Ion Iliescu despre sport, Ceausescu si Nina

Joi, 15 Iulie 2010, ora 20:47
5139 citiri
Ion Iliescu despre sport, Ceausescu si Nina
Foto: lovendal

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a marturisit joi ca a facut sport in tinerete, fotbal, volei, ping-pong, a inotat, patinat, schiat, dar si-a adus aminte si de copilarie si spune ca era "destul de vanos, desi a fost slab dintotdeauna". Nu era insa "un bataus, ci o fire mai linistita, predispusa la lectura, lectii".

"Sotia era mai buna ca mine la liceu la tenis de masa, atunci am si cunoscut-o. Ea a fost si in echipa de volei a liceului ei, Iulia Hasdeu. Urmaream in general toate competitiile, printre ele si gimnastica. Am vazut-o la lucru pe Elena Leusteanu, era cea mai tare", a declarat Ion Iliescu in cadrul unui interviu acordat Pro Sport.

Fostul presedinte al tarii mai spune ca, in 1948, a creat Uniunea Asociatiei Elevilor din Romania, deoarece avea o conlucrare foarte buna cu factorii de la Ministerul Educatiei de atunci.

"Ne adunam duminica pentru dezbateri, veneau si conferentiari si mergeam sa-i ascultam. Faceam si informari politice, inspirandu-ne din presa vremii", mai povesteste social democratul.

Iliescu si al Doilea Razboi Mondial

Ion Iliescu a povestit si despre experienta lui din cel de-al Doilea Razboi Mondial si spune ca mergea la actiuni de curatire a strazilor de moloz sau la terenul de la Apaca, unde s-a construit fabrica de confectii.

"M-am inscris intr-o brigada de 100 de tineri, multi erau de la Grivita Rosie, si m-am dus in Albania in vara lui 1947. Am lucrat un an pe santier. Asta mi-a dat spiritul de organizare, de coparticipare, de initiativa. Am lucrat cu lopata, n-aveam niciun fel de mijloace mecanice. Am lucrat la terasament cu roaba, batatorul, cazmaua si lopata. Dupa ce am terminat sapatura la un pod, tin minte ca a venit o ploaie torentiala si ne-a umplut groapa. Am golit-o apoi cu lopetile (Se amuza)", a mai precizat acesta.

Patimasul Ceausescu

Fostul presedinte al Romaniei a declarat ca Nicolae Ceausescu "era patimas de felul lui".

"Pentru ca a lucrat in Armata, a devenit sustinatorul ei. Nu intram in polemici cu el. La volei trebuia sa pierzi neaparat. El (Nicolae Ceausescu n.red.) isi permitea sa puna mana pe plasa. Era sportul lui preferat, juca volei totdeauna la vila de la Neptun. N-am fost apropiati, in 1971 m-a si maturat", a mai spus acesta.

Ion Iliescu este rapidist

Fostul presedinte al Romaniei spune ca a tinut cu Rapidul pentru ca era fiu de ceferist si a copilarit pe langa Podul Grant. Cat despre scandalurile legate de patronii de fotbal, Iliescu spune ca acestia au bani, dar n-au altceva, se baga unde nu trebuie.

"As face o adunare cu toti patronii astia pentru un curs de educare: Ce inseamna sa fii patron de fotbal. Sa invete cateva reguli de comportament si de relatii inter-umane, de respectare a valorilor, a tehnicienilor. Asta facea si Ceausescu, a fost marea lui greseala sa dea si indicatii tehnice. Apeleaza la specialisti, la cei care stiu carte si meserie", a mai afirmat social democratul.

#Ion Iliescu sport tinerete, #Ion Iliescu Nicolae Ceausescu , #stiri Ion Iliescu