Ion Iliescu, audiat in secret la Parchetul General (surse) (Video)

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 09:09
7540 citiri
Ion Iliescu, audiat in secret la Parchetul General (surse) (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Ion Iliescu a fost audiat, in secret, la Parchetul General, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

Iliescu a fost audiat, in urma cu doua luni, in dosarul legat de informatiile conform carora Romania ar fi gazduit un centru de detentie CIA in timpul mandatului sau la Cotroceni.

Conform acelorasi surse, fostul presedinte a negat in fata procurorilor existenta unor inchisori CIA pe teritoriul tarii noastre.

In acelasi dosar a fost audiat si Ioan Talpes, fost consilier prezidential, senator si director al Serviciului de Informatii Externe, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Iliescu, in Spiegel: Am aprobat cererea CIA pentru a detine un sediu in Romania

In luna aprilie a acestui an, Ion Iliescu a declarat, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca el a aprobat "in principiu" o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba despre vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei Prezidentiale.

Iliescu, lamuriri pe subiectul "inchisorilor CIA": Periculos pentru tara sa se spuna ca fac jocurile Rusiei

Fostul sef al statului a spus ca a fost vorba de un gest de bunavointa si a precizat ca nu stie ca in acea cladire ar fi fost o inchisoare secreta a CIA.

"A fost un gest de bunavointa din partea noastra, ne pregateam de aderarea la NATO", a declarat Ion Iliescu pentru Spiegel.

"Nu am intervenit in activitatile CIA din acea cladire. Eu, in calitate de presedinte in acel moment, am considerat ca nu este ceva important. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu si nu am intrat in detalii privind cererea aliatului nostru de a avea un sediu in Romania", a completat Ion Iliescu.

Scrisoare catre delegatia Comisiei LIBE a PE

Ulterior, in septembrie, Iliescu i-a transmis presedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care isi exprima "regretul" ca nu s-a putut intalni cu delegatia comisiei care se afla la Bucuresti pentru a se informa in legatura cu presupusele inchisori CIA.

"Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. Tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Iliescu, scrisoare catre delegatia Comisiei LIBE a PE pe subiectul inchisorilor CIA din Romania

Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva. Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei", se arata in scrisoarea lui Iliescu.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Ion Iliescu audiat Parchet, #Ion Iliescu inchisori CIA , #stiri Ion Iliescu