Ion Iliescu: Basescu este un pericol pentru democratie

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 10:41
2438 citiri
Ion Iliescu: Basescu este un pericol pentru democratie

Traian Basescu este "principalul pericol pentru soarta democratiei din Romania", considera Ion Iliescu, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul Adevarul. Acesta a tinut sa sublinieze ca "functia principala a unui presedinte, sef de stat, este sa fie deschis la dialog, sa fie factor de echilibru, factor de comunicare".

Referindu-se la anuntarea unui eventual candidat al PSD-ului la alegeri prezidentiale, Iliescu a declarat ca, "la ora actuala, adversarul principal al lui Basescu este Basescu insusi. A iesi in fata acum cu un candidat inseamna sa i se ofere lui Basescu o tinta. Ceea ce nu cred ca este cazul".

Intrebat daca Adrian Nastase va fi candidatul PSD la presedintie in 2009, Ion Iliescu s-a abtinut nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, rezumandu-se sa spuna ca "este prematur sa vorbim despre asta. Este, deocamdata, unul dintre putinii care au sanse intr-o batalie cu Basescu".

De asemenea, fostul presedinte nu s-a ferit sa spuna ca ii acorda lui Adrian Nastase mai multe sanse decat in 2004 pentru a-l invinge in alegeri pe actualul sef al statului.

Intrebat despre o eventuala alianta PSD-PNL-PC, Ion Iliescu a declarat ca "aliante preelectorale nu vor fi. Interesele specifice fiecarui partid vor stopa aceasta tendinta. Vor putea fi insa, gandite postelectoral posibile aliante pentru sustinerea unui guvern stabil. Cred ca nu va fi cineva capabil sa formeze un guvern monocolor".

Pe de alta parte, fostul presedinte a tinut sa sublinieze ca PSD "nu se va sparge" si ca situatia actuala din formatiune "este un lucru firesc, prin care trece orice structura politica".

Intrebat despre greselile pe care le-a facut PSD din 2005 pana in prezent, Ion Iliescu a declarat ca "referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu nu era necesar. A fost un moment prost gestionat. Al doilea moment a fost motiunea de cenzura. Daca am fi promovat motiunea de cenzura insemna sa i se dea in mana "toate cartile" lui Basescu, ceea ce ar fi fost o mare greseala. Dar, greseala fundamentala a fost, esenta mesajului care, din dorinta de a face pe placul "societatii civile", a creat confuzie in randul militantilor si al propriului electorat. Pe care incearca sa-l recupereze PD-L".

Referitor la generatia tanara de politicieni, Ion Iliescu spune despre Cosmin Gusa ca "este un om dinamic, dar cam superficaial". Intrebat despre Elena Udrea, fostul presedinte a afirmat ca aceasta "este o femeie agreabila, placuta; potentialul sau politic este mai mult de suprafata, de imagine".

Ion Iliescu considera ca "noua generatie" din PSD, din care fac parte Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Titus Corlatean, este o generatie "cu potential intelectual". Acesta a adaugat ca "unii au venit cu un bagaj de cunostinte din diplomatie, ceea ce desigur este important, dar nu suficient in politica. Au acumulat insa o experienta utila".

Pe de alta parte, fostul presedinte vorbeste cu mare placere despre trecutul sau si despre prima sa victorie in "politica" - infiintarea comitetelor de clasa. Potrivit lui Ion Iliescu, aceasta a avut loc in 1945, cand, impreuna cu alti colegi, s-a adresat ziarului "Romaniei libere", "care avea o rubrica a elevului si incerca sa stimuleze o dezbatere a acestora asupra a ceea ce inseamna democratizarea scolii. Inclusiv elemente de autoconducere ale elevilor. S-a lansat atunci ideea constituirii de comitete de clasa ca forma de autoconducere a elevilor. Intr-o recreatie, am discutat cu totii, inclusiv un fel de statut, conceput de noi, al unui astfel de comitet. Aprobarea ideii, in toamna anului 1945, de catre Ministerul Educatiei Nationale, a constituit o satisfactie comuna, care ne-a sudat si ne-a consolidat sentimentele de amicitie si solidaritate".

Revenind la zilele noastre, fostul presedinte, ajuns la varsta de 78 de ani, a vorbit cu placere si despre propriul blog: "La inceput am avut unele retineri. Dar, experienta de blogger acumulata in ultimele doua luni mi-a oferit prilejul sa cunosc o comunitate interesanta, mai ales de tineri interlocutori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Ion Iliescu, #interviu, #PSD, #Basescu , #Traian Basescu