Iliescu, despre o participare a Romaniei in Libia: Nu avem forta necesara

Duminica, 20 Martie 2011, ora 11:53

   

Iliescu, despre o participare a Romaniei in Libia: Nu avem forta necesara
Participarea Romaniei la actiunile militare din Libia nu este obligatorie, pentru ca tara noastra nu are forta necesara pentru astfel de interventii, considera fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD.

Intrebat la Realitatea Tv despre lipsa unei pozitii exprimate a presedintelui Romaniei cu privire la acest subiect, dupa decizia Consiliului de Securitate al ONU, Ion Iliescu a apreciat ca intreg momentul politic este unul delicat.

"In primul rand, era un moment politic delicat si toata lumea a asteptat decizia Consiliului de Securitate al ONU. Dar, exista o decizie a Consiliului de Securitate, aceasta ne permitea si ar fi presupus, fara indoiala, si elaborarea unei politici proprii, unei pozitii proprii a Romaniei in spiritul deciziei Consiliului de Securitate. Nu este obligatoriu sa ne angajam noi... n-avem forta necesara" a subliniat fostul sef de stat.

Ion Iliescu a calificat ca fiind prudenta decizia celor 20 de state participante la Consiliul de Securitate de la Paris, de a nu se angaja in actiuni militare la sol. El a adaugat ca insasi decizia Consiliului de Securitate a fost luata, din punctul sau de vedere, intr-un "moment politic delicat".

"Asistam la asemenea procese, cand populatiile intra in conflict cu dictaturi si psihologia dictatorilor o cunoastem bine noi", a explicat Iliescu.Razboi in Libia: Tripoli, atacat

Fostul presedinte spune ca, desi si Romania s-a confruntat in 1989 cu indepartarea unui regim dictatorial, exista o diferenta mare intre tara noastra si Libia. Cu toate acestea, el il aseamana ca mentalitate pe Nicolae Ceausescu cu presedintele Libiei. "Ca mentalitate individuala a dictatorului, Ceausescu - amintiti-va cat a fost de incrancenat, cum trata el revolta populara din Timisoara si reprosa armatei si militiei, securitatii, ca nu au intevenit. Le reprosa ca nu a apelat la forta ca sa inabuse miscarea populara. (...)

Si unii acum vorbesc in numele revolutionarilor care conduceau garzi patriotice si care din 18 decembrie 1989 ieseau pe strada ca sa actioneze in sprijinul lui Ceausescu. Avea si Ceausescu sustinatorii lui", a spus Iliescu.

Fostul presedinte a adaugat ca si in Libia revolta populara a fost "o izbucnire spontana, de nemultumire".
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1506 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor