Iliescu: Modificarea Constitutiei sa nu se reduca la parerea unei singure persoane

Vineri, 22 Martie 2013, ora 12:55
1796 citiri
Iliescu: Modificarea Constitutiei sa nu se reduca la parerea unei singure persoane

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, ca ideea revenirii la un Parlament unicameral este una "nastrusnica", iar orice proiect de modificare a Constitutiei nu trebuie sa se reduca la parerea unei singure persoane.

"Parlamentul este suveran, iar orice proiect de modificare nu se poate reduce la parerea unei singure persoane, fie ea si presedintele Romaniei. Sunt niste puncte de vedere. Se creeaza o comisie care sa analizeze. Stiu ca presedintele Traian Basescu vrea neaparat Parlament monocameral. Am avut inainte de 1989 Parlament monocameral. (...) De unde pana unde aceasta idee nastrusnica? Lucrurile trebuie dezbatute de catre specialisti, de catre oameni cu experienta", a afirmat Iliescu.

Politicienii nu-l vor pe Dumnezeu in Constitutie: O asemenea chestiune nu tine de legea suprema

Chestionat despre ideea organizariii unui referendum comun in care sa se voteze si reducerea numarului de parlamentari, fostul presedinte al Romaniei a spus ca aceasta este o tema ce trebuie discutata.

"Reducerea numarului de parlamentari sa faca parte din acelasi referendum este o tema ce poate fi discutata cu puncte de vedere. In privinta Legii militarilor nu stiu ce sa va spun. Eu sunt la pensie si nu ma mai bag peste toate aceste lucruri", a adaugat Ion Iliescu.

Fostul presedinte a facut aceste declaratii inaintea unei conferinte organizata de Ministerul Mediului cu ocazia Zilei Mondiale a Apei si Zilei Mondiale a Meteorologiei.

USL vrea o Constitutie pe placul Bruxelles-ului: Vom respecta sugestiile din MCV

Presedintele Traian Basescu a solicitat Camerei Deputatilor, intr-o scrisoare transmisa joi lui Valeriu Zgonea, sa continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constitutiei transmis la Parlament in iunie 2011 si care transpune rezultatele referendumului din 2009.

Basescu a afirmat, joi, ca cei din actuala majoritate sunt inconsecventi, pentru ca in cazul unui referendum nevalidat, cel de demitere a presedintelui, acestia invoca vointa poporului, insa considera neglijabil un referendum validat, cum este cel privind Parlamentul.

El a subliniat ca o initiativa de revizuire a Constitutiei care nu pleaca de la premiza implementarii referendumului din 2009 nu se justifica si va fi un esec, pentru ca va fi apoi respinsa de catre populatia "furioasa" la referendumul de validare a modificarii legii fundamentale.

Citeste si:
Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la consultări pentru desemnarea unui viitor premier
Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la consultări pentru desemnarea unui viitor premier
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, joi, 21 octombrie, consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier. Consultările...
Daniel Fenechiu (PNL), despre scenariul în care nu se reface coaliția cu USR: „Vom vedea dacă se poate construi ceva cu PSD. O discuție e obligatorie”
Daniel Fenechiu (PNL), despre scenariul în care nu se reface coaliția cu USR: „Vom vedea dacă se poate construi ceva cu PSD. O discuție e obligatorie”
Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a declarat miercuri, 20 octombrie, că în cazul în care coalția de guvernare alături de USR nu se va putea reface, atunci nu este exclusă o colaborare...
Sursa: MEDIAFAX