Iliescu, Musca, Stanoiu si Paunescu, printre "pensionarii de lux" ai Parlamentului

Duminica, 12 Aprilie 2009, ora 20:27
4242 citiri
Iliescu, Musca, Stanoiu si Paunescu, printre "pensionarii de lux" ai Parlamentului
Foto: Gandul

Peste 550 de fosti parlamentari au solicitat pensii speciale, in baza Statutului senatorilor si deputatilor din 2006, dupa ce fie nu au candidat, fie au ratat un nou mandat la alegerile uninominale din toamna trecuta.

Lista persoanelor care au solicitat adeverinta pentru pensionarea in baza Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor si deputatilor cuprinde in cazul Camerei Deputatilor 388 de nume, iar in cazul Senatului - 183. Pe baza acestei adeverinte, pe care o prezinta la Casa de pensii, fostii senatori si deputati isi calculeaza pensiile.

Printre fostii parlamentarii care au cerut pensionarea se numara fostul sef al statului, Ion Iliescu, care are la activ doua mandate de senator. De asemenea, pe lista figureaza Mona Musca, cu doua mandate complete si unul nefinalizat, dupa ce si-a dat, in 2007, demisia din Camera Deputatilor ca urmare a scandalului privind colaborarea sa cu fosta Securitate.

Totodata, fostul senator conservator Rodica Stanoiu a solicitat pensie de parlamentar, la fel ca si Adrian Paunescu(PSD), care a ratat cel de-al patrulea mandat de senator in Hunedoara.

PRM a ingrosat lista pensionarilor

Cei mai multi dintre pensionarii parlamentari din fosta legislatura provin din randurile PRM, care nu a mai atins pragul de 5%. Este vorba de Marcu Tudor, fratele presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar si de adjunctul acestuia, fostul deputat Lucian Bolcas.

De asemenea, pe lista pensionarilor se afla cantaretele de muzica populara, Irina Loghin si Angela Buciu, dar si fostul senator Dan Claudiu Tanasescu.

Alte nume pe lista sunt Trita Fanita, Nicolae Mischie, Mircea Cosea (numit recent de premierul Emil Boc la conducerea Institutului National de Administratie din cadrul Ministerului de Interne), Corneliu Ciontu, Nora Cecilia Rebreanu, Ion Solcanu, Szabo Karoly, Gelu Voican Voiculescu, Titu Gheorghiof, Victor Babiuc sau Mitzura Arghezi.

Intre cei care primesc pensii in calitate de fosti parlamentari se mai numara seniorii PNL, Radu Campeanu si Mircea Ionescu Quintus, dar si taranistii Ion Diaconescu si Nicolae Ionescu Galbeni.

Totodata, in situatia de a cumula pensia cu indemnizatia de parlamentar este senatorul PSD, Sergiu Nicolaescu, care a obtinut din 1990 si pana in prezent 4 mandate. In aceeasi postura se afla senatorul Craciun Avram (PSD), care este actualmente la al doilea mandat, dar si deputatul Gheorghe Ana (PSD), cu 2 mandate deja incheiate.

Pensiile speciale, desfiintate?

Initiativa PD-L de renuntare la pensiile speciale pentru alesi, depusa in februarie, nu a intrat inca in dezbaterea parlamentarilor

Comisia privind Statutul senatorilor si deputatilor nu a avansat deloc in analizarea propunerii legislative, introdusa de PD-L, prin care sa se elimine privilegiile la pensionare ale parlamentarilor. Desi este in procedura de urgenta, termenul pentru depunerea raportului fiind pe 3 aprilie, actul normativ nu a intrat inca in atentia Comisiei.

Deputatul PNL Ioan Timis, membru al acestui organism parlamentar, a explicat ca pana in acest moment nici nu s-ar fi putut da un raport, deoarece Comisia a fost ocupata cu o serie de actiuni organizatorice interne, precum adoptarea propriului regulament de functionare.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#Ion Iliescu, #Mona Musca, #Rodica Stanoiu, #pensionari lux, #Parlament, #pensie speciala , #stiri Ion Iliescu