Cine e adevarata nenorocire a noastra: Basescu sau Iliescu? (Opinii)

Miercuri, 28 August 2013, ora 21:25
6496 citiri
Cine e adevarata nenorocire a noastra: Basescu sau Iliescu? (Opinii)

Fostului presedinte Iliescu si-a exprimat marti, pentru Ziare.com, opinia despre actualul presedinte al tarii: "Basescu e nenororcirea noastra". Cineva a si facut la repezeala un scurt comentariu, invocand zicala cum ca rade ciob de oala sparta.

Mana libera la jaf

Este greu sa arati cu degetul intr-o directie sau alta, dar nici nu poti trece usor cu vederea faptul ca, de peste douazeci de ani, personalitati reprezentative ale elitei romanesti din tara si de peste hotare sustin si demonstreaza ca nenorocirea tarii noastre a fost insusi Ion Iliescu si ca de la instalarea lui la carma ni se trag toate.

Nu e cazul sa citez persoane, domnul Iliescu le cunoaste foarte bine, dar trebuie sa remarcam din start ca, spre deosebire de alte tari din fostul bloc sovietic, care au rupt-o brusc cu trecutul comunist, domnul Iliescu a cochetat din primele zile ale guvernarii sale cu "idealurile socalismului", pe care incerca sa la igienizeze cu dero, dupa ce le intinase Ceausescu.

Era limpede ca Iliescu visa un comunism cu fata umana, in timp ce intelectualul Havel si electricianul Walesa se si pronuntasera pentru o economie de piata si pentru integrarea europeana, cu oameni noi.

De altfel, intrebat atunci daca Romania se indreapta spre o economie de piata, domnul Iliescu a respins cu dezgust aceasta idee, calificand-o "anacronica".

Dar nu ideile domnului Iliescu au adus nenororocirea noastra. Nenorocirea vine de la faptul ca s-a inconjurat cu politruci verosi din vechea garda, carora le-a dat mana libera sa jefuiasca tara, intr-o veselie.

Dolarii tarii pe apa sambetei

Jaful a intervenit sistematic, cu acceptiunea tacita a ingaduitorului Iliescu. Persoane din fosta nomenclatura au insfacat bancile, au pradat uzinele, au vandut padurile, si-au adjudecat terenurile si imobilele la pret de nimic si au pregatit o legislatie cat mai ingaduitoare, ca sa le scoata basma curata la nevoie.

Fara bonomia ingaduitoare a lui Iliescu, n-ar fi aparut din senin miliardari de carton, confectionati din cele mai sordide deseuri ale structurilor comuniste: Voiculescu-Felix, Vantu, echipa Bancorex, echipa Banca Religiilor si multe alte echipe.

Merita citat felul cum exemplifica unul din cazuri portalul independent Wikipedia: totul "a inceput la 3 februarie 1990, cand BRCE - transformata ulterior in Bancorex - a preluat ilegal 'Rezerva de Stat' in valuta a Romaniei, care totaliza 727,6 milioane dolari, la cursul de 14,45 lei/dolar, apoi 'Fondul Valutar Centralizat al Statului' (1.106 milioane dolari) si valuta din contul 'Oficiului Economic Central Carpati' (153,4 milioane dolari). In felul acesta, Bancorex a devenit suportul clientelei, politice si afaceristice, din spatele paravanului pe care l-au constituit, succesiv, FSN-ul si gruparile sale politice derivate".

Dintr-o anumita delicatete lesne de inteles, portalul nu spune in clar numele persoanei care patrona "FSN-ul si gruparile sale politice derivate", dar asta o stiu si copiii: oricat s-ar ascunde dupa deget Ion Iliescu, tot despre el e vorba.

Tatucul nenorocirilor noastre

Nu trebuie sa fii nici filosof, nici expert, nici cine stie ce specalist ca sa observi cu ochiul liber ca talharia cu care camarila presedintelui sarac si cinstit s-a napustit asupra tarii este principala nenorocire a acestui stat ajuns sarac, desi natura a fost mult mai generoasa cu el, decat cu altele.

Nu aducerea minerilor, nu lupta nesabuita pentru putere, nu inflatia si aducerea poopulatiei la sapa de lemn au adus adevarata nenorocire a tarii noastre, ci jecmanirea a tot ce se putea jecmani si ascunderea jecmanitorilor sub pulpana ocrotitoare a primului presedinte al tarii, sub a carui bagheta s-a dat tonul la jaf, prin ingaduinta.

Lui Traian Basescu i se pot reprosa multe, adesea pe buna dreptate. Il ia adesea gura pe dinaine, este ingaduitor cu el si necrutator cu altii, este neprevazut si izolat, dusmanii il acuza si pentru vina de a fi participat la un priveghi, dar sa-l acuzi ca el a nenorocit tara, pe care a preluat-o gata nenorocita de altii, asta e prea mult.

Iar daca asemenea acuzatie o face chiar cel care a adus adevarata nenorocire in tara, atunci e chiar tupeu.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...