Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu este de parere ca imixtiunea Parchetului in scandalului numarului de alegatori din listele electorale permanente este "nefireasca" si ca "exista oameni interesati sa creeze stari de agitatie si de confuzie".
"Probabil sunt oameni interesati sa creeze stari de agitatie si de confuzie, in aceasta perioada in care CCR trebuie sa valideze sau nu referendumul. Amestecul Parchetului, sesizat de nu stiu cine, mi se pare nefiresc. Mai degraba acestea sunt forme de presiune, pot sa creeze o stare nefireasca", a declarat Ion Iliescu, miercuri seara, la Romania TV.
Presedintele de onoare al PSD sustine ca judecatorii CCR ar trebui lasati sa judece in pace faptele si sa nu existe presiuni exterioare.
"Parchetul ar fi trebuit sa lasa CCR-ul sa-si faca datoria. Curtea trebuie lasata sa analizeze si sa judece faptele", a precizat Iliescu.
Ancheta pe referendum la Parchet
In ultimele zile, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis o ancheta referitoare la listele cu alegatori de la referendum.
Chestorul Constantin Manoloiu, seful Serviciului Evidenta Populatiei, a fost citat luni, pentru a fi audiat in legatura cu adresele transmise Curtii Constitutionale pentru solutionarea referendumului, informatiile din acte contrazicandu-se. Chestorul Constantin Manoloiu a fost pus oficial sub acuzare, impotriva ofiterului de politie fiind declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.
De asemenea, la audieri s-au mai prezentat marti seful INS, Vergil Voineagu, si sefa Autoritatii Electorale, Ana Maria Patru, ca martori, in cazul chestorului.
Secretarul de stat in MAI, Ioan Cabulea, a fost si el pus sub acuzare pentru abuz in serviciu dupa ce a fost audiat la Parchet, miercuri, in scandalul listelor electorale de la referendum.
Dupa audierea de la PICCJ, Cabulea a declarat ca procurorii i-au pus intrebari legate de atributiile pe care le-a avut in desfasurarea referendumului ca sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica.
Acuzatiile procurorilor
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, chestorul Manoloiu nu a respectat dispozitiile art. 5 din HG nr. 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul national din data de 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Romaniei.
"Adresa din 2 august 2012 emisa catre Manoloiu Constantin, transmisa ulterior Curtii Constitutionale a Romaniei, continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si preciza ca Ministerul Administratiei si Internelor 'nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente'", se arata in comunicatul Parchetului.
Parchetul mai arata ca, la data de 2 august 2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.
Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia cu privire la referendum va fi luata pe data de 31 august.
"Invinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispozitiile legale incidente in materia atributiilor sale, cunoscand ca incalca legislatia in materie si ignorand acest aspect", mai sustin procurorii.
M.G.
Aba-neagra asta cu suspendatul miroase la fel ca atunci cind Natasa facea... Vezi tot