Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, cere Guvernului sa sprijine Institutul National de Statistica sa finalizeze recensamantul in primul rand in privinta populatiei stabile de peste 18 ani, care ar ajunge la 15 milioane de persoane, astfel incat Curtea Constitutionala sa tina cont de aceasta.
Iliescu scrie pe blog ca, dupa aderarea Romaniei in Uniunea Europeana, peste 2 milioane de persoane se afla in strainatate, dintre care o parte fie au renuntat la cetatenie, fie si-au stabilit domiciliul stabil in strainatate, insa o mare parte si-au pastrat dreptul de vot.
"Directorul Institutului National de Statistica a mentionat ca, in ceea ce priveste populatia - s-a inregistrat un total de circa 19 milioane locuitori - ceea ce este pe deplin realist. Cred ca s-ar impune ca, de urgenta, Guvernul sa dispuna masuri de sprijinire a Institutului National de Statistica pentru finalizarea lucrarilor recensamantului privind doar structura populatiei, lasand restul componentelor recensamantului sa se finalizeze cand va fi posibil", mentioneaza Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD sustine ca din cifra de 19 milioane de locuitori existenti in 2011, dupa "extragerea cifrei celor care nu au implinit 18 ani - adica cca 4 milioane cetateni minori" se va ajunge la cifra "alegatorilor care pot figura pe listele permanente - adica circa 15 milioane alegatori aflati pe teritoriul Romaniei".
"Aceasta inseamna ca cei 8 milioane si jumatate de cetateni care au votat la referendum in ziua de 29 iulie 2012 reprezinta nu 50% plus 1, ci aproape 60% din corpul electoral - in ciuda boicotului organizat de domnul Basescu si sustinatorii sai (actiune nelegala si imorala, care, de altfel, a si fost sanctionata de electorat printr-o prezenta demna de respect)", mai scrie Iliescu.
In plus, fostul sef de stat considera ca, in situatia in care INS ar putea prezenta o cifra oficiala a celor peste 18 ani, "Curtea Constitutionala este obligata - legal si moral - sa judece aceste fapte cu raspundere si obiectivitate si sa valideze rezultatele referendumului din 29 iulie 2012".