intrebat care va fi raspunsul Rusiei la amplasarea centrelor de comanda ale NATO in Europa de Est, Iliescu a afirmat ca va fi "prudent". "Trebuie sa ia in considerare situatia data, obiectiva si nu cred ca-si va putea permite sa mearga mai departe cu acte ca cel din Ucraina, care si asa a creat un factor mare de instabilitate chiar in spatiul fost sovietic, in spatiul rus, in tarile care s-au desprins din fosta URSS", a precizat fostul presedinte.

Referitor la Luhansk si Donetk, Ion Iliescu a spus ca "se prefigureaza o desprindere, o ruptura din Ucraina" care va adanci instabilitatea din aceasta tara si ii va afecta unitatea statala.

Pe de alta parte, fostul sef al statului a apreciat ca "rusii au o anumita datorie istorica", intrucat primul stat rus a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveana). "Intr-un fel este si aceasta nostalgie, faptul ca s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, de pe alta parte, o obligatie ca sa respecte aceste legaturi de fraternitate intre aceste doua popoare care au trait impreuna in marele stat rus, in URSS samd", a spus Ion Iliescu.

El a mai spus ca actiunea Rusiei de incurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost "cam aventuroasa".

Comandantul trupelor SUA in Europa: Rusia vrea sa controleze gurile Dunarii si sa distruga NATO

Rugat sa comenteze declaratia generaului Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, care a sustinut ca Rusia vrea sa detina controlul asupra gurilor Dunarii, Ion Iliescu a declarat ca interesul Rusiei pentru Marea Neagra e "normal".

"E adevarat ca populatia in Crimeea este majoritar rusa, dar sigur interesul pentru Marea Neagra este de inteles pentru o tara limitrofa si mare putere limitrofa, Rusia si Turcia fiind puterile cele mai importante la Marea Neagra. Eu sper insa ca (Vladimir Putin - n.r.) sa manifeste totusi prudenta necesara in relatiile cu toti vecinii si cu Romania. Nu cred ca isi va permite sa mearga mai departe in acte si masuri care sa consituie factori preocupanti pentru stabilitatea zonei", a afirmat Iliescu.

Basescu: Tinta lui Putin e legata de gurile Dunarii. Nu e de joaca!

Intrebat daca Romania ar trebui sa se teama de criza din Ucraina, Ion Iliescu a precizat: "Nu sa se teama, dar fara indoiala (...) un conflict in apropierea frontierelor totdeauna creeaza multe probleme. Ucraina ne este vecina si relatiile sufera din multe puncte de vedere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iliescu Rusia razboi Ucraina, #Iliescu Putin ambitios, #Iliescu Ucraina parte Rusia , #stiri Ion Iliescu