Ion Iliescu, despre zapezi, viituri si "fe-martie"

Autor: Ana Ilie
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 19:28
2769 citiri
Ion Iliescu, despre zapezi, viituri si "fe-martie"

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, comenteaza evenimentele meteorologice pe care le traverseaza Romania zilele acestea si face o apreciere cu privire la viitorul apropiat.

Sub titlul "Referitor la iarna si inzapeziri...", Iliescu aminteste, pe propriul blog, ca "exista o formula straveche cu privire la luna februarie - ultima luna de iarna - "fe-martie", reflectand dorinta oamenilor de a trece mai repede de luna februarie si cu ea odata si iarna".

Insa "anul acesta, am avut chiar o situatie insolita: Nu am prea avut iarna in luna decembrie si chiar la inceput de ianuarie. Greul iernii s-a concentrat in luna februarie - cu caderi foarte mari de zapada, cu un fel de compensare naturala, dupa lipsa de precipitatii din perioada anterioara, foarte secetoasa - vara, toamna si inceputul iernii. Toata Europa inregistreaza acest fenomen", apreciaza fostul sef de stat.

Iliescu atrage insa atentia ca odata rezolvata criza inzapezirii, ne asteapta topirea zapezilor si, cel mai probabil, inundatiile. "Continuarea ninsorilor creeaza probleme nu numai acum. Prin prelungirea inzapenzirii drumurilor si a unor localitati, dar aceasta va crea probleme si dupa. Daca va avea loc o incalzire rapida, cu topirea masiva a zapezilor, si cu o posibila suprapunere de ploi de primavara - aceasta va crea pericole reale pentru inundatii de mari dimensiuni".

In opinia pesedistului, aceasta previziune este "mai ales valabila pentru bazinul Siretului, unde, din pacate, in ultimii 20 de ani s-au defrisat masiv versantii Carpatilor Orientali, ca urmare a privatizarii padurilor (o greseala politica, pentru care se vor inregistra costuri pe o perioada lunga de timp)".

Mai mult, "lipsa padurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, in bazinul Siretului, al afluientilor sai din judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, cu pierderi uriase si pericole pentru oameni si pentru localitati. Din pacate, singura masura rationala este elaborarea din timp a unor avertizari - care sa-i ajute pe oameni sa se fereasca din calea viiturilor!". Nu este atat de importanta evitarea pierderilor materiale, cat mai ales evitarea pierderii de vieti omenesti, subliniaza Iliescu.

Ion Iliescu incheie subliniind ca "se impun rapid analize pentru exploatarea rationala a tuturor bazinele hidrografice si de masuri tehnice legate de exploatarea acumularilor, de pregolire a lor, pentru preluarea marilor viituri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Iliescu, #Ion Iliescu zapada Romania, #Ion Iliescu inundatii, #Ion Iliescu blog , #stiri Ion Iliescu