Iliescu, despre Basescu: Om neinformat si incult, mentalitate a la Ceausescu

Autor: Ana Ilie
Luni, 01 August 2011, ora 22:24
4994 citiri
Iliescu, despre Basescu: Om neinformat si incult, mentalitate a la Ceausescu

Fostul presedinte Ion Iliescu a avut numai cuvinte dure la adresa actualului sef al statului, Traian Basescu, caruia i-a comentat ultimele declaratii folosind termeni precum "om si neinformat si incult", cu o "mentalitate a la Ceausescu".

Invitat la Antena3, unde si-a prezentat ultima aparitie editoriala, o "cronica a evolutiei politice a Romaniei dupa 1989", Ion Iliescu a comentat si actualitatea politica, incepand cu valul de declaratii si retractari privind o eventuala marire a salariilor bugetarilor.

"Masurile care s-au luat, de retezare a salariilor, au fost anuntate ca exceptionale si temporare", a subliniat Iliescu. "Era de asteptat sa se ia o masura reparatorie, pana la restituirea integrala, mai ales ca se anunta si o viitoare crestere economica... Aceasta balbaiala... o crestere de 5% nu e crestere, e o restituire partiala a acelor salarii retezate".

"Nu vad calcule economice aici, este pur si simplu frazeologie politica electorala.

Toata gandirea oamenilor din conducerea PDL se concentreaza spre alegerile de anul viitor. Tot ceea ce croiesc acum ca masuri guvernamentale vizeaza acest lucru", si "domnul Basescu a facut din asta un moment crucial, ca aceasta descrestere a fost stopata si incepe cresterea".

Iliescu a facut si o trecere in revista a situatiei generale din tara. "Asistam la deteriorarea tuturor aspectelor vietii noastre. Dupa 20 de ani, era de asteptat sa creasca maturitatea societatii. Ultimii ani dupa 2005 marcheaza deteriorarea climatului politic. Pierderea alegerilor din 2004 a fost o pierdere pentru toata tara", spune acesta.

In opinia fostului presedinte, aceasta deteriorare are loc si pentru ca "seful statului nu are aceste inclinatii spre dialog, a devenit el factorul de dispersie si stari conflictuale. Lipseste astazi un proiect care sa adune gandirea, eforturile oamenilor".

Basescu, mentalitate a la Ceausescu

Intrebat cum comenteaza declaratia lui Basescu conform careia cele trei puteri ale statului il au pe "seful statului" deasupra lor, Iliescu a spus: "Asta arata mentalitatea domnului Basescu si cum intelege el democratia si statul de drept si rolul sefului statului. Ce a declarat el ar fi scandaos si in SUA, unde seful statul este si seful executivului. El se vede deasupra celor trei puteri ale statului, dand indicatii tuturor, este o mentalitate a la Ceausescu".

"Nu-i perioada Antonescu, Ceausescu, ne aflam intr-un stat de drept cu pluralism politic, democratie activa, confruntare si conclucrare, alternanta, etc, locul sefului statului este in constitutie - domnia sa nu a asimilat aceste prevederi", a continuat Iliescu.

Despre dosare si anticipate

In ceea ce priveste "aparitia" dosarelor sau acuzatiilor ca si razbunare politica, Iliescu a apreciat ca este vorba despre "devieri de la spiritul democratic care trebuie sanctionate in cadrul luptei politice si pe care electoratul va trebui sa le sanctioneze ca sa dispara aceste naravuri si tendinte in capul oamenilor politici".

In plus, a subliniat fostul sef de stat, "a devenit o practica nenorocita specularea saraciei oamenilor pentru a le cumpara voturile. Nu criza economica ne-a afectat prea mult, ci cea politica".

"Alegeri anticipate nu pot fi provocate. Si la termen inseamna anul viitor - in vara locale, in toamna parlamentare. Avem un an in fata, timp in care e datoria partidelor sa se pregatesca pentru a pune capat... pentru revenirea la normalitate", a spus Iliescu, care s-a aratat revoltat fata de "clientelismul partidelor, care s-a dezvoltat in timp, inclusiv la noi".

Despre Regele Mihai si Basescu

In ceea ce priveste mult-discutata declaratie a lui Basescu despre Regele Mihai, Iliescu a avut doar cuvinte grele.

"Aceasta rabufnire a unui om si neinformat si incult, care nu cunoaste istoria tarii - nu a fost o abdicare din vointa regelui. A fost fortat sa abdice. Sa faci asemena aprecieri la adresa regelui... nici nu pricep de unde pana unde aceasta rabufnire a domnului Basescu. Este altceva la mijloc, cred, de natura personala, impotriva regelui, care nu l-a tratat cu consideratia necesara, intr-un moment dat", a incheiat Iliescu.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com