Iliescu in anii '70: Europa Libera e finantata de CIA

Duminica, 04 Aprilie 2010, ora 18:45
6479 citiri
Iliescu in anii '70: Europa Libera e finantata de CIA
Foto: Arhiva

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, era de parere ca postul de radio Europa Libera este finantat de CIA, unde lucreaza doar oameni "fugari, vanduti" si reprezinta "elemente inraite", potrivit unor stenograme.

De asemenea, in stenogramele publicate de Adrian Cioflanca, Cercetator stiintific la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, pe blogul sau, liderul PSD blama difuzarea de muzica "pop" si "beat".

"Sunt o serie dpe emisiuni de muzica conduse de Cornel Chiriac care prezinta muzica din aceasta pop si beat. De asemenea, se deda la afirmatii cu caracter ostil la adresa tarii noastre. Este o activitate impotriva propriului lor popor, tarii lor", scrie in stenograme.

"Postul de radio Europa libera nu este bruiat, este ascultat si desfasoara o activitate sustinuta, de diversiune. Ce reprezinta acest post de radio este foarte bine cunoscut, este creat, este finantat de organele de informare ale Statelor Unite, de organizatia de spionaj a Statelor Unite, de C.I.A.

A fost si demascat ca atare; in parlamentul vest-german s-a cerut deschis guvernului vest-german ca sa ceara inlaturarea acestui post de pe teritoriul R.F.G. pentru ca este o chestiune si de demnitate nationala a acestui stat care pledeaza, care promoveaza o anumita deschidere in politica internationala si este o incalcare chiar a suveranitatii acestui stat mentinerea unui post alimentat de oficine straine", se aduga in stenograme.

In timpul unui discurs sustinut in decembrie 1970, Iliescu spunea ca tinerii din Romania vad in acest post de radio o sursa de inspiratie. "Una din platformele ideologice ale acestui post de radio este de a alimenta acest sentiment de ploconire servila, de slugarnicie in fata occidentului, occidentului luminat, promotor al libertatii individului in lumea contemporana", spunea fostul presedinte.

Cu toate acestea, in 2001, Ion Iliescu i-a decorat pe cei de la Europa Libera, ca "ca semn al durabilei recunostinte si pretuiri a poporului roman". De altfel, medaliile i-au fost returnate, in semn de protest pentru decorarea lui Corneliu Vadim Tudor.

Seful Comisiei prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste, Vladimir Tismaneanu, critica dur declaratiile fostului presedinte, dupa cum sunt prezentate in stenograme.

"Aflam acum, gratie istoricului Adrian Cioflanca, cat de implicat a fost Ion Iliescu in campaniile imptriva postului de radio "Europa Libera". Dar si in cele impotriva religiei si in acelea, de o stupiditate fara margini, impotriva modelor "occidentale" (jeans, plete, barba, fuste scurte, muzica rock etc). Vedea pretutindeni pe atunci, la inceputul anilor 70, incercari de subminare, huliganism, "slabiciuni ideologice", scrie Tismaneanu pe blogul sau.

El mai spune ca Iliescu cerea cu "virulenta indignare" intarirea "vigilentei revolutionare" si saluta "echipele terorizante care se ocupau cu sfasierea fustelor si tunsul obligatoriu in numele "asanarii strazii" .

"Mai suntem unii care ne amintim acele clipe deopotriva rusinoase si absurde. Eu unul imi amintesc, era cred in 1970, asemenea raiduri chiar in fata cladirii rectoratului Universitatii din Bucuresti. Acum stim ca Ion Iliescu le patrona", incheie Tismaneanu.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...