Iliescu: Basescu - inapt si dictatorial, Geoana - gafeur, Ceausescu - bolnav de stalinism

Joi, 21 Iulie 2011, ora 16:17
4971 citiri
Iliescu: Basescu - inapt si dictatorial, Geoana - gafeur, Ceausescu - bolnav de stalinism
Foto: Cotidianul

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, ii descrie, in noua sa carte "Ion Iliescu. Fragmente de viata si de istorie traita", care va aparea vineri, dar care a ajuns in posesia Ziare.com, pe cativa dintre cei mai importanti lideri ai Romaniei ultimelor decenii, vorbind despre unii in termeni duri.

El scrie despre actualul presedinte Traian Basescu, ca e inapt pentru rolul pe care i-l confera Constitutia, despre Nicolae Ceausescu faptul ca ar suferi de boala "complexului stalinist", in timp ce despre fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, crede ca a facut gafe atat in campania electorala din 2004, cat si in cea din 2009.

Iliescu isi lanseaza cartea: Dusmanii s-au imputinat, dar unii au mintile tulburi

"Viata demonstreaza ca al doilea mandat de presedinte al lui Traian Basescu are consecinte mult mai grave decat primul, in ceea ce priveste evolutia vietii politice si a climatului general din tara, urmare a comportamentului conflictual al domnului Basescu, incapabil sa joace rolul conferit de Constitutie presedintelui tarii, acela de a fi factor de echilibru, de dialog cu toate fortele politice, de conlucrare cu toate institutiile statului, fara imixtiuni si interferente, ci respectand misiunea conferita fiecaruia de legea fundamentala a statului.

Domnul Traian Basescu nu numai ca s-a dovedit inapt pentru indeplinirea acestui rol, dar a intrat in conflict cu toata lumea: cu Parlamentul, cu justitia si magistratii, cu reprezentantii armatei si ai fortelor de ordine, cu oamenii scolii, cu intelectualii, in general, cu personalul medical, cu salariatii si pensionarii. Isi permite aprecieri jignitoare la adresa tuturor!

Are un comportament prin excelenta antidemocratic si dictatorial. Prezenta sa in fruntea statului se dovedeste nu doar nepotrivita, ci si nociva si periculoasa", se arata la pagina 513 a cartii scrise de fostul sef al statului.

Ion Iliescu se refera in termeni critici si la adresa celui care l-a schimbat din fruntea PSD in alegerile din 2005, actualul presedinte al Senatului, Mircea Geoana.

"In primul al alegerilor prezidentiale (n.red - din 2004), Adrian Nastase il devansase pe Traian Basescu, situat pe locul al doilea, cu circa 7%. Din pacate, pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale, PSD nu a mai sustinut peste tot in tara campania in ritmul necesar, iar gafa comisa de Mircea Geoana, anuntat de Nastase ca potential prim-ministru, de a face o declaratie publica conform careia, pentru turul al doilea, "nu ne intereseaza voturile PRM", a determinat reactia prompta a acestui partid.

Astfel, cele peste 350.000 de voturi ale sustinatorilor PRM au fost acordate lui Basescu! Acestea au fost suficiente pentru a asigura victoria lui Basescu, care l-a devansat pe Nastase cu circa 250.000 voturi in turul al doilea, din 12 decembrie.

(...)Candidatul PSD (n.red- pentru alegerile din 2009) a fost desemnat pana la urma presedintele partidului, Mircea Geoana, dupa ce varianta Adrian Nastase a fost parasita. (...) In confruntarea cu Traian Basescu, Mircea Geoana a avut o sansa reala de succes si, dupa rezultatele inregistrate in tara, scrutinul a fost favorabil candidatului PSD; rezultatul final a fost modificat, in favoarea lui Traian Basescu, de voturile din diaspora.

Insa, din nou, a intervenit si un factor subiectiv: gafa comisa de Mircea Geoana, de a merge in vizita, in ajunul ultimei confruntari televizate cu Traian Basescu, acasa la Sorin Ovidiu Vantu! Toate explicatiile oferite de Mircea Geoana au fost puerile, mai ales pe fondul campaniei demagogice sustinute de Traian Basescu, privind rolul "mogulilor" care controleaza media romaneasca. S-a pierdut, deci, din nou, mai ales pe "mana proprie", o sansa reala de a schimba in bine situatia din tara", mai scrie Iliescu in cartea sa.

El a vorbit si despre cuplul dictatorial Nicolae si Elena Ceausescu, spunand despre primul ca suferea de boala "complexului stalinist", care il facea sa creada ca e competent in toate domeniile, iar despre consoarta sa ca era o "semianalfabeta notorie, care avea dificultati sa citeasca".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iliescu Basescu inapt dictatorial, #Iliescu Geoana gafe, #Iliescu Basescu , #Traian Basescu